Skocz do zawartości

Liczę i głupieję


łysy ĄĘ

Rekomendowane odpowiedzi

W bardzo dużym uproszczeniu, chyba to będzie tak

Zakładając brak kontrakcji objętościowej i gęstość EtOH - 0,79kg/l, woda - 1kg/l i cukier - 1,59kg/l

20°Blg - gęstość 1,080 kg/l

 

wtedy

gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x

czyli

1,080 - 0,25 - 1 + 0,316 = 1,59*x - x

0,146 = 0,59*x

x = 0,247

 

Około 24,7% cukru masowo

 

czyli w 0,5 l --> 0,247*1,080*500 = 133,4g cukru

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W bardzo dużym uproszczeniu, chyba to będzie tak

Zakładając brak kontrakcji objętościowej i gęstość EtOH - 0,79kg/l, woda - 1kg/l i cukier - 1,59kg/l

20°Blg - gęstość 1,080 kg/l

 

wtedy

gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x

czyli

1,080 - 0,25 - 1 + 0,316 = 1,59*x - x

0,146 = 0,59*x

x = 0,247

 

Około 24,7% cukru masowo

 

czyli w 0,5 l --> 0,247*1,080*500 = 133,4g cukru

Wyszło mi coś zbliżonego.

Ale policzyłem też inaczej i wtedy zgłupiałem.

moje 0,5l cieczy składa się z 0,2l alkoholu o gęstości 0,789 i 0,3l słodkiej reszty.

nalewka waży 0,5x1,083=0,5415 kg

alkohol w niej waży 0,2x0,789=0,1578 kg

słodka reszta waży 0,5415-0,1578=0,3837kg

co przy objętości słodkiej reszty 0,3l daje nam jej gęstość  1,279

1,279 daje ok 58,4% ekstraktu słodkiej reszty, co przeliczając na cukry według przelicznika w PPPP daje 224g cukrów.

I jak żyć?  :eusathink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

waga = 0,4 * 0,79 + 1 * (1 - x - 0,4 * 0,79) + 1,59 * x

A to równanie nie byłoby dobre jakby było 40% alkoholu wagowo, a nie objętościowo.

 

 

(...)

I jak żyć? :eusathink:

 

 

Ta metoda jest chyba zbyt niedokładna (pewnie jest podatna na kontrakcję), bo podstawiając dane dla 0,5l wódki, (gęstość 0,95)

0,5l cieczy składa się z 0,2l alkoholu o gęstości 0,789 i 0,3l reszty.

waży 0,5x0,95=0,475 kg

alkohol w niej waży 0,2x0,789=0,1578 kg

reszta waży 0,3172kg

co przy objętości reszty 0,3l daje nam jej gęstość  1,057

czyli wynikało by że woda w wódce zawiera 14 % cukru czyli w 0,5l wódki byłoby 44g cukru ;)

 

Podstawiając te dane do "mojego" wzoru wynika, że wódka ma 2,7% cukru czyli jakieś 13g na 0,5l, czyli błąd jest dużo mniejszy.

 

edit: poprawiłem lekko obliczenia

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z wiki :D

https://pl.wikipedia.org/wiki/Etanol

ale jest źródło

Kalendarz chemiczny. Część pierwsza. Warszawa: Państwowe Wydawnictwa Techniczne, 1954, s. 178–179.

 

 

edit:

Tak w ogóle i mój i Twój wzór przekłamują na plus, czyli pewnie realna zawartość cukru w tej nalewce jest nawet niższa z wynikałoby to z mojego wzoru.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z wiki :D

https://pl.wikipedia.org/wiki/Etanol

ale jest źródło

Kalendarz chemiczny. Część pierwsza. Warszawa: Państwowe Wydawnictwa Techniczne, 1954, s. 178–179.

 

 

edit:

Tak w ogóle i mój i Twój wzór przekłamują na plus, czyli pewnie realna zawartość cukru w tej nalewce jest nawet niższa z wynikałoby to z mojego wzoru.

Spróbowałem jeszcze inaczej - po chłopsku.

Mamy pół litra cieczy 20Blg - gęstość 1,083. Gdyby ciecz nie zawierała alkoholu, to taką gęstość daje zawartość 108g cukru.

Teraz wiemy, że 0,2 litra z tej cieczy ma gęstość 0,789 zamiast 1,083. Daje nam to "ubytek" wagi 0,2x(1,083-0,789)=59g który może być uzupełniony jedynie cukrem.

Wychodzi więc, że mam 167g cukru w nalewce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałem jeszcze inaczej - po chłopsku. (...)

Ta metoda też nie uwzględnia kontrakcji objętościowej, więc jest obarczona błędem.

 

Masz trzy wzory, każdy błędny :D

 

Jak bardzo Cię ten problem nurtuję to wykonaj jakiś roztwór testowy (albo dwa, trzy) z wody, cukru i EtOH, zmierz gęstość, podstaw do wzorów, przedstaw analizę błędów w tym wątku :)

 

edit:

Albo odparuj alkohol z nalewki, jak już wspomniano wyżej (i oczywiście podziel się wynikiem w wątku) ;)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.