Jump to content

Recommended Posts

Witam. Miał ktoś przyjemność zabawy z drożdżami Saison Brettanomyces Blend (The Yeast Bay). Jestem w posiadaniu przeterminowanej fiolki i zastanawiam się jak najlepiej ich użyć- czy od razu brzeczkę do balona i dodać drożdże, czy najpierw przefermentować np s33, a później do balona i dodać je dopiero wtedy. Zakładam, że zasyp będzie jakiś "saisonowy",ale astanawia mnie też ew. chmielenie przy takim blendzie. Z góry dziękuje za cenne rady.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem z nimi do czynienia ale taki blend i to jeszcze przeterminowany, to na pierwszą fermentację tylko ze starterem, na drugą to można od razu z fiolki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem z nimi do czynienia ale taki blend i to jeszcze przeterminowany, to na pierwszą fermentację tylko ze starterem, na drugą to można od razu z fiolki.

 

Wiadomo, ale chodzi mi o kwestie czy (zakładając, ze drożdże będą świeżutkie, bo o to postaram się zadbać w innym sposób) fermentacja od razu blendem z fiolki, czy najpierw innymi drożdżami, a blend później. W instrukcji na fiolce piszą, że od razu blend i pewnie tak uczynię, jeśli nie będę mógł skorzystać z waszych doświadczeń.

Jakby ktoś miał inne spostrzeżenia odnośnie tego blendu, to również chętnie wysłucham.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zrobisz starter i drożdże będą w dobrej kondycji, to bym zadał od razu, bo do tego ten blend został stworzony.

 

Jak zauważysz, że starter idzie mocno niemrawo, sugerując, że Saccharomyces mocno padły i zostały głównie Bretty, to dałbym po fermentacji wstępnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest blend a do tego po terminie więc moim zdaniem to loteria jeśli chodzi o starter, nie wiadomo który szczep zdominuje, ja bym dał na burzliwą z głównym szczepem i uzbroił się w cierpliwość.

Jest jeszcze możliwość (o ile masz taką opcję) zrobić mikro warkę na tym blendzie, będziesz miał fajne piwo a do tego zdrową gęstwę na dalsze dzikie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież starter, to taka mikro warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Koledze chodziło że nie robi się starterow z blendow w których są bakterie bo dostęp tlenu faworyzuje w różnym stopniu różne mikroorganizmy. Co do blendu z bretami nie wiem czy jest analogicznie. Ale faktycznie przy niektórych blendach odradzają starter.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem ale przecież jak zrobi "normalną" nimi warkę to też zaburzy się proporcje w blendzie, bo różna jest szybkość namnażania Brettków i Sacch (dlatego np. czasami nie zalecają zbierania gęstw po takim blendach), nie ma różnicy miedzy starterem, a mini "normalną" warką.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.