Skocz do zawartości

Polska pszenica - Iunga i Oktawia


Gregory Jot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jutro w planach mam warzenie Polskiej Pszenicy. Warka 18l 12BLG na drożdżach US-05

 

Słody:

  • 2 kg Pilzneński Viking Malt
  • 2 kg pszeniczny jasny Viking Malt

Chmiele:

  • Iunga 12,5% Alfa (do dyspozycji 100g)
  • Oktawia 7,8% Alfa (do dyspozycji 50g)

Zacieranie:

  • 40 min 64°C
  • 20 min 72°C
  • 1 min 78°C

Chmielenie na 25-30IBU:

  • 30 min 15 g Iunga
  • 30 min 10 g Oktawia
  • 0 min 25g Iunga
  • 0 min 25g Oktawia

Chłodzenie w wannie. Fermentacja w lodówce styropianowej w temp 16-17°C. Mam wątpliwości co do chmielenia. Coś zmienić?

Edytowane przez Gregory Jot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym chmielił malutkimi dawkami chmielu na 30', 20', 10', 5', 0' tak żeby uzyskać oczekiwane IBU. Nie będe się tu wymądrzał na temat teorii, ale taki schemat mi daje bardzo fajne efekty przy American czy Polish Wheat. Krótka, przyjemna, goryczka + dobry smak i aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem polską pszenicę z zestawu ze sklepu homebrewing, zasyp był taki sam, a co do chmielenia to o ile mnie pamięć nie myli poszło 90 gram... Oktawia poszła w ostatniej minucie, a Iunga dała bardzo fajną goryczkę :)

Właśnie na podstawie tego zestawu z homebrewing robię ale składniki kupowałem osobno więc instrukcji o chmieleniu z tego zestawu nie posiadam. Nie stosowałem jeszcze sposobu chmielenia opisanego przez Wania więc pójdę tym tropem. Słody wsypane, zacieranie rozpoczęte.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.