carite 0 Posted June 18, 2017 Witam wszystkich, zwracam się chyba z dość nietopową prośbą, sprawa wygląda następująco. Jutro mam odbyć egzamin m.in. z browarnictwa i zaglądając do omawianych zadań nie wiem jak ruszyć to: Ekstraktywność słody wynosi 81% z suchej masy. Wilgotność ziarna to 4%. Zamierzamy wytworzyć 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5%. Ile słodu potrzebujemy? Wiem tyle, że mając do uzyskania 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5% potrzebowałabym 125 kg słodu, ale jak to dalej odnieść do ekstraktywności i zawartości wody? Jestem świadoma pojęć związanych z browarnictwem, ale kiedy przychodzi czas na tego typu zadania nie wiem zupełnie jak z tym ruszyć. Będę ogromnie wdzięczna jeżeli ktoś z Was może mi pomóc. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted June 18, 2017 A po.co nam wiadoma wilgotnosc ziarna? Quote Share this post Link to post Share on other sites
carite 0 Posted June 18, 2017 właśnie nie wiem, teraz doszłam do tego, że potrzebuję 125 kg słodu, tyle ma mi się "rozpuścić" to ile muszę go wziąć przy ekstraktywności 81% no i wychodzi 154,3 kg. Teraz jedyną niewiadomą dla mnie jest to 4% wilgotności, nie wiem - zwiększy ona objętość brzeczki, ale jak to w ogóle ugryźć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted June 18, 2017 Bo przy masie 1000kg daje to 40kg wody w tym ziarne. Zaś ekstraktywnosc jest podana dla suchej masy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
carite 0 Posted June 18, 2017 @redlum czyli jak to finalnie powinno wyglądać?x słodu/1000 kg brzeczki = 0,125 -> 125 kg słodu x/125 kg słodu = 0,81 -> 154,3 kgi co z wodą, gdzie ją uwzględnić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted June 18, 2017 Słodu powinno być o 4% więcej tak aby odjąć ta wodę z którą jest w słodzie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
carite 0 Posted June 18, 2017 dziękuję Wam bardzo! Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted June 18, 2017 (edited) Nie powinno być 4% więcej, tylko 4% masy słodu to woda (np. 96 + 0,04 * 96 nie da 100). 1kg słodu - 0,96*0,81 kg uzyskiwanych cukrów x - 125 kg cukrów x = 160,75kg słodu Edited June 18, 2017 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites