Jump to content
Wolfmark

Ale z kwiatami czarnego bzu.

Recommended Posts

Dzień dobry.

 

W związku z kwitnieniem, postanowiłem uwarzyć ale z kwiatami czarnego bzu. Wrzuciłem w Brewtarget takie oto składniki:

 

Pilzneński - 1,5 kg;

Pszeniczny - 1,5 kg;

Monachijski I - 1 kg;

 

Ma mi z tego wyjść 20l @ ~11 BLG.

Pytanie mam o monachijski w tym zasypie, czy nie da on za dużo nut karmelowych? Dać zamiast niego cukier, który po pierwsze rozjaśni piwo (EBC spada o połowę), a da zamierzone BLG. Waham się jeszcze, czy nie dorzucić trochę płatków jęczmiennych/owsianych.

 

Nachmielić mam zamiar 10 g Marynki @ 8,8 % ak; dodać około 10g/l kwiatów czarnego bzu, a fermentować na US-05.

 

Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? Jakie macie doświadczenia?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yyyy, ale co chces dac przy takim zasypie zamiast 1kg monacha 1kg cukru? Cukier nie rozjasnia piwa. Tylko jak odejmiesz monacha a w to miejsce dasz cukier to jest jasniejsze przez brak monacha, a nie dodatek cukru.

 

Amiga 600

Share this post


Link to post
Share on other sites

@crusher, tak, cukier zamiast monachijskiego, ale nie kilogram tylko 500-600 g. Tak, wiem, że piwo rozjaśni brak monacha, a nie dodatek cukru. Taki trochę skrót myślowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może zastąp po prostu monach pilzneńskim. Czy dodatek cukru w takiej ilości nie sprawi, że piwo będzie zbyt wytrawne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daj tego monacha albo wiedeńskiego 1kg. Bo przy takim zasypie pół kilo cukru to od groma, tyle cukru daje się do piw 20-25blg, jak chcesz jeszcze rozjaśnić barwę to daj płatki owsiane albo ryżowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monachijski da posmak karmelowy/ciasteczkowy, mocno słodowy, wiedeński jest bardziej stonowany. Duży udział karmelu, przykryje Ci aromat i smak jaki chciałbyś osiągnąć przy użyciu bzu, więc wcale nie jest głupim pomysłem dać cukru zamiast tego monacha lub faktycznie dać płatki jęczmienne, byle błyskawiczne, jeśli nie chcesz dokładać sobie dodatkowej pracy z kleikowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostrożnie z bzem, jest dość intensywny w aromacie. Piłem piwo które było robione na gęstwie po piwie z dodatkiem bzu, aromaty w tym drugim były wyraźnie wyczuwalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki @Versaar, @opeciarz.

@crusher, już zatarte. Poszło ostatecznie tak:

 

Pilzneński - 1,5 kg;

Pszeniczny - 2kg;

Wiedeński - 1kg:

Płatki owsiane - 150g;

Łuska ryżowa - 100g;

 

Zrobiłem w końcu na wiedeńskim, bo chciałem tego karmelu, o którym Versaar wspominał uniknąć.

Pewnie rzucę 10-12g kwiatów czarnego bzu / litr piwa (trochę na podstawie receptury crosisa z czerwca 2015 roku). Zobaczę, co wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jaskiniowiec, świeży: 50g 20'; 50g 10'; 100g 5' (chociaż ostatecznie poszło na 2'30'', bo się nie wyrobiłem czasowo).

Na cichą nie wiem jak miałbym to wrzucać, żeby nie zakazić piwa. Pewnie i tak trzeba by było wcześniej przegotować, a to się chyba z celem trochę mija i już lepiej dać do głównego gotowania. Może zalać spirytusem (odkazi) i zostawić do odparowania alkoholu, żeby znowu drożdże nie miały kłopotów.

Crosis podobno robił na dzikusach z kwiatów (zamiast drożdży wrzucił kwiatki do brzeczki nastawnej po schłodzeniu, żeby zawarte w nich drożdże zrobiły swoje). Gdzieś na forum są zapiski z jego browaru domowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.