nikos656 0 Posted June 12, 2017 Cześć wszystkim. Jako, że kończę pierwszy etap studiów, chciałbym abyście odpowiedzieli na kilka pytań związanych z piwem. Mam nadzieję, że ankieta będzie w miarę zrozumiała i prosta oraz dobrze zrobiona. Głupich pytań raczej nie ma. Jeśli mielibyście jakieś uwagi to chętnie wysłucham. Całość zajmie około 5 minut, a mi pomoże zaliczyć licencjat. Dzięki wielkie i na zdrowie. Tutaj macie link do ankiety: https://www.survio.com/survey/d/W5C5L7A4C3M1Q0B7O Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ordi93 6 Posted June 12, 2017 Ankieta wypełniona ;] Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikos656 0 Posted June 12, 2017 Ankieta wypełniona ;] Pozdrawiam Dzięki wielkie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Glingorth 10 Posted June 13, 2017 Poszło, nawet fajnie zrobiona Quote Share this post Link to post Share on other sites
MistrzSuspensu 92 1 Items Posted June 13, 2017 Wypełniona. W pytaniu o etapy produkcji wywaliłbym chmielenie, bo można to robić od etapu zacierania do końca fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted June 13, 2017 (edited) Do kilku rzeczy miałbym uwagi: "Co przyczyniło się do zakupu piwa? (max 3 odpowiedzi)" eee? Przeczytaj to na głos. To pytanie jest pozbawione sensu w kontekście odpowiedzi jakie są pod nim. "Czy uważasz, że piwa z browarów kraftowych i regionalnych są lepszej jakości niż koncernowe?" "Co według Ciebie sprawia, że piwa kraftowe są lepsze? (max 3 odpowiedzi)" Nie uważasz, że to jest zbyt tendencyjne? Np. Ja nie uważam, że krafty są lepsze od piw koncernowych, ale też nie pijam koncernówek... Więc tendencyjnie muszę oznaczyć jednak coś w drugim pytaniu. Automatycznie powinno być też pytanie " Co według Ciebie sprawia, że piwa kraftowe są gorsze od koncernowych?" Czy potrafisz uporządkować w poprawnej kolejności etapy produkcji piwa? Gotowanie i chmielenie to właściwie jeden etap... Zamiast tego daj dojrzewanie, albo coś bardziej skompilowanego typu filtracja. Czy jesteś w stanie wymienić przynajmniej 5 aromatów, charakterystycznych dla piw górnej fermentacji? Bardzo ale to bardzo złe pytanie, ktoś napisze estry i już ma tak zawężone pole, że nie wiadomo co dalej pisać. Bukiet piwa można określić ogólnikami np. Estry, fenole, chmiele, słodowość i alkohol albo szczegółowo np. Heksanian, aldehyd octowy, octan izoamylu itp... Sam nie wiem co w tym punkcie napisać, czy wady piw górnej fermentacji też wchodzą w grę? Chodzi pewnie o "jabłko, banan, pieprz, goździk, ciasteczko" ale to trzeba sprecyzować, bo jest zielone jabłko i czerwone, a ilość znaków ogranicza. "Wymień chociaż 2 browary regionalne pochodzące z Polski:" :D :D Proszę następne osoby co będą robić tą ankietę o wpisywanie EDI-ego i Koreba, bo należy się mocne trololo za ten podpunkt. Kolejna nie przemyślana ankieta na pracę licencjacką, tendencyjna i trochę dziwaczna. Skaczesz z tematu na temat w niej o czym masz tą pracę licencjacką? Możesz się zdziwić wynikami tej ankiety ale co tam wszystko da się naciągnąć przy takim czymś i wyciągnąć co potrzeba byleby promotor klepnął z tego co widzę z podejścia do tematu. Zaczynam chyba mieć trochę uczulenie na te ankiety... Edited June 13, 2017 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted June 13, 2017 (edited) Czy jesteś w stanie wymienić przynajmniej 5 aromatów, charakterystycznych dla piw górnej fermentacji? Prawidłowa odpowiedź to tak lub nie w końcu jest pytanie o to czy indagowany jest w stanie wymienić, a nie o to żeby wymienił. Edited June 13, 2017 by Bogi 3 xanovich, FurioSan and KHOT reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MistrzSuspensu 92 1 Items Posted June 13, 2017 Bardzo ale to bardzo złe pytanie, ktoś napisze estry i już ma tak zawężone pole, że nie wiadomo co dalej pisać. Bukiet piwa można określić ogólnikami np. Estry, fenole, chmiele, słodowość i alkohol albo szczegółowo np. Heksanian, aldehyd octowy, octan izoamylu itp... Sam nie wiem co w tym punkcie napisać, czy wady piw górnej fermentacji też wchodzą w grę? Chodzi pewnie o "jabłko, banan, pieprz, goździk, ciasteczko" ale to trzeba sprecyzować, bo jest zielone jabłko i czerwone, a ilość znaków ogranicza. Już się bałem, że o czymś nie wiem Wpisałem estry i fenole od drożdży, więcej nie byłem w stanie wymyślić, bo wszystko inne może być też i w lagerach Gotowanie i chmielenie to właściwie jeden etap... Zamiast tego daj dojrzewanie, albo coś bardziej skompilowanego typu filtracja. W zasadzie to chmielenie można umieścić na trzech miejscach. Najczęściej chmieli się przy gotowaniu, ale są tacy co chmielą zacier, jest FWH, chmielenie na zimno, no i można w ogóle nie chmielić Quote Share this post Link to post Share on other sites
e-prezes 87 Posted June 13, 2017 (edited) Niektóre pytania były ewidentnie specjalistyczne, choć ankieta tego nie sugerowała. Przez co niektóre pytania nawet dla kogoś obeznanego były niejasne. Widziałem już dużo ankiet, ale nadal jest to po łebkach, albo pod dyktando konkretnego podmiotu, grupy podmiotów, albo na pałę. Ta ankieta zdradza również pewne przywiązanie do grupy podmiotów. Dlaczego? Autor nie mógł się zdecydować i wrzucił regionalne (a jaka jest tego definicja) i kraft w jeden worek. Czy słusznie? Niekoniecznie, ale też ważne są założenia ankiety, a my ich nie znamy. Edited June 13, 2017 by e-prezes Quote Share this post Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted June 13, 2017 Ciekawe czy w "Dlaczego pijesz piwo?" ktokolwiek zaznaczyłby szczerze odpowiedź "żeby się upić". Sformowałbym to "dla alkoholu", trochę mniej by odstraszało. A formułowanie pytań "Czy coś jest najlepsze na świecie" to chyba dowcip? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WujekStaszek 13 Posted June 14, 2017 Kolejna nie przemyślana ankieta na pracę licencjacką, tendencyjna i trochę dziwaczna. Skaczesz z tematu na temat w niej o czym masz tą pracę licencjacką? Możesz się zdziwić wynikami tej ankiety ale co tam wszystko da się naciągnąć przy takim czymś i wyciągnąć co potrzeba byleby promotor klepnął z tego co widzę z podejścia do tematu. Zaczynam chyba mieć trochę uczulenie na te ankiety... Mam podobne odczucia. Mamy pytanie o preferencję piwne, powody zakupów i spożycie, znajomość procesów technologicznych, rynek browarniczy - czyli tak naprawdę wszystko. Inna sprawa - czy autor konsultował z promotorem dobór próby? Na forum tematycznym (takim jak to) spotykają się osoby o bardzo zawężonych (w stosunku do ogółu ludności) preferencjach, co może mocno zakrzywić prawdziwość danych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikos656 0 Posted June 14, 2017 Dzięki za wszelkie uwagi. Faktycznie, ankieta była nie do końca przemyślana, ale nie miałem już pomysłu o co tak na prawdę zapytać. W temacie jestem od niedawna, także na przyszłość się poprawię i bardziej dogłębnie zanalizuje o co się pytam. Dzięki, tak czy inaczej! Quote Share this post Link to post Share on other sites
e-prezes 87 Posted June 28, 2017 Oby wyniki coś pomogły w pracy. Szczerze, ale tu i na b.biz było sporo ludzi, którzy zamieszczali ankiety, ale żaden nie przedstawił wyników końcowych, nie przedstawił swoich analiz z nich, konkluzji z pracy pod kątem piwa... nic. Każdy traktuje nas jak i nasze zdanie jak kolejny element pracy. Do wykorzystania i zapomnienia. A faktycznie niektóre wyniki mogłyby niektórych interesować. Tworzyć pewną informację, a raczej jej obraz. Nie wspominając o wnikliwych analizach tematu. 1 Tadzik reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites