Jump to content

Recommended Posts

To tylko moje zdanie, ale chyba najlepiej dodać go do szkła przy przelewaniu z butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

ja pierdziele...redsa Ci się zachciało?

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz, jeśli nie będzie go dużo (a zakładam, że nie będzie) to niespecjalnie musisz się martwić o cukier z cytryny... ewentualnie możesz dodać sok kilka dni po zakończeniu burzliwej. Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny.

 

@Lagler

Napisała osoba z Warką Radler w avatarze :D

 

Piłem i warzyłem kilka piw z sokiem z cytrusów i ewentualnie z zestem z nich i byłem zazwyczaj bardzo zadowolony z efektów.

Edited by kordas

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

to ma być coś ala Maverick, laktoza i sok z cytryny. Pytanie tylko, czy przy rozlewie można dodać surowy sok?

Możesz, jednak pamiętaj, że soki mają cukry fermentowalne. Zatem weź to pod uwagę przy ilości surowca do referemntacji. Sok warto spasteryzować (stracisz trochę z owocówości).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny.

@kordas nie trzeba gotować wystarczy potrzymać kilka minut w 70-80 stopniach (podobnie jak przy miodzie). Z treściwości i aromatu soku zostaje więcej jak po gotowaniu (takie moje subiektywne zdanie). 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

Napisała osoba z Warką Radler w avatarze :D
nie znasz historii mojego avatara :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny.

@kordas nie trzeba gotować wystarczy potrzymać kilka minut w 70-80 stopniach (podobnie jak przy miodzie). Z treściwości i aromatu soku zostaje więcej jak po gotowaniu (takie moje subiektywne zdanie). 

 

Ja nie wiem, ja nigdy nie gotuję, a jak wyjdzie kwaśne to nawet i lepiej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?

Sok będzie zawierał cukry fermentowalne, fruktozę na pewno.  Spodziewaj się granatów. No chyba że policzysz sobie ekstrakt soku, przeliczysz na cukier i dodasz odpowiednio mniej (lub wcale) cukru do refermentacji - ale i to może być za dużo. Moje zdanie to dodanie soku w czasie fermentacji burzliwej, pod jej koniec. Sok winien być spasteryzowany... lub dodaj soku z Herbapolu, czytałem że te są w miarę bezpieczne (w odniesieniu do zakażenia).

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj sok w końcowym etapie fermentacji burzliwej. Bez kombinowania, bez wyliczania cukru w soku.

Soku nie ma co gotować, dodaj świeży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?

Sok będzie zawierał cukry fermentowalne, fruktozę na pewno. Spodziewaj się granatów. No chyba że policzysz sobie ekstrakt soku, przeliczysz na cukier i dodasz odpowiednio mniej (lub wcale) cukru do refermentacji - ale i to może być za dużo. Moje zdanie to dodanie soku w czasie fermentacji burzliwej, pod jej koniec. Sok winien być spasteryzowany... lub dodaj soku z Herbapolu, czytałem że te są w miarę bezpieczne (w odniesieniu do zakażenia).
Sok cytrynowy (taki z cytryny) wg tabel posiada tylko 6.4% weglowodanow - czyli 6.4g na 100g i tylko 0.2g sacharozy.

Wiec musiałby kolega użyć sporej ilości cytryn na całą warke aby zrobić granaty.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aromat z zestu i soku z cytryny bardzo dobrze utrzynuje się w piwie, jak dodamy go na whirpool. Zobacz sobie moją warkę numer 120, tam sok i zest zostały dodane tylko do gotowania, a aromat do teraz utrzymuje się bardzo intensywny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączam się do tematu:
mam ochotę uwarzyć coś ale Maverick z Rockmilla , jakiś czas temu piłem to piwko i kwaskowość z cytryny dała fajne orzeźwienie i pijalność, które chciałbym odwzorować w swoimi piwie
i moje pytanie z ilu tak mniej więcej cytryn dać sok, żeby podnieść kwaśność, ale nie zrobić z tego piwa kwasu.
Szalas85 widziałem w swoim piwie dałeś skórkę + sok z 5 cytryn , ale piwo bazowe było kwasem, więc zgaduje, że chodziło Ci tylko o aromat cytryny, bo kwaśność dały Ci lakto.
ile więc cytryny byście zalecili na około 20 litrów piwa 
(tak wiem, cytryna cytrynie nie równa itd, ale potrzebuje jakaś wartość wyjściową żeby przetestować to w swoim piwie i ewentualnie skorygować późnej przy kolejnych warkach)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.