Skocz do zawartości

Napowietrzanie przed butelkowaniem


JackStyle

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając trochę o piwie Xyauyù z Birra Baladin (Barley Wine), zastanawiałem się nad lekkim zapożyczeniem części procesu. Piwowar wspomina, że wyjątkowy smak piwo zawdzięcza aromatom utlenienia, uzyskanym dzięki zadbaniu w procesie o wysoki poziom natlenienia piwa.

Właśnie tą część chciałem zapożyczyć przy tworzeniu Barley Wine. Wiadomo że natlenienie nie jest pożądane, jednak w długo lezakowanym piwie potrafi dać fajne efekty.

Pytania jakie się nasuwają:

Czy ktoś eksperymentował z dodatkowym natlenianiem piwa oraz czy dało to dobre rezultaty po długim leżakowaniu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z czasem utlenienie i tak się pojawi. Jak wiesz efekty utlenienia mogą być różne. W mocnych piwach fajnie jak pójdzie w takie suszone owoce ( mi to się ze śliwkami suszonymi kojarzy)

Ale przy takim natlenianiu na szybko jest duża szansa że pojawią się te niepożądane efekty utlenienia.

Z drugiej strony Twoje piwo Twoje ryzyko Twój eksperyment ;)

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? 

http://www.piwo.org/topic/516-utlenienie-piwa/?p=6065

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Że się utleni to wiadoma sprawa, chodzi tutaj o ponadprzeciętne utlenienie, tak żeby piwo epatowało efektami utlenienia, miejmy nadzieję pozytywnymi.

 

Prawdopodobnie zaryzykuję 1/4 warki natleniając dodatkowo. Będę mógł porównać efekty (nie prędko niestety :(), zmniejszając straty w razie nieudanego eksperymentu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.