Jump to content
TheDorsz

Hafeweizen w beczce

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Myślisz że żaden browar nie nalał pszenicy w beczkę?

Dlaczego tylko 45l użytkowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Myślisz że żaden browar nie nalał pszenicy w beczkę?

Dlaczego tylko 45l użytkowe?

 

Nie o to mi chodzi ze żaden browar nie nalał. Tylko sama kwestia osiadania drożdzy na dnie. W butelce nie ma problemu bo naleje sobie drożdzy więcej albo mniej ale z beczki już tak się nie da.  A co do beczki 50 litrów to pod brzeg fittingu. Tabliczka znamionowa mówi że 45l i wydaje się to rozsądne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Myślisz że żaden browar nie nalał pszenicy w beczkę?

Dlaczego tylko 45l użytkowe?

 

Nie o to mi chodzi ze żaden browar nie nalał. Tylko sama kwestia osiadania drożdzy na dnie. W butelce nie ma problemu bo naleje sobie drożdzy więcej albo mniej ale z beczki już tak się nie da.  A co do beczki 50 litrów to pod brzeg fittingu. Tabliczka znamionowa mówi że 45l i wydaje się to rozsądne. 

 

Browarom i piwowarom domowym lejącym w beczki jakoś to nie przeszkadza. Co to za beczka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykła beczka z tym że przemysłówka.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.