Jump to content
Sign in to follow this  
łysy ĄĘ

Liczę i głupieję

Recommended Posts

Mam nalewkę, którą zamierzam w przyszłości użyć jako syropu do refermentacji jednego z piw. Jest tego 0,5l. Orientacyjnie 40% alko objętościowo. Spławik pokazuje 20Blg. Ile gramów cukru jest w butelce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W bardzo dużym uproszczeniu, chyba to będzie tak

Zakładając brak kontrakcji objętościowej i gęstość EtOH - 0,79kg/l, woda - 1kg/l i cukier - 1,59kg/l

20°Blg - gęstość 1,080 kg/l

 

wtedy

gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x

czyli

1,080 - 0,25 - 1 + 0,316 = 1,59*x - x

0,146 = 0,59*x

x = 0,247

 

Około 24,7% cukru masowo

 

czyli w 0,5 l --> 0,247*1,080*500 = 133,4g cukru

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A po co lać alkohol do piwa?

A po co alkohol w piwie w ogóle? :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

A po co lać alkohol do piwa?

A po co alkohol w piwie w ogóle? :P

 

nie wiem - dla mnie mogłoby go nie być

Share this post


Link to post
Share on other sites

W bardzo dużym uproszczeniu, chyba to będzie tak

Zakładając brak kontrakcji objętościowej i gęstość EtOH - 0,79kg/l, woda - 1kg/l i cukier - 1,59kg/l

20°Blg - gęstość 1,080 kg/l

 

wtedy

gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x

czyli

1,080 - 0,25 - 1 + 0,316 = 1,59*x - x

0,146 = 0,59*x

x = 0,247

 

Około 24,7% cukru masowo

 

czyli w 0,5 l --> 0,247*1,080*500 = 133,4g cukru

Wyszło mi coś zbliżonego.

Ale policzyłem też inaczej i wtedy zgłupiałem.

moje 0,5l cieczy składa się z 0,2l alkoholu o gęstości 0,789 i 0,3l słodkiej reszty.

nalewka waży 0,5x1,083=0,5415 kg

alkohol w niej waży 0,2x0,789=0,1578 kg

słodka reszta waży 0,5415-0,1578=0,3837kg

co przy objętości słodkiej reszty 0,3l daje nam jej gęstość  1,279

1,279 daje ok 58,4% ekstraktu słodkiej reszty, co przeliczając na cukry według przelicznika w PPPP daje 224g cukrów.

I jak żyć?  :eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x

 

a ja ułożyłem coś takiego:

 

waga = 0,4 * 0,79 + 1 * (1 - x - 0,4 * 0,79) + 1,59 * x

Share this post


Link to post
Share on other sites
waga = 0,4 * 0,79 + 1 * (1 - x - 0,4 * 0,79) + 1,59 * x

A to równanie nie byłoby dobre jakby było 40% alkoholu wagowo, a nie objętościowo.

 

 

(...)

I jak żyć? :eusathink:

 

 

Ta metoda jest chyba zbyt niedokładna (pewnie jest podatna na kontrakcję), bo podstawiając dane dla 0,5l wódki, (gęstość 0,95)

0,5l cieczy składa się z 0,2l alkoholu o gęstości 0,789 i 0,3l reszty.

waży 0,5x0,95=0,475 kg

alkohol w niej waży 0,2x0,789=0,1578 kg

reszta waży 0,3172kg

co przy objętości reszty 0,3l daje nam jej gęstość  1,057

czyli wynikało by że woda w wódce zawiera 14 % cukru czyli w 0,5l wódki byłoby 44g cukru ;)

 

Podstawiając te dane do "mojego" wzoru wynika, że wódka ma 2,7% cukru czyli jakieś 13g na 0,5l, czyli błąd jest dużo mniejszy.

 

edit: poprawiłem lekko obliczenia

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A to równanie nie byłoby dobre jakby było 40% alkoholu wagowo, a nie objętościowo.

 

fakt, chciałem się przyczepić do jednostek i pominąłem jednostkę dla x 

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo podstawiając dane dla 0,5l wódki, (gęstość 0,95)

 

z ciekawości: ta gęstość to z jakiejś tablicy, czy wynik pomiaru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z wiki :D

https://pl.wikipedia.org/wiki/Etanol

ale jest źródło

Kalendarz chemiczny. Część pierwsza. Warszawa: Państwowe Wydawnictwa Techniczne, 1954, s. 178–179.

 

 

edit:

Tak w ogóle i mój i Twój wzór przekłamują na plus, czyli pewnie realna zawartość cukru w tej nalewce jest nawet niższa z wynikałoby to z mojego wzoru.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z wiki :D

https://pl.wikipedia.org/wiki/Etanol

ale jest źródło

Kalendarz chemiczny. Część pierwsza. Warszawa: Państwowe Wydawnictwa Techniczne, 1954, s. 178–179.

 

 

edit:

Tak w ogóle i mój i Twój wzór przekłamują na plus, czyli pewnie realna zawartość cukru w tej nalewce jest nawet niższa z wynikałoby to z mojego wzoru.

Spróbowałem jeszcze inaczej - po chłopsku.

Mamy pół litra cieczy 20Blg - gęstość 1,083. Gdyby ciecz nie zawierała alkoholu, to taką gęstość daje zawartość 108g cukru.

Teraz wiemy, że 0,2 litra z tej cieczy ma gęstość 0,789 zamiast 1,083. Daje nam to "ubytek" wagi 0,2x(1,083-0,789)=59g który może być uzupełniony jedynie cukrem.

Wychodzi więc, że mam 167g cukru w nalewce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

ugotuj syrop niech alko wyparuje dowiesz sie czy obliczenia byly poprawne :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spróbowałem jeszcze inaczej - po chłopsku. (...)

Ta metoda też nie uwzględnia kontrakcji objętościowej, więc jest obarczona błędem.

 

Masz trzy wzory, każdy błędny :D

 

Jak bardzo Cię ten problem nurtuję to wykonaj jakiś roztwór testowy (albo dwa, trzy) z wody, cukru i EtOH, zmierz gęstość, podstaw do wzorów, przedstaw analizę błędów w tym wątku :)

 

edit:

Albo odparuj alkohol z nalewki, jak już wspomniano wyżej (i oczywiście podziel się wynikiem w wątku) ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A po co lać alkohol do piwa?

A po co alkohol w piwie w ogóle? :P

 

nie wiem - dla mnie mogłoby go nie być

 

zgadzam się

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.