Jump to content
JackStyle

Napowietrzanie przed butelkowaniem

Recommended Posts

Czytając trochę o piwie Xyauyù z Birra Baladin (Barley Wine), zastanawiałem się nad lekkim zapożyczeniem części procesu. Piwowar wspomina, że wyjątkowy smak piwo zawdzięcza aromatom utlenienia, uzyskanym dzięki zadbaniu w procesie o wysoki poziom natlenienia piwa.

Właśnie tą część chciałem zapożyczyć przy tworzeniu Barley Wine. Wiadomo że natlenienie nie jest pożądane, jednak w długo lezakowanym piwie potrafi dać fajne efekty.

Pytania jakie się nasuwają:

Czy ktoś eksperymentował z dodatkowym natlenianiem piwa oraz czy dało to dobre rezultaty po długim leżakowaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Z czasem utlenienie i tak się pojawi. Jak wiesz efekty utlenienia mogą być różne. W mocnych piwach fajnie jak pójdzie w takie suszone owoce ( mi to się ze śliwkami suszonymi kojarzy)

Ale przy takim natlenianiu na szybko jest duża szansa że pojawią się te niepożądane efekty utlenienia.

Z drugiej strony Twoje piwo Twoje ryzyko Twój eksperyment ;)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? 

http://www.piwo.org/topic/516-utlenienie-piwa/?p=6065

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

W warunkach domowych na pewno się utleni i to bez dodatkowego natlenienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że się utleni to wiadoma sprawa, chodzi tutaj o ponadprzeciętne utlenienie, tak żeby piwo epatowało efektami utlenienia, miejmy nadzieję pozytywnymi.

 

Prawdopodobnie zaryzykuję 1/4 warki natleniając dodatkowo. Będę mógł porównać efekty (nie prędko niestety :(), zmniejszając straty w razie nieudanego eksperymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia?

 

Będzie waliło mokrym kartonem i po wypiciu 2-3 piw nie będzie Ci się chciało sikać. Nie polecam takiego zabiegu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.