Szimi73 0 Posted June 23, 2017 Witam.Początkujący w temacie jestem więc liczę na pomoc.Ale o co loto?Loto o to , że w planie warka AIPA 12 i na cichą(lub inny sposób) mam zamiar dodać wędzoną czarna herbatę Lapsang Souchong i tu pytanie ile tego zadać oraz czy powinienem się przejmować informacją na etykiecie typu , że zawiera SO2 i siarczyny?Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
n3uro 1 Posted June 23, 2017 Siarczynami aż tak przejmować się nie trzeba. Każde jedno wino je zawiera. A tak mała ilość która się dostanie z herbatą nie da rady ubić Ci drozdzy. Co do ilości surowca niestety nie podpowiem. Nie miałem nigdy styczności nawet . Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted June 23, 2017 Ostatnio dodałem dwa dni przed rozlewem 50g EARL GREY z Liptona na 25 L, herbatę zapażyłem w 1.5 L wody, ostudziłem i wlałem do wiadra, jednak następnym razem dodam bezpośrednio przed rozlewem do butelek strzykawką, jaki będzie efekt napisze Ci jutro bo zostanie otwarta pierwsza butelka Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted June 24, 2017 ja bym się przejmował raczej tym, że ona śmierdzi jak chińskie trampki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szimi73 0 Posted June 26, 2017 Ostatnio dodałem dwa dni przed rozlewem 50g EARL GREY z Liptona na 25 L, herbatę zapażyłem w 1.5 L wody, ostudziłem i wlałem do wiadra, jednak następnym razem dodam bezpośrednio przed rozlewem do butelek strzykawką, jaki będzie efekt napisze Ci jutro bo zostanie otwarta pierwsza butelka Siemka.Miałeś dać znać jaki efekt.Czyżby niewypał , że milczysz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dutrasilva 2 Posted June 27, 2017 Chciałem raz użyć wędzonego Lapsang Souchonga ale po powąchaniu zrezygnowałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted June 27, 2017 Wyszło bardzo smaczne, jest delikatny posmak herbaty, nie przykrywający słodowości i nachmielenia piwa, w ramach testu następnym razem dodam + 10-20g herbaty więcej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_K 30 Posted June 27, 2017 Chciałem raz użyć wędzonego Lapsang Souchonga ale po powąchaniu zrezygnowałem To jakiś lewa musiała być. Ładnie pachnie Winstonem Churchillem. Pomimo bycia miłośnikiem, do AIPy bym nie pchał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matz 9 Posted June 27, 2017 Prawdziwy Lapsang wali wędzoną szynką, trust me pracuje w Twinings Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_K 30 Posted June 27, 2017 (edited) Niektórym wszystko co wędzone kojarzy się z szynką. Edited June 27, 2017 by Marcin_K Quote Share this post Link to post Share on other sites
dutrasilva 2 Posted June 27, 2017 Ja to bym bardziej do spalonej kłody iglaka jakiegoś porównał - za mocno na moje standardy Quote Share this post Link to post Share on other sites