Jump to content
Igorrodz

Jak poprawić treściwośc uwarzonego ale jeszcze nie przefermentowanego piwa?

Recommended Posts

Cześć

Zabrałem się za piwo miodowe. Po zakończonym warzeniu a przed dodaniem drożdży ilość cukru w brzeczce wyniosła 9° Plato. Zadałem drożdże S-04. Próba organoleptyczna językiem wykazała, że w próbce jest mało ciała, lekka słodowość i wyraźna goryczka, która jest trochę zbyt długa. I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)?

Zasyp ---

Colorado Pale 1kg,

Colorado Honig 1kg,

Wiedeński 1kg,

Carabelge 0.25kg.

Podczas gotowania na ostatnie 5 minut dałem 0.7kg miodu gryczanego.

 

Planuję dodać jeszcze 0.7kg + 0.48kg (taką wagę mają dwa słoiki) miodu gryczanego w 5-6 dniu fermentacji burzliwej (cichej nie będzie). W sumie nie pomyślałem, że  tylko 3kg słodów na standardową warkę to stanowczo zbyt mało, patrzyłem w programie piwowarskim że łącznie będzie 13° Plato, co jednak nie jest tożsame z treściwością (ciałem) piwa - mój błąd. Doszedłem właśnie do wniosku, że przecież sam miód treściwości mi nie da a co najwyżej aromat i alkohol. Co teraz robić z tym fantem? Myślałem, aby dodać xylitolu do butelkowania lub wsypać go do fermentora już teraz - nie jestem pewien czy poza wprowadzeniem słodyczy i lekkim skontrowaniem goryczki doda mi on ciała do piwa (w sumie ile miałbym dać tego xylitolu?). Drugim moim pomysłem jest zatrzeć mini warkę z 1.5kg monachijskiego typ I (taki słód mam, wiedeński się skończył) w worku z pieluchy w 3.5l wody w temp 70°C, następnie wyjąć, wycisnąć, wysłodzić do objętości łącznej 5l, zagotować przez 30min bez chmielenia i tak otrzymaną schłodzoną brzeczkę dodać do piwa. Co myślicie?

BTW Chmielenie ---

Iunga (11%) 10g 60'
Huell Melon (6.8%) 20g 20' / 15g 15' / 15g 10'.

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupażowanie wydaje się spoko, ale mnie by się chyba nie chciało. Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki. W piwie miodowym to akurat jakoś specjalnie nie przeszkadza, ale to już co sam lubisz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki.

Czy laktoza, poza słodkością, da mi więcej ciała w piwie?

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Wiesz treściwość wynika z ekstraktu... Goryczki na tym etapie bym nie oceniał organoleptycznie. Po prawdzie to nic bym nie zmieniał na tym etapie tylko poczekał do rozlewu. Ksylitolu zawsze zdążysz dodać ;)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki.

Czy laktoza, poza słodkością, da mi więcej ciała w piwie?

 

laktoza da Ci słodycz. Wg. mojego subiektywnego odczucia taka mdłą słodycz. Jeśli miałbym wybrać czym miałbym dosłodzić piwo lub cydr to stawiałbym na ksylitol.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

coś mi świta że któryś ze sklepów piwowarskich oferuje ją jako dodatek dla większej pełni oczywiście po odpowiednio kilkukrotnie wyższej cenie :D

 

EDIT: a jakże https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/inne_surowce/maltodekstryna_1_kg

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze raz dzięki za propozycje, może znajdą się jeszcze inne?
 

 

 

I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)?

 

Może ekstrakt słodowy karmelowy?

Znalazłem coś takiego:

https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-jeczmienny-w-syropie-karmelowy-1,3,45,4600

 

Przychodzi mi do głowy jeszcze zatrzeć jakiegoś karmelu 30 czy Carapilsa z podstawowym słodem na bardzo gęsto i słodko i dodać pod koniec fermentacji.  

 

E: Albo dam Ci butelkę mojego BW. Na 100 % podniesie ciała każdemu piwu. :) 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wypił to piwo czym prędzej i zrobił następna warkę o wyższym ekstrakcie ;) Nie ma co, metodą prób i błędów, przecież błędy też da się pić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dobrze zrozumiałem to próbowałeś to jeszcze przed fermentacja? 9blg cukrów i w smaku mało treściwe?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...