Jump to content
meszek

Klon Dark Side of the Milk z Pracowni Piwa - pytanie.

Recommended Posts

Zainteresował mnie niskoalkoholowy milk stout z Pracowni, 2% alko z 12 Plato. Nie piłem jeszcze (nie ma butelek z tego co wiem, tylko na kranach), ale opinie póki co same pozytywne. Pomyślałem, że mogłoby to być ciekawe piwo na lato, słodkawe, kawowo czekoladowe. Tylko boję się, czy nie wyjdzie niepijalny ulepek. Macie jakieś propozycje co do zasypu i chmielenia ? 
Zasyp jakiś prosty, Pale Ale, może trochę pszenicznego albo paczkę płatków owsianych, do tego sporo jakiegoś Carafa special i barwiącego, żeby trochę tę słodycz przełamać. Myślałem, żeby ze słodów uzyskać 5 BLG i resztę uzupełnić laktozą do 12. Ale nie mam kompletnie pomysłu na chmielenie. Ma takie coś w ogóle szanse powodzenia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

To brzmi jak totalnie niepijalny twór. Mam wrażenie, że temu będzie bliżej do odtluszczonego mleka niż piwa. No ale powodzenia w odtworzeniu piwa. Btw może najpierw spróbuj jak smakuje ;)

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Dark Side of the Milk jest 4 Blg z laktozy. Pokombinuj z zacieraniem na słodko i płytko odfermentowującymi drożdżami :)

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem akurat wczoraj, co ciekawe smakował jak normalny lekki milk stout, nie powiedziałbym, że to jakieś tak nisko odfermentowane piwo, żaden ulepek, niestety u mnie z lekką kanalizą był.

 

Zrób jakiegoś milk stouta z bazą słodową koło 7-8°Blg, dobij z laktozą do 10°Blg i powinno być dobre piwo koło 2-2,5% alk.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Piłem akurat wczoraj, co ciekawe smakował jak normalny lekki milk stout, nie powiedziałbym, że to jakieś tak nisko odfermentowane piwo, żaden ulepek, niestety u mnie z lekką kanalizą był.

 

Zrób jakiegoś milk stouta z bazą słodową koło 7-8°Blg, dobij z laktozą do 10°Blg i powinno być dobre piwo koło 2-2,5% alk.

Ciężko będzie mu uzyskać tak słabo fermentowalna brzeczke żeby tylko 2-2.5% alko wyciągnąć. Trzeba też liczyć refermentacje. Celiwalbym raczej w 3.5% co i tak jest ok wynikiem. Co do samej idei, jak najbardziej. Drożdże windsory albo fm51. Niskie odfermentowanie.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Piłem akurat wczoraj, co ciekawe smakował jak normalny lekki milk stout, nie powiedziałbym, że to jakieś tak nisko odfermentowane piwo, żaden ulepek, niestety u mnie z lekką kanalizą był.

 

Zrób jakiegoś milk stouta z bazą słodową koło 7-8°Blg, dobij z laktozą do 10°Blg i powinno być dobre piwo koło 2-2,5% alk.

Ciężko będzie mu uzyskać tak słabo fermentowalna brzeczke żeby tylko 2-2.5% alko wyciągnąć. Trzeba też liczyć refermentacje. Celiwalbym raczej w 3.5% co i tak jest ok wynikiem. Co do samej idei, jak najbardziej. Drożdże windsory albo fm51. Niskie odfermentowanie.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

 

 

Czemu? Robiłeś takie piwo? Zatrzeć na słodko na 8 blg czyli 74C. Robiłem tak ostatnio klona 1:100, sporo pełni otrzymałem z 7 blg miałem odfermentowanie do 3,8 blg co daje 1,6% z refermentacją można liczyć te 2%.  Przy udziale w zasypie słodów palonych realnym jest uzyskać te maks 2%. Można pokusić się też o jakiś słód dekstrynujący typu Cara Pils tylko może wtedy już wyjść totalny słodziak. Drożdże FM-13 Irlandzkie Ciemności polecam, w dolnym zakresie lecieć, nie powinny super głęboko zejść i często dają bardzo fajne ciemne piwa.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie powyżej 70°C, monach i S-33 da bez problemu odfermentowanie koło 40% ;)

 

Ale ja polecam przy takim klonie nie żyłować alkoholu, tylko zatrzeć na bardziej wytrawnie, częściowo poniżej 70°C, nawet jak piwo będzie miało więcej alkoholu np 2,5-2,7% to dalej będzie miało odpowiednie cechy sensoryczne jak w założeniach.

 

edit:

 

 

Celiwalbym raczej w 3.5% co i tak jest ok wynikiem.

Zresztą 3-3,5% alk to mam w Mildach, nie zacieranych jakoś na bardzo słodko i bez laktozy ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Zrobię zasyp 7-8 BLG ze sporą dawką ciemnych słodów, zatrę na słodko, laktozą podbiję gdzieś do 11. Wybiorę coś z zaproponowanych przez was drożdży, będę pilnował żeby nie miały za ciepło. Mam nadzieję, że będzie pijalne i jednocześnie nie wyjdzie więcej niż 2-3 alko. Do zasypu może trochę żytniego dodam, myślę, że takie gładsze będzie lepsze. Do połowy na cichą może wrzucę płatki kokosowe. Ostatnio piłem domowego milk stouta z kokosem właśnie i super się komponował. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą dużą ilością palonych to bym nie przesadzał, bo w tak lekkim piwie może pójść w popielniczkę - spalenizne i nici z sesyjności ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą dużą ilością palonych to bym nie przesadzał, bo w tak lekkim piwie może pójść w popielniczkę - spalenizne i nici z sesyjności ;)

Myślałem właśnie o carafa special II głównie, żeby tego uniknąć.  Jak nie wrzucę za wcześnie to powinno być ok :)

Edited by meszek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.