Jump to content
Karatorfa

Hefe-weizen pytania o odfermentowanie i refermentację

Recommended Posts

Witam!

Spróbuję jak najkrócej i najtreściwiej.

25.06 (równe 2 tygodnie temu) uwarzyłem z tych słodów Hefe-weizena:

Słód Pilzneński 1,5kg
Słód Pszeniczny 2,5kg
Słód Karmelowy jasny 0,2kg

 

Zacieranie:

- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 40 min

 

Drożdże:

Mauribrew weiss y1433 (suchary, różowo-fioletowa paczka z kangurem)

 

Temperatura fermentacji:

-1 tydzień - 17C, po rozpoczęciu przez drożdże pracy podniosła się do około 18.5C

-2 tydzień - 20C

 

 

Początkowy ekstrakt był równy 12,5 Blg przy objętości 19 litrów, po równym tygodniu zmierzyłem zawartość cukru i Ballingometr (czy też jak niektórzy tu go nazywają - spławik) pokazał mi 5 Blg. Po zostawieniu piwa na kolejny tydzień ekstrakt dalej wynosi 5 Blg, jednak widzę, że i w rurce i pod pokrywą bardzo wolno ale jednak zbiera się dalej CO2.

Pytanie 1.

Czy piwo, pomimo jak mi się wydaje dość płytkiego odfermentowania mogę już bezpiecznie butelkować?

 

Pytanie 2.

Jeśli zabutelkuję to piwo (19 L) z 200 gramami glukozy to czy jest duże ryzyko wystąpienia tzw. granatów? Czy może ze względu na te 5 Blg, należy odpowiednio zredukować ilość glukozy do refermentacji, jeśli tak to jak wyliczyć o ile?

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Przy takim zacieraniu dość słabo Ci zeszły. Drożdże mają zakres pracy 15-30oC, więc sugeruję podnieść temperaturę i poobserwować.

 

2) Za dużo glukozy. Nawet przy prawidłowo zakończonej fermentacji..

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Przy takim zacieraniu dość słabo Ci zeszły. Drożdże mają zakres pracy 15-30oC, więc sugeruję podnieść temperaturę i poobserwować.

 

2) Za dużo glukozy. Nawet przy prawidłowo zakończonej fermentacji..

 

Podobnie to widze. Dziwnie nisko odfermentowalo, na wszelki wypadek sprawdz w wodzie, czy splawik jest dobrze skalibrowany. Po 70 (lacznie) minutach w nizszych temperaturach powinno byc dosc wytrawnie zatarte. Wiec albo cos z pomiarem nie teges, albo drozdze. Uwodniles je prawidlowo przed zadaniem?

 

Tak jak kolega powyzej, proponuje dac na troche do cieplejszego. moze sie jeszcze drozdzaki obudza. Przy czym przy 20 stopniach i tak powinny jechac z koksem. Ja je zadawalem do brzeczki schlodzonej do 13 stopni i pierwsze pare dni trzymalem w 16-18 stopniach, zarly, az im sie uszy trzesly...

 

Do refermentacji pszenicy daje po 4g cukru na butelke 0,5. Przy 19 litrach wychodzi Ci 5,26g glukozy na flache, to rzeczywiscie duzo, mozesz miec wesolo. Nie sadze zeby od razu rozwalalo butelki (no, chyba ze nagle zacznie schodzic z tych 5 blg...), ale nagazowanie bedzie bardzo konkretne.

 

Podsumowujac - przestaw do cieplejszego i daj temu jeszcze tydzien. Jak mawiaja starzy gorale - "wylac zawsze zdazysz" :-)

 

Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.