Jump to content

Piwo z ekstraktów? Jakie drożdże?


Orzełek
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, to chyba mój pierwszy post!

 

Po średnio udanych próbach z brewkitami i cukrem postanowiłem przygotować piwo z samych ekstraktów. Co powiecie na taki zestaw: Nachmielony ekstrakt słodowy 1,7 kg (WES) + Ekstrakt słodowy jasny 1,2 kg (WES)? Zastanawiam się również nad drożdżami. Posiadam w piwnicy pomieszczenie, w którym panuje temperatura 11 - 13 stopni, czy warto zatem kupić drożdże dolnej fermentacji? Saflager S-23 11,5g będą dobre?

 

Niestety piwo z ekstraktów nie jest już takie tanie, wyjdzie sporo drożej od np. Perły, czy zatem gra jest w ogóle warta świeczki?

Link to comment
Share on other sites

No jest to jakaś alternatywa :smilies: A smakowo jak to się będzie miało do piwa na ekstrakcie nachmielonym?

A powiedz jeszcze, czy dam radę przygotować brzeczkę w kilku mniejszych garnkach? Nie mam takiego, w którym zmieściłbym całe 20l.

 

Szop007 - myślę o zacieraniu, myślę :beer: Muszę jednak ogarnąć dokładnie co i jak i skompletować sprzęt. Idzie mi to dość opornie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.