Skocz do zawartości

pierwsze zacieranie właśnie stygnie


Rekomendowane odpowiedzi

Mam za sobą pierwsze zacieranie. Robię Pale Ale z Browamatora z dodatkowym kilogramem słodu. Trzymałem to godzinę w temp. ok 65 st. Próby jodowe jakoś mi nie wychodziły. Tylko jedna się wyraźnie zabarwiła, reszta była negatywna (czyli ok), tak już od 30 min miałem negatywne. Potem chmielenie. Umieściłem granulat w woreczkach do gotowania chmielu, żeby uniknąć filtrowania chmielin (mam tylko jeden fermentator, to utrudnia, pewnie niedługo dokupię drugi). Teraz mam wrażenie, że jest słabo nachmielone. Cóż czas pokaże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To od razu zamów drugi bez kranika żebyś mógł przelać na cichą, a potem zwrócić fermentora z kranem po wlaniu np. przegotowanej glukozy. Taki sposób ułatwia życie i powoduje równomierne nagazowanie piwa w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.