janusz76 13 Posted June 9, 2017 Trzy lata temu Anteks stworzył instrukcję rozbierania petainerów z kołnierzami, pozwoliłem sobie ją odświeżyć z powodu nie wyraźnych zdjęć. Ale jest też drugi powód, z jakichś nie zrozumiałych dla mnie przyczyn ludzie wolą kupować te masakrycznie drogie Corneliusy. Rozumiem szczęściarzy dłuższych stażem, którzy kupowali je po kilkadziesiąt złotych , ale reszta? Petainery czekają za darmo w dobrych miltitapach Opis w punktach do zdjęć poniżej:1.Na początek musimy stworzyć sobie narzędzie do ściągania fitingu, można próbować wygiąć śrubokręt, gdy jest z elastycznego materiału. Jeden złamałem, więc wyrzeźbiłem na szlifierce takie coś z haczyka 2.Pierwszą czynność przed otwarciem jaką należy wykonać to spuścić CO2 z petainera, w tym celu należy przekręcić to coś czerwonego Warto przed rozebraniem zapamiętać położenie fitingu względem głowicy petainera, (lub zajrzeć później na to zdjęcie) bo kołnierz można zamknąć tylko w dwóch z czterech położeń.3. Następnie odwrócić butle do góry "nogami" lub położyć na boku. Następne zdjęcia są podzielone na dwie części, na górnej fiting na butli, na dole dla lepszej widoczności operacja na samym pierścieniu.4. Kolejną czynnością jest wsunięcie naszego narzędzia między zatrzaski i lekkie przekręcenie go5. Drugą ręką należy wsunąć cienki śrubokręt w pojawiającą się szparę i delikatnie rozepchnąć dwie części fitingu6. Tą samą czynność należy powtórzyć dla drugiej strony. Teraz już mamy rozebrany pateiner, można go przemyć, zdezynfekować, zalać naszym piwkiem, zamknąć, nagazować.... zresztą, co będę pisał, wiadomo co 3 Versaar, Rafał Pałka and Mibor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted June 9, 2017 ano ano - sam się zastanawiam czy moich petainerów nie zacząć używać do kegowania choć mam obawy o łatwość uszkodzenia takiego petainera. Te akurat z tym rodzajem fittingu mają trochę grubsze ścianki, ale obawy pozostają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
janusz76 13 Posted June 9, 2017 cisnienie max mają chyba do 3,5 bar, w związku z tym muszą być zabezpieczone na wyższe używane są w piwowarstwie kraftowym, piwa w nich wożone są przez całą Europę, więc chyba nie jest tak źle Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafał Pałka 14 Posted June 9, 2017 Dzięki za świetną instrukcję. Możesz jeszcze dodać co jest potrzebne do wyszynku? Wysłane za pomocą mTalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted June 9, 2017 (edited) cisnienie max mają chyba do 3,5 bar, w związku z tym muszą być zabezpieczone na wyższe używane są w piwowarstwie kraftowym, piwa w nich wożone są przez całą Europę, więc chyba nie jest tak źle chyba masz rację - a jak wygląda kwestia mycia takiego petainera biorąc pod uwagę że nie może stracić właściwości "wytrzymywania ciśnienia" ? Raz zostawiłem NaOH na pare dni... albo parenaście (właściwie to ponad miesiąc) i dno zesztywniało i popękało... Edited June 9, 2017 by Guest Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted June 9, 2017 Tak uściślając to nie są petainery tylko doliumy. Fajne, ale bywa, że czarna uszczelka gumowa nie wytrzymuje i ucieka ciśnienie przy powtórnym użyciu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted June 9, 2017 (edited) Tak uściślając to nie są petainery tylko doliumy. Fajne, ale bywa, że czarna uszczelka gumowa nie wytrzymuje i ucieka ciśnienie przy powtórnym użyciu. może użycie laboratoryjnego smaru silikonowego na uszczelkę pomoże ? EDIT: no i mnie namówiłeś - rozbroiłem dziś takiego kega, umyłem oxi, wypłukałem i zalałem starsanem - warka na hot headach przefermentuje szybko (jak to na hot headach) no i zakeguję Edited June 9, 2017 by Guest Quote Share this post Link to post Share on other sites
janusz76 13 Posted June 12, 2017 chyba masz rację - a jak wygląda kwestia mycia takiego petainera biorąc pod uwagę że nie może stracić właściwości "wytrzymywania ciśnienia" ? Raz zostawiłem NaOH na pare dni... albo parenaście (właściwie to ponad miesiąc) i dno zesztywniało i popękało... Po użyciu i rozebraniu od razu go płuczę z płynem do naczyń, wlewam pirosiarczan sodu i czeka do kolejnego użycia, nic się nie dzieje z dnem bywa, że czarna uszczelka gumowa nie wytrzymuje i ucieka ciśnienie przy powtórnym użyciu. Jak na razie to tylko raz mi się zdarzyło, podpiąłem butle z CO2, wpuściłem gaz i trzymał, możliwe że uszczelka dobrze nie przyległa. Z piwem nic się nie stało bo powietrze się do niego nie dostało, tylko zeszło ciśnienie Quote Share this post Link to post Share on other sites