Jump to content
nikos656

Ankieta do licencjatu

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Jako, że kończę pierwszy etap studiów, chciałbym abyście odpowiedzieli na kilka pytań związanych z piwem. Mam nadzieję, że ankieta będzie w miarę zrozumiała i prosta oraz dobrze zrobiona. Głupich pytań raczej nie ma. Jeśli mielibyście jakieś uwagi to chętnie wysłucham. Całość zajmie około 5 minut, a mi pomoże zaliczyć licencjat. Dzięki wielkie i na zdrowie.

Tutaj macie link do ankiety: https://www.survio.com/survey/d/W5C5L7A4C3M1Q0B7O

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do kilku rzeczy miałbym uwagi:

 

"Co przyczyniło się do zakupu piwa? (max 3 odpowiedzi)"

eee? Przeczytaj to na głos. To pytanie jest pozbawione sensu w kontekście odpowiedzi jakie są pod nim.

 

"Czy uważasz, że piwa z browarów kraftowych i regionalnych są lepszej jakości niż koncernowe?"
 
"Co według Ciebie sprawia, że piwa kraftowe są lepsze? (max 3 odpowiedzi)"
 
Nie uważasz, że to jest zbyt tendencyjne? Np. Ja nie uważam, że krafty są lepsze od piw koncernowych, ale też nie pijam koncernówek... Więc tendencyjnie muszę oznaczyć jednak coś w drugim pytaniu. Automatycznie powinno być też pytanie " Co według Ciebie sprawia, że piwa kraftowe są gorsze od koncernowych?"
 
 
Czy potrafisz uporządkować w poprawnej kolejności etapy produkcji piwa?
 
Gotowanie i chmielenie to właściwie jeden etap... Zamiast tego daj dojrzewanie, albo coś bardziej skompilowanego typu filtracja. 
 
Czy jesteś w stanie wymienić przynajmniej 5 aromatów, charakterystycznych dla piw górnej fermentacji?
 
Bardzo ale to bardzo złe pytanie, ktoś napisze estry i już ma tak zawężone pole, że nie wiadomo co dalej pisać. Bukiet piwa można określić ogólnikami  np. Estry, fenole, chmiele, słodowość i alkohol albo szczegółowo np. Heksanian, aldehyd octowy, octan izoamylu itp... Sam nie wiem co w tym punkcie napisać, czy wady piw górnej fermentacji też wchodzą w grę? Chodzi pewnie o "jabłko, banan, pieprz, goździk, ciasteczko" ale to trzeba sprecyzować, bo jest zielone jabłko i czerwone, a ilość znaków ogranicza.
 
"Wymień chociaż 2 browary regionalne pochodzące z Polski:" :D :D :D :D Proszę następne osoby co będą robić tą ankietę o wpisywanie EDI-ego i Koreba, bo należy się mocne trololo za ten podpunkt.
 
Kolejna nie przemyślana ankieta na pracę licencjacką, tendencyjna i trochę dziwaczna. Skaczesz z tematu na temat w niej o czym masz tą pracę licencjacką? Możesz się zdziwić wynikami tej ankiety ale co tam wszystko da się naciągnąć przy takim czymś i wyciągnąć co potrzeba byleby promotor klepnął z tego co widzę z podejścia do tematu. Zaczynam chyba mieć trochę uczulenie na te ankiety...
Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jesteś w stanie wymienić przynajmniej 5 aromatów, charakterystycznych dla piw górnej fermentacji?

 

Prawidłowa odpowiedź to tak lub nie :D   w końcu jest pytanie o to czy indagowany jest w stanie wymienić, a nie o to żeby wymienił.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Bardzo ale to bardzo złe pytanie, ktoś napisze estry i już ma tak zawężone pole, że nie wiadomo co dalej pisać. Bukiet piwa można określić ogólnikami  np. Estry, fenole, chmiele, słodowość i alkohol albo szczegółowo np. Heksanian, aldehyd octowy, octan izoamylu itp... Sam nie wiem co w tym punkcie napisać, czy wady piw górnej fermentacji też wchodzą w grę? Chodzi pewnie o "jabłko, banan, pieprz, goździk, ciasteczko" ale to trzeba sprecyzować, bo jest zielone jabłko i czerwone, a ilość znaków ogranicza.

Już się bałem, że o czymś nie wiem :) Wpisałem estry i fenole od drożdży, więcej nie byłem w stanie wymyślić, bo wszystko inne może być też i w lagerach 

 

 

 

Gotowanie i chmielenie to właściwie jeden etap... Zamiast tego daj dojrzewanie, albo coś bardziej skompilowanego typu filtracja. 

W zasadzie to chmielenie można umieścić na trzech miejscach. Najczęściej chmieli się przy gotowaniu, ale są tacy co chmielą zacier, jest FWH, chmielenie na zimno, no i można w ogóle nie chmielić :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektóre pytania były ewidentnie specjalistyczne, choć ankieta tego nie sugerowała. Przez co niektóre pytania nawet dla kogoś obeznanego były niejasne. Widziałem już dużo ankiet, ale nadal jest to po łebkach, albo pod dyktando konkretnego podmiotu, grupy podmiotów, albo na pałę. Ta ankieta zdradza również pewne przywiązanie do grupy podmiotów. Dlaczego? Autor nie mógł się zdecydować i wrzucił regionalne (a jaka jest tego definicja) i kraft w jeden worek. Czy słusznie? Niekoniecznie, ale też ważne są założenia ankiety, a my ich nie znamy.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe czy w "Dlaczego pijesz piwo?" ktokolwiek zaznaczyłby szczerze odpowiedź "żeby się upić". Sformowałbym to "dla alkoholu", trochę mniej by odstraszało. A formułowanie pytań "Czy coś jest najlepsze na świecie" to chyba dowcip?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejna nie przemyślana ankieta na pracę licencjacką, tendencyjna i trochę dziwaczna. Skaczesz z tematu na temat w niej o czym masz tą pracę licencjacką? Możesz się zdziwić wynikami tej ankiety ale co tam wszystko da się naciągnąć przy takim czymś i wyciągnąć co potrzeba byleby promotor klepnął z tego co widzę z podejścia do tematu. Zaczynam chyba mieć trochę uczulenie na te ankiety...

Mam podobne odczucia. Mamy pytanie o preferencję piwne, powody zakupów i spożycie, znajomość procesów technologicznych, rynek browarniczy - czyli tak naprawdę wszystko. 

Inna sprawa - czy autor konsultował z promotorem dobór próby? Na forum tematycznym (takim jak to) spotykają się osoby o bardzo zawężonych (w stosunku do ogółu ludności) preferencjach, co może mocno zakrzywić prawdziwość danych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wszelkie uwagi. Faktycznie, ankieta była nie do końca przemyślana, ale nie miałem już pomysłu o co tak na prawdę zapytać. W temacie jestem od niedawna, także na przyszłość się poprawię i bardziej dogłębnie zanalizuje o co się pytam. Dzięki, tak czy inaczej!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oby wyniki coś pomogły w pracy. Szczerze, ale tu i na b.biz było sporo ludzi, którzy zamieszczali ankiety, ale żaden nie przedstawił wyników końcowych, nie przedstawił swoich analiz z nich, konkluzji z pracy pod kątem piwa... nic. Każdy traktuje nas jak i nasze zdanie jak kolejny element pracy. Do wykorzystania i zapomnienia. A faktycznie niektóre wyniki mogłyby niektórych interesować. Tworzyć pewną informację, a raczej jej obraz. Nie wspominając o wnikliwych analizach tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.