Wolfmark 1 Posted June 5, 2017 Dzień dobry. W związku z kwitnieniem, postanowiłem uwarzyć ale z kwiatami czarnego bzu. Wrzuciłem w Brewtarget takie oto składniki: Pilzneński - 1,5 kg; Pszeniczny - 1,5 kg; Monachijski I - 1 kg; Ma mi z tego wyjść 20l @ ~11 BLG. Pytanie mam o monachijski w tym zasypie, czy nie da on za dużo nut karmelowych? Dać zamiast niego cukier, który po pierwsze rozjaśni piwo (EBC spada o połowę), a da zamierzone BLG. Waham się jeszcze, czy nie dorzucić trochę płatków jęczmiennych/owsianych. Nachmielić mam zamiar 10 g Marynki @ 8,8 % ak; dodać około 10g/l kwiatów czarnego bzu, a fermentować na US-05. Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? Jakie macie doświadczenia? Pozdrawiam. 1 Eurynomos reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
crusher 27 Posted June 5, 2017 Yyyy, ale co chces dac przy takim zasypie zamiast 1kg monacha 1kg cukru? Cukier nie rozjasnia piwa. Tylko jak odejmiesz monacha a w to miejsce dasz cukier to jest jasniejsze przez brak monacha, a nie dodatek cukru. Amiga 600 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wolfmark 1 Posted June 5, 2017 @crusher, tak, cukier zamiast monachijskiego, ale nie kilogram tylko 500-600 g. Tak, wiem, że piwo rozjaśni brak monacha, a nie dodatek cukru. Taki trochę skrót myślowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 256 Posted June 5, 2017 Może zastąp po prostu monach pilzneńskim. Czy dodatek cukru w takiej ilości nie sprawi, że piwo będzie zbyt wytrawne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wolfmark 1 Posted June 5, 2017 Problem polega na tym, że nie mam pilzneńskiego więcej. Mam za to wiedeński, czy to będzie lepszy wybór? Quote Share this post Link to post Share on other sites
crusher 27 Posted June 5, 2017 daj tego monacha albo wiedeńskiego 1kg. Bo przy takim zasypie pół kilo cukru to od groma, tyle cukru daje się do piw 20-25blg, jak chcesz jeszcze rozjaśnić barwę to daj płatki owsiane albo ryżowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Versaar 77 Posted June 6, 2017 Monachijski da posmak karmelowy/ciasteczkowy, mocno słodowy, wiedeński jest bardziej stonowany. Duży udział karmelu, przykryje Ci aromat i smak jaki chciałbyś osiągnąć przy użyciu bzu, więc wcale nie jest głupim pomysłem dać cukru zamiast tego monacha lub faktycznie dać płatki jęczmienne, byle błyskawiczne, jeśli nie chcesz dokładać sobie dodatkowej pracy z kleikowaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
opeciarz 37 Posted June 6, 2017 Ostrożnie z bzem, jest dość intensywny w aromacie. Piłem piwo które było robione na gęstwie po piwie z dodatkiem bzu, aromaty w tym drugim były wyraźnie wyczuwalne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wolfmark 1 Posted June 6, 2017 Dzięki @Versaar, @opeciarz. @crusher, już zatarte. Poszło ostatecznie tak: Pilzneński - 1,5 kg; Pszeniczny - 2kg; Wiedeński - 1kg: Płatki owsiane - 150g; Łuska ryżowa - 100g; Zrobiłem w końcu na wiedeńskim, bo chciałem tego karmelu, o którym Versaar wspominał uniknąć. Pewnie rzucę 10-12g kwiatów czarnego bzu / litr piwa (trochę na podstawie receptury crosisa z czerwca 2015 roku). Zobaczę, co wyjdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaskiniowiec 1 Posted June 6, 2017 Kwiat bzu suszony? Świeży? I jeśli można spytać, to na którym etapie? Na cichej na aromat? Pod koniec gotowania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wolfmark 1 Posted June 6, 2017 @jaskiniowiec, świeży: 50g 20'; 50g 10'; 100g 5' (chociaż ostatecznie poszło na 2'30'', bo się nie wyrobiłem czasowo). Na cichą nie wiem jak miałbym to wrzucać, żeby nie zakazić piwa. Pewnie i tak trzeba by było wcześniej przegotować, a to się chyba z celem trochę mija i już lepiej dać do głównego gotowania. Może zalać spirytusem (odkazi) i zostawić do odparowania alkoholu, żeby znowu drożdże nie miały kłopotów. Crosis podobno robił na dzikusach z kwiatów (zamiast drożdży wrzucił kwiatki do brzeczki nastawnej po schłodzeniu, żeby zawarte w nich drożdże zrobiły swoje). Gdzieś na forum są zapiski z jego browaru domowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites