Jump to content
Sign in to follow this  
Sojer

30.05.2010 Pokaz warzenia Nakło nad Notecią

Recommended Posts

Spieszę donieść, że wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, iż na drugiej edycji Jarmarku św. Wawrzyńca w Nakle nad Notecią przeprowadzę pokaz warzenia.

30.05.2010, Rynek w Nakle

 

Póki co wśród mych współpracowników wygrywa koncepcja portera bałtyckiego, ale chyba zrobię piwo najprostsze, pełne. 100% pilzneńskiego, zacierane w 72 stopniach.

 

Na więcej szczegółów proszę cierpliwie czekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zapowiadałem.

 

30 maja 2010 r.

 

Nakło nad Notecią, Rynek

 

Jarmark św. Wawrzyńca.

 

Warzenie postaram się rozpocząć o 9.30 (tylko co uwarzyć...)

 

Oprócz warzenia parę innych atrakcji, nieco szczegółów na stronie http://www.muzeum.naklo.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
J

Warzenie postaram się rozpocząć o 9.30 (tylko co uwarzyć...)

"Wspólnie uwarzymy Piwo Jarmarczne w stylu tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego."

Grodzisza oczywiście :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę tam :beer: Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Będę tam :) Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? :)

No też to wyczytałem, ale nie chce mi się interweniować :beer:

Pszeniczne będzie (chyba, bo gadzina nie ma gazu, więc wezmę inne - tygodniowe)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii :beer: Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii :) Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać :beer:

Zrewanżuję się pszenicznym.

Oby tylko nie lało z nieba...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to bylim, zobaczylim, wypilim :D Dzięki Tomku za wymianę doświadczeń, pysznego pszeniczniaka i mile spędzone niedzielne przedpołudnie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić?

Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się, stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem :D

Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić?

Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się' date=' stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem :)

Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże.[/quote']

Gorzkie? Przed chmieleniem? Ale najważniejsze, że czuć piwem :)

A logistycznie to pewnie spory problem. Myślę o przewiezieniu gorącej brzeczki. Koledze wylało się 30 l wody w kufrze i było wesoło. Pływały przednie siedzenia. Jeśli to byłaby brzeczka, to nie poradzisz, masz w aucie spontaniczną :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja kiedyś wiozłem 20 litrów brzeczki na przednim siedzeniu przypięte pasami :P chlupotało ale ani kropelki nie ulałem. Co prawda nie chce się nagazować ale chyba nie przejażdżka jest przyczyną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra. Brzeczka się chłodzi, więc trochę napiszę.

Do smakowania szło w końcówce chmielenia. W ogóle chmielenie skróciłem o 10 minut, całość przelałem do fermentora i chłodziłem w... fontannie na rynku (zdjęcia później).

 

Warzenie to mój debiut z użyciem taboretu. Rany jakie to cudo!!!! W trakcie chcmielenia odparowało mi dobre 5-8 litrów, więc do domu wiozłem 10 l. Fermentor zamknięty, obstawiony butlą z gazem i skrzynkami, więc nic się nie wylało.

Logistycznie poszło. Da się przemieścić bez większych problemów.

 

Jest jeszcze jeden dobry aspekt pokazu. Mam zaproszenie na warzenie w skansenie, do tego pojawia się opcja robienia podpiwków, kwasów chlebowych i (teraz ciekawostka) napoju wyskokowego na bazie soku z brzozy.

 

No. Idę zobaczyć jak się chłodzi i będę szykował drożdże.

 

Dzięki Marcinie za pomoc i miłe spotkanie. Plus dla Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ło matko! I mnie tam wrzuciłeś? Będę sławny :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cholera jasna, przez sesję na UKW ostatnio tak rzadko używałem komputera że kompletnie to przegapiłem, inaczej wsiadłbym w auto i pomógłbym ci trzymać ten fermentor w fontannie ;) . Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję?

We wrześniu w Osieku nad Notecią.

Może w lipcu na targach rolnych w Minikowie (tu zależy czy będę miał piwo do degustacji, bo póki co kiepsko to widzę).

Zastanawiam się czy nie uwarzyć 16 czerwca w Nakle na Powiatowym Konkursie "Smaki Krajny i Pałuk"

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nic, to będę śledził i jak będzie okazja to na pewno wpadnę :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No nic, to będę śledził i jak będzie okazja to na pewno wpadnę :okey:

Postaram się pamiętać i dam wcześniej znać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.