buber 46 Posted June 22, 2017 Umyśliłem sobie uwarzyć w weekend lagera, prosty zasyp i proste chmielenie. Proszę o podpowiedź, co byście zmienili, ewentualnie poprawili. I czy to ma szansę się udać?Jako pils i nie pils... Zasyp na 25 litrów, ok. 11-12 Blg, IBU 40, 5,5kg pilzneńskiego, zacieranie 68-66 st. C przez godzinę (albo 64 st. - 15 min, 72 st. - 45 min). Chmielenie 60 min - 30 gr Marynki 30 min - 30 gr Marynki 0 min - 30 gr Lubelskiego Na chłodzenie - 30 gr Lubelskiego Drożdże W34/70 (2 saszetki) Quote Share this post Link to post Share on other sites
opeciarz 37 Posted June 23, 2017 Zacieranie opcja numer dwa, gotowanie przedłuż do 80, 90 minut. Jak masz jakiegoś monacha albo wiedeński do sypnij garść, ewentualnie jakiś jasny karmel, tak do 5%. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadzik 51 1 Items Posted June 23, 2017 Ja zacieram trochę wytrawniej (max 65C) ale robię coś w stylu podwójnej dekokcji po 1/3 już po jakichś 30 min od wrzucenia słodów ustalając tym temp w okolicy 72C bez mashoutu. Zmniejszyłbym też nieco IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites