Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Carapils do pszenicznego

Recommended Posts

Celem polepszenia piany, ma sens? Jest napisane że "poprawiając pienistość i pełnię smakową w przypadku ewentualnych niedociągnięć w zacieraniu. Nie zmienia koloru ani zapachu piwa" co prawda do dolnej fermentacji ale...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Celem polepszenia piany, ma sens? Jest napisane że "poprawiając pienistość i pełnię smakową w przypadku ewentualnych niedociągnięć w zacieraniu. Nie zmienia koloru ani zapachu piwa" co prawda do dolnej fermentacji ale...

Dodać można, ale mija się to z celem, bo pianę w weizenie budują białka ze słodu pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak dla mnie niema sensu. O pianę w pszenicznym niema się co martwić, raz dwa trzy i już. :lol:

o ja p.... :D z czego tak ładna piana? Z płatków?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po prostu z pszenicy jak już pisał Kopyr.

kurcze, u mnie taka ładna nie wyszła w dunkel weizen... teraz chcę zrobić jasnego weizena z ładną pianką, może zwiększyć zasyp pszenicy, a może odrobina gipsu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszenica to nie tylko banany, goździki i piana :smilies:

Nie często można polemizować z Kopyrem (bo zwykle już napisał, co miałem wstukać) ale tym razem zaryzykuję. W niewielkiej części. Bo przecież Carapils nie jest warunkiem koniecznym trwałej, drobnej piany w pszenicy. I tu jest zgoda. Natomiast dodatek tego słodu, jak już wspominała nasza sympatyczna koleżanka, jest ze wszech miar pożądany do pszenic. Zwłaszcza do pszenic jasnych. Tu nie zaryzykujemy melanoidynowego bo zmieni nam kolor. Carapils - jak najbardziej. W grę wchodzi ewentualnie dekokcja i dłuuugie gotowanie brzeczki przedniej. Ale jak nie możemy tego zrobić to spróbujmy zastosować substytut. Nie odda on w prawdzie w pełni efektu powyższych praktyk ale. A może i jedno, i drugie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po prostu z pszenicy jak już pisał Kopyr.

kurcze' date=' u mnie taka ładna nie wyszła w dunkel weizen... teraz chcę zrobić jasnego weizena z ładną pianką, może zwiększyć zasyp pszenicy, a może odrobina gipsu?[/quote']

Żadne gipse, moje piwa mają zawsze fajną piane, nie trzeba stosować jakiś dodatków.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po prostu z pszenicy jak już pisał Kopyr.

kurcze' date=' u mnie taka ładna nie wyszła w dunkel weizen... teraz chcę zrobić jasnego weizena z ładną pianką, może zwiększyć zasyp pszenicy, a może odrobina gipsu?[/quote']

Żadne gipse, moje piwa mają zawsze fajną piane, nie trzeba stosować jakiś dodatków.

a ja właśnie z pianą mam problem zwłaszcza z jej trwałością. Nie wiem czy jest to kwestia składu wody czy czegos innego, ale nawet jak piana po nalaniu jest w miarę ładna to znika szybciutko jak sen złoty, nawet w szklankach które zmywarki nie widziały. A już taki koźlak jeden to w ogóle jakbym colę do szklanki nalał... zero, null no chyba żebym z wysokości metra lał to coś by zapieniło...

 

Także przy najbliższej pszenicy zastosuję i carapils (myślę że 0,5kg wystarczy) i dekokcję i długie gotowanie, gips sobie chyba tylko odpuszczę, choć z drugiej strony, może nie zaszkodzi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
a ja właśnie z pianą mam problem zwłaszcza z jej trwałością.

A robisz przerwę białkową?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo zmian na raz, wprowadzaj je stopniowo. Jeśli chodzi o dekokcję, to dekokt odbierz dopiero w 64°C, w przeciwnym razie rzadki zacier będzie miał długi postój w okolic przerwy białkowej co raczej pozytywnie na pianę nie wpłynie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w przypadku pszenicy przerwę białkową robiłem, potem podnosiłem do 64°C przez dolanie wody, odebranie gęstego do dekokcji itd.

Tyle ze problem dotyczy nie tylko pszenic ale praktycznie wszystkich warek. Np w staucie po nalaniu piana jest wysoka a po 30s nie ma po niej nawet śladu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w przypadku pszenicy przerwę białkową robiłem, potem podnosiłem do 64°C przez dolanie wody, odebranie gęstego do dekokcji itd.

Tyle ze problem dotyczy nie tylko pszenic ale praktycznie wszystkich warek. Np w staucie po nalaniu piana jest wysoka a po 30s nie ma po niej nawet śladu.

No to może robisz za długie te przerwy białkowe. Max. 10 min. Ja jedynie się prześlizguję po tej przerwie (zmniejszam na kilka minut grzanie).

Wprowadzaj zmiany etapowo. Jak nic nie pomoże ;-), spróbuj działania z dodatkami niesłodowanymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbardziej pianorobnym dodatkiem są płatki jęczmienne.

 

Zresztą piana to temat-rzeka, był już bodaj szczegółowo opisany w jakimś wątku. Najciekawsza metoda poprawy piany o jakiej słyszałem to długa 1-2h przerwa w 70-72°C.

Wydaje się ona działać, choć nie mam pojęcia jaka teoria za tym stoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
problem dotyczy nie tylko pszenic ale praktycznie wszystkich warek

Spróbuję z innej beczki: a jak z nagazowaniem Twoich piw? Ja miewałem problemy z gazem i pianą do momentu kiedy zmieniłem kapslownicę młotkową na Gretę i przestałem używać butelek patentowych 0,75l z wymiennymi uszczelkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Celem polepszenia piany, ma sens? Jest napisane że "poprawiając pienistość i pełnię smakową w przypadku ewentualnych niedociągnięć w zacieraniu. Nie zmienia koloru ani zapachu piwa" co prawda do dolnej fermentacji ale...

Nie wiem czy ma sens dodawać cara-pils dla piany, bo jak ktoś tu napisał pszenica ma dobrą pianę. Natomiast warto dodać to dla smaku, t.j ?mouthfeel? czyli nie smaku słodowego, ale ?pełności? smakowej. Sam używam słodu derkstrynowego (cara-pils) do moich niektórych pszeniaków: http://www.piwo.org/forum/p39938-13-02-2010-19-52-00.html#p39938

Widziałem wiele receptur na piwa pszeniczne (American Wheat) z dodatkiem słodu cara-pils.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.