Rampowy 2 Posted June 11, 2017 Cześć. Mam krótkie pytanie. Czy macie jakiś sprawdzony patent na chłodzenie i sprawne kontrolowanie temperatury fermentującej brzeczki w styropianowym pudle?? Chodzi mi o jakieś inne rozwiązanie niż butelki z lodem czy wkłady do lodówek turystycznych. Z góry dzięki za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted June 11, 2017 Styropianowe pudło z zasady budowane jest po to, aby chłodzić w nim takimi wkładami W innym wypadku robi się to po prostu w lodówce. No chyba, że są jakieś metody o których nie wiem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrmrooz 26 Posted June 11, 2017 Jak mam pudło i górę od lodówki turystycznej, w środku kabel grzewczy. Ink-bird kontroluje temperaturę w środku. Lagera nie zrobię, ale 15 stopni trzyma bez problemu i bez specjalnych wahań. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rampowy 2 Posted June 11, 2017 Czyli generalnie nie ma dobrego sposobu. Już chyba łatwiej dogrzewać, tak jak chociażby ma zrobione Czesław Dziełak (kable grzewcze + sterownik). Quote Share this post Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted June 11, 2017 Miałem taką konstrukcję: w środku skrzyni ogniwo peltiera z radiatorem z procesora, ciepła strona chłodzona wodą, na zewnątrz chłodnica ze szrotu, i mała pompka na 12V. Przy 22-23 stopniach w domu dawało radę schłodzić do ~15, niżej trzeba było wspomagać butelkami z lodem (ale wciąż pozwalało to kontrolować temperaturę). Planowałem dodać kolejne ogniwo, ale w międzyczasie padła mi pompka i jeszcze tego nie naprawiłem. No i jak policzyć cały ten szpej (jeszcze np. zasilacz) to pewnie znalazłbym lodówkę taniej - projekt był bardziej edukacyjno-rozrywkowy Ale można kontrolować temperaturę w skrzyni dużo prościej. Jak padła mi pompka zrobiłem tak: Skrzynia jest sporo większa niż miejsce które zajmuje fermentor. Wstawiłem tam przegrodę z wyciętym otworem i zamontowanym wiatrakiem komputerowym. Za przegrodą jest jakieś 10cm i tam ustawiam butelki z lodem. Sterownik włącza wiatrak który dmucha zimnym powietrzem zza przegrody. Działa całkiem nieźle. Wiatrak jest u góry, żeby zimne powietrze zostawało w strefie z butelkami. Najlepiej pewnie dodać jakiś kanał, żeby brał zimniejsze powietrze z dna. No i przy temperaturach lagerowych dalej stawiałbym część butelek obok wiadra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted June 11, 2017 jest sposób. Kupic lodówkę zamienić sterownik i po kłopocie. Ja osobiście mam lodówkę troche niesprawną bo trzyma okolo 15°C wloze jedna butelkę 1,5l z lodem i mam spokój na 12h Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrmrooz 26 Posted June 12, 2017 jest sposób. Kupic lodówkę... ... wloze jedna butelkę 1,5l z lodem i mam spokój na 12h A jakie wymiary ma Twoja lodówka? Bo z tego co widzę, to takie zwykłe sprężarkowe, o wymiarach ok 50x50x50 mają pół dołu zajęte przez sprężarkę i ciężko w nich postawić fermentator. A większość skrzyń robionych ma wymiary ok 50 cm. A dwa, przy butelkach z lodem zawsze jest problem np po tych 12h, zwłaszcza jak Cię nie ma w domu. Ale to prawda, że najlepsza jest lodówka zwykła. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adrian28 0 Posted June 12, 2017 Skonstruowałem w ostatnim czasie taką skrzynie (styropian 5 cm). Póki co robiłem testy bez fermentora, temperatura w pomieszczeniu 25 stopni, chłodzone dwiema butelkami 1,5 litra. Po dwunastu godzinach w butelkach nadal był lód, a temperatura utrzymywała się w granicach 11 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
n3uro 1 Posted June 12, 2017 Tylko weź i obniż temperature brzeczki do powiedzmy 15 stopni jak z kranu leci woda 20 :-P w tym cały problem. Przynajmniej w moim przypadku . Choć i tak skrzynia styropianowa godna polecenia każdemu co nie ma wolnej lodówki ;-):-P Quote Share this post Link to post Share on other sites