Jump to content
Sign in to follow this  
jurekmyken

I Warka

Recommended Posts

Witam wszystkich.W związku z dokonanym zakupem Startera zamierzam w najbliższym czasie wykonać swoją I Warkę . Zdecydowałem się na brewkit John Bul Pilsner,oraz ekstrat słodowy JB light.Dlatego mam pytanie czy ktoś robił już Warkę z tego składu, gdyż mam parę pytań związanych z tym tematem:) czekam na posty i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czołem! Chyba jesteśmy na podobnym etapie. Właśnie przygotowuje się do pierwszej Warki i na pewno razem nauczymy się tu co i jak. Ja bardziej jestem skłonny do jakiegoś lagera, ale zobaczymy. Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czołem! Chyba jesteśmy na podobnym etapie. Właśnie przygotowuje się do pierwszej Warki i na pewno razem nauczymy się tu co i jak. Ja bardziej jestem skłonny do jakiegoś lagera, ale zobaczymy. Pozdrawiam!

Fajnie, że pojawiają się nowe osoby :)

 

@hrapek - możesz zawsze założyć swój własny wątek na forum, najlepiej w dziale http://www.piwo.org/forum/f5-Nasze-piwa.html i relacjonować swoje dokonania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż myślę że jak dotre do etapu I Warki ( a mam nadzieję że będzie to już po niedzieli) to wtedy opiszę swoje poczynania na forum byż może wtedy otrzymam jakieś porady co robić tak lub inaczej. Nie moge sie już doczekać kiedy dotrze do mnie paczka z zakupami. Jeśli na wszystki moje Warki będę czekał z takimi emocjami, no to chyba znalazłem nową pasję. Pozdrawiam wszystkich

Share this post


Link to post
Share on other sites

hrapek , i jak tam twoja I Warka napisz coś jak ci poszło może ja z jakiejś rady skorzystam , ja jeszcze czekam i myślę że rozpocznę moją przygode z piwem w sobotę, tak aby zrobić sobie fermentację od sobosty do soboty , narazie analizuję książkę "jak warzyc piwo". Czekam na jakiś poscik z twojego wyrobu, ja obiecuję jak tylko zadziałam z I Warką to napewno napisze jak działałem krok po kroku, licze wtedy że ktoś z doświadczonych piwowarów wskaże moje ewentualne błędy lub czego ma się wystrzegać w przyszłości. Pozdrawiam wszystkich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jurku! Zrobiłem listę zakupów i jakoś utknęło, bo zaczytałem się w forum i coraz mniej wiem. No może przesadzam. Na pewno chciałbym zacząć w lutym, bo będzie gotowe na cieplejsze czasy. Poza tym ojciec, z którym razem chcemy coś uwarzyć, będzie miał wtedy wolne wszystkie gąsiory (do tej pory rodziło się w nich winko).

W związku z tym, że też chciałbym zrobić fermentację od soboty do soboty mam do Ciebie małe pytanko. Jak zamierzasz to zrobić? Z tego co wyczytałem fermentacja zawartości brewkita trwa 4-5 dni. Ja tak sobie kombinuję, że w jedną sobotę uwarzymy (choć z brewkita, to raczej rozpuszczanie), w tygodniu ojciec przeleje na cichą, pofermentuje przez niecałe półtorej tygodnia i po 14 dniach zabutelkujemy. Co prawda trochę boję się tej cichej, bo zawsze każdy dodatkowy proces może spowodować uszczerbki na dumie początkującego piwowara ;-). Jeśli wyczytasz gdzieś, że da się przeciągnąć fermentację do tygodnia, to daj znać. Pozdrawiam serdecznie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez problemu rób burzliwą 7 dni. Nic się piwu nie stanie. To jest najczęstsza długość fermentacji burzliwej w Browarze Kopyra i setkach innych browarów. :)

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisze Kopyr spokojnie możesz przetrzymać piwo na burzliwej 7dni. Jeśli boisz się zakażenia to na pierwszy raz możesz sobie podarować robienie cichej fermentacji, przy brewkicie nie jest ona konieczna.

 

Powodzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak jak pisze Kopyr spokojnie możesz przetrzymać piwo na burzliwej 7dni. Jeśli boisz się zakażenia to na pierwszy raz możesz sobie podarować robienie cichej fermentacji, przy brewkicie nie jest ona konieczna.

 

Powodzenia :)

Serdeczne Wam dzięki! Jesteście wspaniali. Pozdrawiam!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

wreszcie dotarłem do komputera, miałem straszny tydzień ale to nic. Otrzymałem już mój starter i jutro jest ten dzień.Nie wiem czy dobrze doczytałem ale zamierzam zrobić I Warkę z brew kit John Bull Pilsner 1,8 kg a do tego zamiast cukru zamierzam dodać john bull light 1,6 kg. Plan mam taki:Brew kit zamierzam wymieszać z gotująca się wodą ok. 5 litrów, potem dodam ekstrat słodowy John Bull light, następnie uzupełnię poziom wody do 22 litrów, a jak temp. spadnie to do 18-21 stopni to dodam drożdże. Jakbym coś pominął lub źle myślał to proszę o radę bo jutro zamierzam mieć swój dzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idąc dalej to chciałbym zapytać czy w czasie fermentacji burzliwej trzeba fermentator zakryć szczelnie i korzystać z rurki fermentacyjnej czy można jedynie przykryć pokrywą. Byłbym wdzięczny jakby ktoś doświadczony napisał mi jak mam postępować krok po kroku z tymi składnikami, aczkolwiek wydaje mi się że chyba będzie wszystko ok,jeżeli zrobię wszystko jak opisałem w poprzednim poście. W razie czego prosze o pomoc i pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

słuszna rada dziadek, na pewno ją wykorzystam mam jeszcze jedno pytanie związane z drożdżami, w instrukcji berw kita jest napisane że trzeba je rozsypać na brzeczkę i wymieszać. Zaś w książce wyczytałem że należy drożdże suche przygotować wcześniej w wodzie. Chyba że te drożdże które są w zestawie powinno się właśnie trak rozprowadzać. Proszę o poradę i pomoc. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
słuszna rada dziadek, na pewno ją wykorzystam mam jeszcze jedno pytanie związane z drożdżami, w instrukcji berw kita jest napisane że trzeba je rozsypać na brzeczkę i wymieszać. Zaś w książce wyczytałem że należy drożdże suche przygotować wcześniej w wodzie. Chyba że te drożdże które są w zestawie powinno się właśnie trak rozprowadzać. Proszę o poradę i pomoc. Pozdrawiam.

Można tak, a można inaczej. :D

IMO na pierwszą warkę spokojnie możesz rozsypać drożdże na lustro brzeczki. Tylko taka rada, nie mieszasz od razu, ale dopiero po jakichś 30 min. Mieszasz wyjałowioną np. sparzoną, łyżką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś właśnie jest ten dzień,właśnie robie przygotowania do I Warki, mam nadzieje że pójdzie wszystko ok.Postaram się zrobić fotki z mojego dzisiejszego działania, i jak się uda to dołączę do kolejnych postów. Pozdrawiam i dziękuje za rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam właśnie jestem już na etapie I Warki jak dotąd idzie nieźle brzeczka ma gęstość początkową OG1040 , 10 Blg zrobiłem parę fotek z produkcji ale nie bardzo wiem jak je dodać . Niech ktoś mi poda wskazówki jak to mam zrobić pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
witam właśnie jestem już na etapie I Warki jak dotąd idzie nieźle brzeczka ma gęstość początkową OG1040 , 10 Blg zrobiłem parę fotek z produkcji ale nie bardzo wiem jak je dodać . Niech ktoś mi poda wskazówki jak to mam zrobić pozdrawiam.

Dodawanie zdjęć masz w menu "dodaj zdjęcie" w oknie dodawania nowego postu. Wybierasz ile jednorazowo chcesz dodać zdjęć i wysyłasz. Zwróć uwagę jedynie na rozmiary obrazków. Nie mogą być większe niż 800x800 pikseli i 1MB.

Oczywiście możesz dodać zdjęcie w serwisach takich jak http://www.fotosik.pl/ http://www.imageshack.us/ i wkleić linka na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam ponownie, dotąd wydawało mi się wszystko bezproblemowo przy mojej I Warce. Dziś po ponad dobę od nastawu,i widzę ze chyba nie jest w porządku. Mianowicie na lustrze brzeczki nie tworzy się żadna piana, jednie na powierzchnie przedostają się pęcherzyki. Temperatura jaka wskazuje na termometrze na zewnątrz fermentatora to 26 stopni. Nie wiem czy jest to w porządku ,proszę powiedzcie mi czy tak ma to być czy mogę już powoli zapomnieć o I sukcesie. Nie wiem co może być, na filmie z produkcji widać jak brzeczka się pieni a w moim przypadku tego nie ma od początku. Zapach brzeczki się zmienił. Może nie powinienem tam zaglądać,a może jest inna przyczyna, proszę o porady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

było 20 stopni jak dodałem drożdże, ale potem postawiłem fermentator w pobliżu grzejnika . Nie wiem co jest przyczyną tej temperatury. Kiedy ewentualnie powinna się pojawić piana na brzeczce, i czy w tym przypadku się pojawi? W jaki ewentualnie sposób mogę stwierdzić że brzeczka nie nadaje się do dalszego przerobu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co ci szkodzi sprawdzić. Ja już miałem fermentacje w dwa dni. A to, że pisze 7 dni to jest okres orientacyjny.

 

Zamieszać można celem napowietrzenia. ale najpierw sprawdz Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację, a czy Pilsner nie wymaga dolnej fermentacji. Chodzi mi o to że jak patrzę na lustro brzeczki to jakby się wszystko działo pod powierzchnią, a jedynie bombelki gazu uchodzą na powierzchnię miejscowo. Przyznam że zapach powoli przypomina piwo. Chciałbym jeszcze zauważyć że nie przekroczyłem raczej temp.30 stopnie więc chyba nie zabiłem drożdży,ale Blg sprawdzałem jak brzeczka miała ponad 30 stopnie więc tutaj jest chyba błędny odczyt. Mimo to zaraz spróbuję jakie jest Blg i napiszę. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.