Jump to content
Tombatold

Wpływ ph wody przy warzeniu piwa

Recommended Posts

Dzień dobry.

Przymierzam się do 1 warki i zaczyna mnie zastanawiać - czy ~8 ph to jest za dużo/mało, czy muszę ją rozrzedzać i ewentualnie stosować słód zakwaszający?... Co prawda w artykule na zacieranie jednotemperaturowe jest podjęty temat, ale naprawdę - nigdzie nie doczytałem jak podejść do tego tematu. Jaki wpływ ma rozpoczęcie zacierania słodu na wodę... Co o tym sądzicie, jakieś rady?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 1 - pH wody nie mówi o niej za dużo.

Po drugie - około 8 to może być 7-7,6, które praktycznie każda woda ma

po 3 nie znamy składu Twojej wody, co prędzej mogłoby nam powiedzieć o tym do czego się nadaje

po 4 - nie wiemy jakie piwo chcesz zrobić, a do jasnychi ciemnych przygotowuje się wodę inaczej

po 5 - po wsypaniu słodu pH wody zwykle spada do ok 5,2-5,8, ale to znów zależy jaki słód do jakiej wody

po 6 przy pierwszej warce to dbaj o czystość, a nie zastanawiaj się jaką masz wodę - ona wnosi niuanse do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

skup sie na podstawowych rzeczach. Zacieranie, wysładzanie, gotowanie, fermentacja i jej trmperatura czystość po wyłączeniu palnika. Z tego wszystkiego najwaziejsza jest czystość. Poczytaj art. Un'a na ten tema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry.

Przymierzam się do 1 warki i zaczyna mnie zastanawiać - czy ~8 ph to jest za dużo/mało, czy muszę ją rozrzedzać i ewentualnie stosować słód zakwaszający?... Co prawda w artykule na zacieranie jednotemperaturowe jest podjęty temat, ale naprawdę - nigdzie nie doczytałem jak podejść do tego tematu. Jaki wpływ ma rozpoczęcie zacierania słodu na wodę... Co o tym sądzicie, jakieś rady?

 

Strzelam, ze bedziesz robil jasne piwo. Pewnie jakas APA. Przy 1 warce w ogole nie sprawdzalem pH, tylko orientacyjnie sprawdzil sklad wody u dostawcy. Znajdziesz na stronie. 

 

Co do samego ph to:

- zacieranie w granicy 5.5-5.6 pH jest optymalne dla alfa i beta amylaz, Wytwarza sie wiecej cukrow fermentujacych 

- zacieranie w granicy 5,1-5,2 pH daje lepsza stabilnosc smakowa, szybsza filtracja, lepsze rozmnazanie drozdzy

 

Podczas zacierania nalezy dazyc do pH 5,1

 

Przez wspoldzialanie czynnego pH soli, wapnia i magnezu w wodzie z fosforanami i innymi skladnikami slodu wartosc zacieru waha sie w granicy 5,6-5,8 pH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie :) dzięki za informacje. Faktycznie będzie to PA 12 plato na bardzo uniwersalnych drożdżach.

Wysłałem zapytanie do dostawcy o informacje o składzie wody, gdyż to co jest na stronie - to generalnie: ph, zapach, barwa... mało podobne do tego co jest w piwo.org.

Na dzień dzisiejszy jest inny pomysł - czyli warzenie na wyjeździe - woda z Bielska-Białej - dużo mniej (organoleptycznie) wapniowej - wiec podejrzewam, że nie będę miał takich problemów z zejściem w ph jak w Piekarach Śląskich, chociaż ta jest lepsza niż w Bytomiu (to tak na marginesie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj tam oj tam że w Bytomiu to taka zła... odpowiednia korekta ph i piwka wychodzą całkiem poprawne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam w planie wykonać piwo jasne, górnej fermentacji (safale S-04) słody: 2,5 kg pils, 1 kg pale ale, 0,5 karmel, 1 kg psz., płatki ryż., owsiane,  0,5 kg cukier trz. Pytanie, czy woda miękka, o pH 7,9 będzie ok i po zasypie osiągnie okolice 5,4 pH? Czy ją zakwaszać? Naczytałem się o alkaliczności rezydualnej i teraz o tym myślę, chciałbym przeprowadzić fermentację najlepiej jak się da, na moje warunki. Po ostatnich błędach nadrabiam braki wiedzy ;) pozdrawiam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, czubas napisał:

Witam, mam w planie wykonać piwo jasne, górnej fermentacji (safale S-04) słody: 2,5 kg pils, 1 kg pale ale, 0,5 karmel, 1 kg psz., płatki ryż., owsiane,  0,5 kg cukier trz. Pytanie, czy woda miękka, o pH 7,9 będzie ok i po zasypie osiągnie okolice 5,4 pH? Czy ją zakwaszać? Naczytałem się o alkaliczności rezydualnej i teraz o tym myślę, chciałbym przeprowadzić fermentację najlepiej jak się da, na moje warunki. Po ostatnich błędach nadrabiam braki wiedzy ;) pozdrawiam. 

Zrób test. Zmierz ph zacieru w czasie warzenia i będziesz wiedział. Najwyżej skorygujesz przy kolejnej warce. Samo stwierdzenie "miękka" to trochę za mało, aby wyrokować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twardość wody, wg.skali niemieckiej=10, pomiaru dokonam, jest sens robić przerwę zakwaszającą przed pomiarami?

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, czubas napisał:

jest sens robić przerwę zakwaszającą przed pomiarami?

Są prostsze i pewniejsze sposoby. Np słód zakwaszający, lub kwas mlekowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, czubas napisał:

 Czy ją zakwaszać? 

Najpierw wykonaj kilka warek bez modyfikacji wody. W 20 minucie zacierania rób pomiary pH. W następnych warkach będziesz wprowadzał korekty i kontrolował jak to wpływa na pH zacieru. Ja osobiście stosuje 70% roztwór kwasu fosforowego - 1 ml na 33l wody.

Edited by krzychoo
literówka

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Gawron napisał:

Są prostsze i pewniejsze sposoby. Np słód zakwaszający, lub kwas mlekowy.

No wiem, chodziło mi o bardziej dostępne środki/metody, nie chciało mi się jechać do sklepu ;) ale chyba podjadę.

 

Godzinę temu, krzychoo napisał:

Najpierw wykonaj kilka warek bez modyfikacji wody. W 20 minucie zacierania rób pomiary pH. W następnych warkach będziesz wprowadzał korekty i kontrolował jak to wpływa na pH zacieru. Ja osobiście stosuje 70% roztwór kwasu fosforowego - 1 ml na 33l wody.

Wykonałem już kilka warek bez modyfikacji, chyba zostanę przy słodzie zakwaszającym ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja zapytam troszkę z boku. Mierzyliście kiedyś ph swojego piwa ?? Ja z ciekawość tak i byłem troszkę zaskoczony że ma 4,74 co wydaję się jednak nieco wysoko??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.