Skocz do zawartości

Pils albo prawie Pils


buber

Rekomendowane odpowiedzi

Umyśliłem sobie uwarzyć w weekend lagera, prosty zasyp i proste chmielenie. Proszę o podpowiedź, co byście zmienili, ewentualnie poprawili. I czy to ma szansę się udać?Jako pils i nie pils...

Zasyp na 25 litrów, ok. 11-12 Blg, IBU 40, 5,5kg pilzneńskiego, zacieranie 68-66 st. C przez godzinę (albo 64 st. - 15 min, 72 st. - 45 min).

Chmielenie

60 min - 30 gr Marynki

30 min - 30 gr Marynki

0 min - 30 gr Lubelskiego

Na chłodzenie - 30 gr Lubelskiego

 

Drożdże W34/70 (2 saszetki)

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zacieram trochę wytrawniej (max 65C) ale robię coś w stylu podwójnej dekokcji po 1/3 już po jakichś 30 min od wrzucenia słodów ustalając tym temp w okolicy 72C bez mashoutu. Zmniejszyłbym też nieco IBU. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.