Skocz do zawartości

Egzamin - pomoc w obliczeniu masy zasypu


carite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zwracam się chyba z dość nietopową prośbą, sprawa wygląda następująco. Jutro mam odbyć egzamin m.in. z browarnictwa i zaglądając do omawianych zadań nie wiem jak ruszyć to:
 

 

Ekstraktywność słody wynosi 81% z suchej masy. Wilgotność ziarna to 4%. Zamierzamy wytworzyć 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5%. Ile słodu potrzebujemy?

 

Wiem tyle, że mając do uzyskania 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5% potrzebowałabym 125 kg słodu, ale jak to dalej odnieść do ekstraktywności i zawartości wody? Jestem świadoma pojęć związanych z browarnictwem, ale kiedy przychodzi czas na tego typu zadania nie wiem zupełnie jak z tym ruszyć.

Będę ogromnie wdzięczna jeżeli ktoś z Was może mi pomóc.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

właśnie nie wiem, teraz doszłam do tego, że potrzebuję 125 kg słodu, tyle ma mi się "rozpuścić" to ile muszę go wziąć przy ekstraktywności 81% no i wychodzi 154,3 kg. Teraz jedyną niewiadomą dla mnie jest to 4% wilgotności, nie wiem - zwiększy ona objętość brzeczki, ale jak to w ogóle ugryźć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie powinno być 4% więcej, tylko 4% masy słodu to woda (np. 96 + 0,04 * 96 nie da 100).

 

1kg słodu - 0,96*0,81 kg uzyskiwanych cukrów

x - 125 kg cukrów

 

x = 160,75kg słodu

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.