Jump to content
Sign in to follow this  
nymons

Kurs sensoryczny 07.2017

Recommended Posts

Zapraszamy na podstawowy kurs z zakresu sensoryki piwa.
 
Cykl szkoleń obejmie dwa spotkania w dniach 01-02.07.2016. Każde ze spotkań potrwa około 2.5-3.5 godzin (14:30-18:00).
W trakcie szkolenia przedstawione zostaną związki aromatyczno-smakowe jakie można spotkać w piwie.
Cechy piwa zostaną przedstawione w oparciu o zestaw 20 próbek aromatów Flavor Active i obejmą następujące związki:
dwuacetyl, skunksowy, merkaptan, metaliczny, mokry papier, fenolowy, kwaśny, siarczek dimetylu (DMS), masłowy, H2S, aldehyd octowy, olejek chmielowy, octan izoamylu, geraniol, ziarnisty, etyloheksanian, maślan etylu, aromat koci, aromat świeżo skoszonej trawy, kwas kaprylowy.
 
W ramach szkolenia przewidziane jest degustowanie próbek piwa z powyższymi związkami. Zdolność do prowadzenia pojazdu po szkoleniu należy oszacować według własnych predyspozycji - na każdym szkoleniu przewidziane jest 10 próbek o pojemności ok. 50-70ml.
 
Szkolenie poprowadzą sędziowie piwni PSPD.
 
Koszt całego cyklu szkoleń wynosi 165zł. Dla członków PSPD cena wynosi 120zł. Nie przewidywany jest udział w pojedynczych degustacjach.
 
Na szkolenie przewidzianych jest 15 miejsc. Chęć udziału należy zgłaszać za pośrednictwem formularza dostępnego pod adresem: https://goo.gl/forms/Ramlm0zsZllSpu4B2
 
W celu potwierdzenia udziału należy dokonać wpłaty na konto:
Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
82 1540 1287 2001 6200 5272 0002
W tytule proszę podać: Kurs sensoryczny 07.2017, Imię i nazwisko oraz opcjonalnie numer legitymacji PSPD
 
 
Podsumowanie:
 
Termin szkolenia:
01.07.2017 14:30-18:00
02.07.2017 14:30-18:00
 
Miejsce:
House of Beer,
ul. Tomasza 35, Kraków
 
Rejestracja:
 
Wpłaty:
Członkowie PSPD: 120zł
Osoby spoza PSPD: 165zł
Konto: 82 1540 1287 2001 6200 5272 0002

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojej strony, jako będącego mieć przyjemność prowadzić sobotnią część kursu.

Kursantom polecam zjawić się w dobrej kondycji psychofizycznej, po zjedzonym objedzie (najlepiej co najmniej 1-2h przed kursem, niekoniecznie bardzo obfitym ;) ), polecam w tym dniu nie jeść pikantnych, agresywnie przyprawionych potraw, a co najmniej godzinę przed kursem powstrzymać się od spożywania napojów gorących oraz palenia papierosów.

Ponadto polecam nie używać przed kursem perfum oraz mocnych zapachowo dezodorantów czy mydeł.

 

Polecana literatura do poczytania sobie:

http://www.pspd.org....s-cech-piwa.pdf

http://www.carolinab...Fault_Guide.pdf

 

Było to na profilu ale zamieszczę też tutaj, zmienił się zestaw próbek na autorski PSPD, wg mnie lepszy:

1. Astringent - Ściągający
2. Mercaptan - Merkaptan
3. DMS
4. H2S - Siarkowodór - wersja wzmocniona
5. Ethyl Hexanoate - Heksanian etylu
6. Papery - Papierowy
7. Metallic - Metaliczny
8. Diacetyl
9. Earthy - Ziemisty
10. Ethyl Acetate - Octan etylu
11. Acetaldehyde - Aldehyd octowy - wersja wzmocniona
12. Yeasty - Drożdżowy
13. Butyric - Kwas masłowy
14. Brett - Barnyard - Dzikie drożdże - obora
15. Acetic - octowy
16. Caprylic - Kwas kaprylowy „kozi”
17. Isovaleric - Kwas izowalerianowy
18. Lightstruck - Naświetlony
19. Isoamyl Acetate - Octan izoamylu
20. Chlorophenol - Chlorofenol
21. Ethyl Butyrate - Maślan etylu
22. Catty - Koci

 

Do zobaczenia :)

 

PS Są chyba jeszcze jedno czy dwa wolne miejsca (przynajmniej wczoraj jeszcze były).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...