Skocz do zawartości

Słabe odfermentowanie na cichej


huhur

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane.

 

What now?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane.

 

What now?

1. Po tygodniu zlewać znad drożdży to trochę za wcześnie. No, ale już po ptakach. 

2. Możesz dla świętego spokoju trochę jeszcze potrzymać, odfermentowanie 60% to nie za dużo. Ile blg masz z laktozy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile dałeś laktozy? Te pomiary blg to już z laktoza?

 

poszło 500g i pomiar był już z laktozą. Pierwszy raz warzę Milk'a więc mój błąd. Nie wiedziałem i nie doczytałem.

 

Dodam, że piwko było warzone z częściowym zacieraniem, szły do niego dwie puchy ekstraktu w syropie.

Edytowane przez huhur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

100g laktozy na warce 20l podbija 0.28 blg. Pół kilo da 1.4 blg. Czyli można przyjąć początkowe blg ok 12.5 a końcowe 4. Odfermentowanie niecałe 70%. Trochę słabo. Po trzymaj jeszcze parę dni i jak nic już nie spadnie to butelkuj.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

100g laktozy na warce 20l podbija 0.28 blg. Pół kilo da 1.4 blg. Czyli można przyjąć początkowe blg ok 12.5 a końcowe 4. Odfermentowanie niecałe 70%. Trochę słabo. Po trzymaj jeszcze parę dni i jak nic już nie spadnie to butelkuj.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Kolega ma 25l a nie 20.

 

Wg moich obliczeń 500g laktozy z 25l to 2% czyli około 2 Blg. Czyli z 12 mamy 3.5 - w normie? (wiem że zaokrągliłem ale przecież browar to nie apteka ;) )

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane.

 

What now?

 

Następnym razem przelewaj na cichą jak fermentacja się skończy, albo najlepiej nie przelewaj w ogóle.

Edytowane przez opeciarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.