Jump to content
Piwer

Piwo BANANOWE - prośba o ocenę

Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym zrobić piwo bananowe o zapachu podobnym jak "Bananowe love" z browaru Jabłonowo. (Pomijam kwestię, że dosyć złożona receptura w tym piwie jest bez sensu, skoro i tak aromat bananów przykrywa totalnie wszystko. Faktem jest jednak, że ten aromat mi się podoba i chciałbym takie zrobić :)

 

Z tego co się orientowałem, w przypadku bananów nie ma mowy o uzyskaniu takiego aromatu ze świeżych owoców (tak zrobiłem na przykład ze skórką pomarańczy - starłem skórkę z 4kg pomarańczy, efekt super).

 

A więc wyjściem jest wykorzystanie aromatu gotowego. I tutaj pytania do Was:

1. Czy ktoś zna dobry aromat bananowy?

2. W jakiej to jest formie? Syrop, proszek, olejek itp?

3. Jak to dodać i na jakim etapie w procesie warzenia?

4. W jakiej ilości, aby aromat był dominujący, ale jednak żeby "nie spaskudzić"?

 

Myślałem o takiej bazie, aby usykać jak najjaśniejszy kolor, niską gorycz oraz względnie dużą słodycz:

SŁód RAZEM 6KG (celuję w 12-14blg)

3/4 słód pilzneński

1/4 słód pszeniczny

zacieranie w 67-69 stopniach Celsjusza 1,5h (np. wrzucę słód do 72C i zostawię na 1h)?

 

EDIT: Drożdże planuję do tego Kveiki FM 53 - z pomarańczą doskonale się komponują.

 

Co myślicie, jakie macie doświadczenia w temacie aromatów? :)

Edited by Piwer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ameryki nie odkryję, ale może po prostu uwarz Weizena? Drożdże FM41 dają tyle bananów, że z pewnością będziesz zadowolony ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawy pomysł, jednak aromat bananowy z drożdży weizenowych jest delikatny i subtelny, powiedziałbym, że "bananowość" dla znawców piwowarskich niuansów.

 

Ja szukam czegoś bardziej jednoznacznie bananowego ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawałem do refermentacji pszenicznego sok bananowy z kartonu. Musisz tylko wyliczyć odpowiednią ilość cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niezły pomysł. Zakładając 10blg soku, odpowiednikiem 2g cukru (ilość zgodna z moją polityką "Nie dla granatów") byłoby jedynie 20ml soku. Czy tak mała ilość da aromat?

 

A ile Ty dawales? Efekt był silny, zadowalający?

 

A może nie obawiać się tak granatów (jeszcze nie miałem) i dać 30-40ml?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Niezły pomysł. Zakładając 10blg soku, odpowiednikiem 2g cukru (ilość zgodna z moją polityką "Nie dla granatów") byłoby jedynie 20ml soku. Czy tak mała ilość da aromat?

 

A ile Ty dawales? Efekt był silny, zadowalający?

 

A może nie obawiać się tak granatów (jeszcze nie miałem) i dać 30-40ml?

A nie myślałem rozpocząć nową politykę: " dofermentowane piwo Twoim przyjacielem"? ;)

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belg Lover - oczywiste, że dokladnie pozwalam każdemu piwu dofermentowac; nie stoi to w jakiejkolwiek sprzeczności z brakiem sympatii wobec przegazowania, nie uważasz?

 

Buber - odpowiesz na pytanie więcej niż trzema kropkami? :-)

 

PS. Jeśli uważasz, że w mojej wypowiedzi znajduje się jakiś rażący błąd merytoryczny, lub coś podobnego, możesz śmiało pisać. Zakładam, że forum służy wymianie opinii a nie kropek...

Edited by Piwer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Belg Lover - oczywiste, że dokladnie pozwalam każdemu piwu dofermentowac; nie stoi to w jakiejkolwiek sprzeczności z brakiem sympatii wobec przegazowania, nie uważasz?

 

Buber - odpowiesz na pytanie więcej niż trzema kropkami? :-)

 

PS. Jeśli uważasz, że w mojej wypowiedzi znajduje się jakiś rażący błąd merytoryczny, lub coś podobnego, możesz śmiało pisać. Zakładam, że forum służy wymianie opinii a nie kropek...

Oczywiście, ale możesz spokojnie dodać po 3 g cukru pod postacią soku z banana, co daje już 30 g - według wyliczeń powyżej. I to już chyba jest fajna ilość. W połączeniu z brakiem przerwy ferulikowej, odpowiednimi drożdżami i delikatnym underpithingiem powinno dać kox banana. Sztuczne aromaty są jak dla mnie nie do przyjęcia.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nie pamiętam ilości dodawanej, ale mój to był weizen, więc odpowiednio mocniej gazowany. Piwo było mocno bananowe w smaku i aromacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może nie obawiać się tak granatów (jeszcze nie miałem) i dać 30-40ml?

Granatów zawsze należy się obawiać i  dlatego dbać o prawidłową fermentację ;) Do weizena idzie spokojnie 4 g cukru na 0,5l piwa.

 

W recepturze masz zacieranie 1,5h. Po co tak długo? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację, przecież w wyższej temperaturze zacieranie przebiega szybciej A nie wolniej - poprawiłem czas zacierania na 1h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje wiezeny zawsze są mega bananowe. Pewnie temu ze robie je na wb06. Wiec jak chcesz bananowe piwo to polecam wb06 w dużych ilościach (czytaj dobrze uwodnione) oraz fermentacja w temperaturze od 18C do 25C (oczywiście temperatura lekko podnoszona z dnia na dzień)

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.