Jump to content
Igorrodz

Czerwona sesyjna AIPA

Recommended Posts

Cześć

 

Chcę sobie na lato uwarzyć czerwone sesyjne APIA. Będzie to moja pierwsze sesyjne piwko dlatego proszę Was o sprawdzenie receptury i ewentualne sugestie co do zasypu, zacierania i chmielenia.

Planowany zasyp: ----

Pale Ale 3kg

Wiedeński 1kg

Karmelowy czerwony 0.3kg

Karmelowy bursztynowy 0.2kg

Jęczmień palony 0.07kg

Ploanowane chmielenie ----
Iunga (11%) - 10g 60'

Citra (13.5%) - 50g 15'

Cascade US (7.1%) - 50g 15'
Lemon drop (4.2%) - 50g 5dni (lub mniej)

 

Planowane zacieranie ----
62°C 45'
72°C 15'

Planowane drożdże ---- 

Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale  

Dodatki:
Gips piwowarski - 10g (do zacierania)
Mech irlandzki - 10g 15'

 

Chciałbym uzyskać alkohol nie większy niż 4.5% czyli ilość cukru w brzeczce powinna wynosić circa 11°Plato. oczywiście wielkość warki standardowa. Chciałbym uzyskać sporą goryczkę (circa 70IBU) ale niezbyt długą, okrągłą. Do tego jakąś kontrę słodową. Gips piwowarski bo mam miękką wodę a chciałbym uwypuklić smak i aromat chmielu. Tu pytanie: czy nie lepiej przenieść Lemon drop z chciej (nie robić jej wcale) na 15' (w tej samej ilości 50g) i zrezygnować z Iungi? W tym przypadku IBU otrzymam podobne a chmielenie late hoping jest podobno bardzo fajne... No ale nie wiem wtedy czy będę miał zakładany charakter goryczki...? Chmiele, które mógłbym dorzucić to Amarillo / Centenial / Cascade PL (po 50g każdego).
Co do drożdży to wybieram te bo dostałem gratis od sklepu drugą saszetkę lecz równie dobrze mógłbym wybrać US-05 / S-04 które również posiadam w lodówce. Niemniej M42 dadzą mi chyba najbardziej z tych trzech klarowne piwo, nieprawdaż?

?

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałbym uzyskać alkohol nie większy niż 4.5% czyli ilość cukru w brzeczce powinna wynosić circa 11°Plato. oczywiście wielkość warki standardowa. Chciałbym uzyskać sporą goryczkę (circa 70IBU) ale niezbyt długą, okrągłą. Do tego jakąś kontrę słodową. Gips piwowarski bo mam miękką wodę a chciałbym uwypuklić smak i aromat chmielu. Tu pytanie: czy nie lepiej przenieść Lemon drop z chciej (nie robić jej wcale) na 15' (w tej samej ilości 50g) i zrezygnować z Iungi? W tym przypadku IBU otrzymam podobne a chmielenie late hoping jest podobno bardzo fajne... No ale nie wiem wtedy czy będę miał zakładany charakter goryczki...? Chmiele, które mógłbym dorzucić to Amarillo / Centenial / Cascade PL (po 50g każdego). Co do drożdży to wybieram te bo dostałem gratis od sklepu drugą saszetkę lecz równie dobrze mógłbym wybrać US-05 / S-04 które również posiadam w lodówce. Niemniej M42 dadzą mi chyba najbardziej z tych trzech klarowne piwo, nieprawdaż?

 

70 IBU przy 11 blg może być trochę za dużo ale późnego chmielenia na goryczkę nie stosowałem, a też czytałem dobre opinie, wiec może akurat trafisz w sedno:) Tak lekkie piwo zacierałbym bardziej na słodko w wyższej temperaturze np 67 stopni albo 62 stopnie przez 10 do 15 minut i szybko podnieść, np przez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku, do 72 stopni na 45 minut. Jeżeli tak jak piszesz zdecydujesz się przenieść Leom Dropa to z tego co ci zostanie w zapasie wrzuć coś na cichą, . Drożdży MJ nie stosowałem, ale ponoć lubią zrobić psikusa i nie wystartować. Skoro dostałeś je w gratisie to sprawdź datę ważności, jeżeli są stare to nie ma co ryzykować.

Edited by opeciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak lekkie piwo zacierałbym bardziej na słodko w wyższej temperaturze np 67 stopni albo 62 stopnie przez 10 do 15 minut i szybko podnieść, np przez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku, do 72 stopni na 45 minut.

Dlaczego na słodko? Piwo sesyjne ma być lekkie a zbytnia słodycz sprawia przecież, że piwo jest bardziej pełne, cięższe, nieprawdaż?

Czyli proponujesz zamiast moich planowanych 62°C 45' / 72°C 15'  zacieranie odwrotne czyli odpowiednio 15' i 45'?

 

 

70 IBU przy 11 blg może być trochę za dużo (...) Jeżeli tak jak piszesz zdecydujesz się przenieść Leom Dropa to z tego co ci zostanie w zapasie wrzuć coś na cichą

Może zrobię tak - zwiększę chmiel Iunga do 15g i zostawię na 60', Cascade i Lemon drop dam po 50g na 15' a na na zimno przeniosę Citrę.  Uzyskam wtedy goryczkę w okolicach 50IBU, pewnie będzie leliej w stosunku do mniejszego ciała (11°BLG) - Brewness pokazuje mi przy 50IBI 1.16 a przy 71IBU 1.6 co jest jednak sporą różnicą...

 

 

 

Drożdży MJ nie stosowałem, ale ponoć lubią zrobić psikusa i nie wystartować. Skoro dostałeś je w gratisie to sprawdź datę ważności, jeżeli są stare to nie ma co ryzykować.

Już raz te drożdże stosowałem, jestem (jak dotąd) z nich zadowolony - http://www.piwo.org/topic/20431-mangrove-jacks-m42-new-world-strong-ale/?do=findComment&comment=439835

Termin przydatności moich to - BBE 01-2019 (długi termin, co nie?)

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powodzenia z uzyskiwaniem "okrągłej" goryczki przy poziomie nachmielenia 1.6.

 

Dlaczego na słodko? Piwo sesyjne ma być lekkie a zbytnia słodycz sprawia przecież, że piwo jest bardziej pełne, cięższe, nieprawdaż?

Po to żeby czymś skontrować tę goryczkę. Oczywiście, piwo będzie cięższe i mniej sesyjne, ale i tak się na to skazujesz przy 70IBU - to piwo nie będzie zbyt pijalne niezależnie od wytrawności.

50IBU brzmi znacznie bardziej sensownie.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites
50IBU brzmi znacznie bardziej sensownie.

Ok, dzięki. Zatem zmienię zacieranie oraz chmielenie.

Ostatecznie będzie wyglądać to tak: 

- Zacieranie: 62°C 15' / 72°C 45'

- Chmielenie: Cascade USA (7.1%) 50g 15' / Cascade PL (5.3%) 50g 15' / Lemon drop (4.2%) 50g 15' / Citra (13.5%) 50g 5dni cicha.

Takie chmielenie da mi około 50IBU goryczki, rezygnuję z chmielu na 60' - late hoping daje ponoć podobne rezultaty w goryczce a lepsze w aromacie i smaku.

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam podzielić cały chmiel na pół, jedna partia od razu po wyłączeniu palnika z 30-60 minutowym hopstandem, reszta na zimno, pominąć w ogólę dodatki podczas gotowania.

 

Nie wiem co pokazuje kalkulator, ale te obliczenia za dużo z rzeczywistością się nie pokrywają, 150g do kotła na 15 minut do takiego piwa nie brzmi dobrze jak dla mnie.

 

No i jeszcze wbrew obiegowej mitologicznej opinii 62C to nie jest wytrawne zacieranie, najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

Edited by Jasiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czerwona ipa raczej sesyjna nie bedzie - chyba że zrobisz sesyjną ipa w kolorze czerwonym

Za punkt wyjściowy przyjął bym IRA 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

No i jeszcze wbrew obiegowej mitologicznej opinii 62C to nie jest wytrawne zacieranie, najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

 

Czyli gdyby chciał zatrzeć na maksa na słodko to w jakiej temperaturze Twoim zdaniem? 70 stopni? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na maxa na słodko to można i w 78C, ale odfermentuje pewnie np. z 11 do 7, więc nie bardzo rozumiem pytanie. I nie jest to moje zdanie tylko praca enzymów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No i jeszcze wbrew obiegowej mitologicznej opinii 62C to nie jest wytrawne zacieranie, najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

 

Czyli gdyby chciał zatrzeć na maksa na słodko to w jakiej temperaturze Twoim zdaniem? 70 stopni? 

 

W moim procesie, przy moich termometrach zacieranie na słodko ( na tyle że czuć że jest na słodko ) to takie 72-74°C 

Share this post


Link to post
Share on other sites

najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

Jak wynika z powszechnie dostępnego wykresu nie bardzo masz rację -   

 

post-17468-0-50019200-1497524497_thumb.jpg

 

No ale co ja tam mogę wiedzieć, przecież wszystkie dane powszechnie dostępne w sieci, a na których nie tylko ja się opieram, są fałszywe...

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podsumowując ---
Zasyp jak w poście #1 
Zacieranie jak w poście #5

Chmielenie natomiast będzie wyglądać tak:
Iunga 20g 60'
Cascade US 25g 15' / 25g 0'

Cascade PL 25g 15' / 25g 0'
Lemon Drop 25g 15' / 25g 0'
Citra 50g na 4-5 dni na zimno.

 

Wychodzi wg Brewness.com jakieś 50IBU, 11°BLG, 4.5% ABV oraz 21 EBC

 

Dodatki go gips piwowarski 10g do zacierania i 8g mchu na 15'.

 

 

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

no właśnie niekoniecznie. ostatnio uwarzyłem takiego potworka i przy pełnym odfermentowaniu wyszło naprawdę przyjemne, lekkie piwerko. jak to się stało? nie wiem. ale jest dobre

 

Też tak mam. Wyliczone IBU 999, a w gotowy piwie słabo. Widzę kilka wyjść: "uodpornienie się na goryczkę", słaba utylizacja (gotowanie za mało intensywne itp), % alfa kwasó na opakowaniu chmielu maj niewiele wspólnego z rzeczywistą wartością, inne powody takiego stanu rzeczy. Dopóki nie zmierzy się IBU w laboratorium moim zdaniem jest to w miarę sensowny trop na wyjaśnienie fenomenu piw 50 IBU i goryczki jako tako.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

50IBU, 11°BLG

Oj, będzie wykręcało mordkę :P

 

 

Właśnie zastanawiam się nad dodaniem ze 150-200g maltodekstryny na ostatnie 15 minut gotowania lub po prostu jako syrop do fermentora podczas cichej...
https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-filter-hou-1-5-0613
 

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

50IBU, 11°BLG

Oj, będzie wykręcało mordkę :P

 

 

Właśnie zastanawiam się nad dodaniem ze 150-200g maltodekstryny na ostatnie 15 minut gotowania lub po prostu jako syrop do fermentora podczas cichej...

https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-filter-hou-1-5-0613

 

Ale to nadal ma byc piwo sesyjne? Bo cały czas kombinujesz jak je zrobic mniej sesyjne. Jak ma być sesyjne to zrób te 10-11 Blg i 30-35 IBU i będzie super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

To dlaczego po prostu nie zrobisz wyższego ekstraktu i zatrzesz bardziej na słodko?

Bo wtedy, mimo wszystko, uzyskam więcej alkoholu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po to właśnie zacierać na słodko, żeby temu przeciwdziałać.

Nie ma prostego przelicznika, zresztą 72°C przez 60min nie da 50% mniej alko niż 62°C przez ten sam czas (dla identycznego zasypu). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.