Jump to content
Gregory Jot

Polska pszenica - Iunga i Oktawia

Recommended Posts

Witam. Jutro w planach mam warzenie Polskiej Pszenicy. Warka 18l 12BLG na drożdżach US-05

 

Słody:

  • 2 kg Pilzneński Viking Malt
  • 2 kg pszeniczny jasny Viking Malt

Chmiele:

  • Iunga 12,5% Alfa (do dyspozycji 100g)
  • Oktawia 7,8% Alfa (do dyspozycji 50g)

Zacieranie:

  • 40 min 64°C
  • 20 min 72°C
  • 1 min 78°C

Chmielenie na 25-30IBU:

  • 30 min 15 g Iunga
  • 30 min 10 g Oktawia
  • 0 min 25g Iunga
  • 0 min 25g Oktawia

Chłodzenie w wannie. Fermentacja w lodówce styropianowej w temp 16-17°C. Mam wątpliwości co do chmielenia. Coś zmienić?

Edited by Gregory Jot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym chmielił malutkimi dawkami chmielu na 30', 20', 10', 5', 0' tak żeby uzyskać oczekiwane IBU. Nie będe się tu wymądrzał na temat teorii, ale taki schemat mi daje bardzo fajne efekty przy American czy Polish Wheat. Krótka, przyjemna, goryczka + dobry smak i aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem polską pszenicę z zestawu ze sklepu homebrewing, zasyp był taki sam, a co do chmielenia to o ile mnie pamięć nie myli poszło 90 gram... Oktawia poszła w ostatniej minucie, a Iunga dała bardzo fajną goryczkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem polską pszenicę z zestawu ze sklepu homebrewing, zasyp był taki sam, a co do chmielenia to o ile mnie pamięć nie myli poszło 90 gram... Oktawia poszła w ostatniej minucie, a Iunga dała bardzo fajną goryczkę :)

Właśnie na podstawie tego zestawu z homebrewing robię ale składniki kupowałem osobno więc instrukcji o chmieleniu z tego zestawu nie posiadam. Nie stosowałem jeszcze sposobu chmielenia opisanego przez Wania więc pójdę tym tropem. Słody wsypane, zacieranie rozpoczęte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie Iunga i Oktawia fajnie się zgrały ze sobą... Przy filtracji stosowałem dodatkowo 100 gram łuski dla polepszenia filtracji, a przy gotowaniu wrzuciłem pół tabletki whirlfloc i piwo wyszło bardzo klarowne. Fermentowałem danstar nottingham.

post-18115-0-40926300-1496566452_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.