Jump to content
Sign in to follow this  
buber

Pils albo prawie Pils

Recommended Posts

Umyśliłem sobie uwarzyć w weekend lagera, prosty zasyp i proste chmielenie. Proszę o podpowiedź, co byście zmienili, ewentualnie poprawili. I czy to ma szansę się udać?Jako pils i nie pils...

Zasyp na 25 litrów, ok. 11-12 Blg, IBU 40, 5,5kg pilzneńskiego, zacieranie 68-66 st. C przez godzinę (albo 64 st. - 15 min, 72 st. - 45 min).

Chmielenie

60 min - 30 gr Marynki

30 min - 30 gr Marynki

0 min - 30 gr Lubelskiego

Na chłodzenie - 30 gr Lubelskiego

 

Drożdże W34/70 (2 saszetki)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie opcja numer dwa, gotowanie przedłuż do 80, 90 minut. Jak masz jakiegoś monacha albo wiedeński do sypnij garść, ewentualnie jakiś jasny karmel, tak do 5%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zacieram trochę wytrawniej (max 65C) ale robię coś w stylu podwójnej dekokcji po 1/3 już po jakichś 30 min od wrzucenia słodów ustalając tym temp w okolicy 72C bez mashoutu. Zmniejszyłbym też nieco IBU. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.