Adrian28 0 Posted June 5, 2017 Witam. Fermentuje mi właśnie witbier na FM20 Białe walonki, czy oprócz witbiera i belgian pale coś fajnego może wyjść na tych drożdżach? Niekoniecznie chcę robić kolejnego wita, a szkoda mi trochę gęstwy. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted June 5, 2017 american wheat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted June 5, 2017 Grand Cru, Biere de garde, Saisona też można się pokusić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adrian28 0 Posted June 5, 2017 Dwie ostatnie warki robiłem z amerykańskimi chmielami (w tym ten witbier), więc chciałbym na moment odpocząć od tego chmielu https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/belgijskie_specialty_ale_18_blgmyslałem, żeby coś takiego zrobić na gęstwie. Niekoniecznie mi zależy, żeby piwo było stylowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted June 5, 2017 Dobry trop to co podlinkowałeś. Jak nie zależy Ci na stylowości to możesz kombinować w sumie do woli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joonecky 23 Posted June 5, 2017 Ostatnio zabutelkowałem White IPA na tych drożdżach. Uważam, że jedno z moich lepszych piw Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted June 5, 2017 Ostatnio zabutelkowałem White IPA na tych drożdżach. Uważam, że jedno z moich lepszych piw Na tych drożdżach White IPA wygrało w ZG w konkursie piw domowych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joonecky 23 Posted June 5, 2017 Nie dziwię się - pięknie się komponują te drożdże w White IPA - na pewno będę powtarzał to połączenie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adrian28 0 Posted June 5, 2017 Dzięki Panowie za podpowiedzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted June 6, 2017 Ja również nie więcej niż 2 miesiące temu zabutelkowałem white ipa na nich i jestem bardzo zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Puzii 11 Posted July 31, 2017 Cześć. Może ktoś się podzielić sprawdzoną recepturą na White IPA. Z FM20 będzie gęstwa wiec trzeba ją wykorzystać. A receptur jest tyle, że zgłupiałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted August 1, 2017 Ja robię coś takiego. https://brewness.com/pl/recipe/white-ipa-2-1/view Któreś z kolei wipa, moim zdaniem fajnie dopracowane. Mi smakuje, znajomym smakuje, na WFDP smakowało. Mosaic można zmienić na inny chmiel, bo on jest dość specyficzny i trzeba lubić. Można też delikatnie zmniejszyć ibu, ale to też w zależności od osobistych preferencji mi takie pasuje Uwaga na kolendrę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Puzii 11 Posted August 1, 2017 Dzięki wielkie! Właśnie kolendry dużo, ibu też chyba za wysokie dla mnie, będzie trzeba zejść niżej Quote Share this post Link to post Share on other sites