Jump to content
Sign in to follow this  
huhur

Słabe odfermentowanie na cichej

Recommended Posts

Cześć,

 

uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane.

 

What now?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane.

 

What now?

1. Po tygodniu zlewać znad drożdży to trochę za wcześnie. No, ale już po ptakach. 

2. Możesz dla świętego spokoju trochę jeszcze potrzymać, odfermentowanie 60% to nie za dużo. Ile blg masz z laktozy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile dałeś laktozy? Te pomiary blg to już z laktoza? Bo wiesz laktoza jest cukrem niefermentowalnym więc tylko sztucznie podbija blg początkowe i końcowe.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile dałeś laktozy? Te pomiary blg to już z laktoza?

 

poszło 500g i pomiar był już z laktozą. Pierwszy raz warzę Milk'a więc mój błąd. Nie wiedziałem i nie doczytałem.

 

Dodam, że piwko było warzone z częściowym zacieraniem, szły do niego dwie puchy ekstraktu w syropie.

Edited by huhur

Share this post


Link to post
Share on other sites

100g laktozy na warce 20l podbija 0.28 blg. Pół kilo da 1.4 blg. Czyli można przyjąć początkowe blg ok 12.5 a końcowe 4. Odfermentowanie niecałe 70%. Trochę słabo. Po trzymaj jeszcze parę dni i jak nic już nie spadnie to butelkuj.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, zmierzę w środę jeszcze, jeśli coś ruszy to przetrzymam tydzień od teraz. Dobrze wiedzieć o laktozie  :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

100g laktozy na warce 20l podbija 0.28 blg. Pół kilo da 1.4 blg. Czyli można przyjąć początkowe blg ok 12.5 a końcowe 4. Odfermentowanie niecałe 70%. Trochę słabo. Po trzymaj jeszcze parę dni i jak nic już nie spadnie to butelkuj.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Kolega ma 25l a nie 20.

 

Wg moich obliczeń 500g laktozy z 25l to 2% czyli około 2 Blg. Czyli z 12 mamy 3.5 - w normie? (wiem że zaokrągliłem ale przecież browar to nie apteka ;) )

Edited by Kamilos55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane.

 

What now?

 

Następnym razem przelewaj na cichą jak fermentacja się skończy, albo najlepiej nie przelewaj w ogóle.

Edited by opeciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej niżej nie zejdzie. Dla pewności potrzymać kilka dni i sprawdź.

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...