Jump to content
Sign in to follow this  
frycek1987

Nieszczelny fermentor - jak określić koniec burzliwej?

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Nastawiłem piwo i okazało się że gdzieś musi być nieszczelność, bo piana obfita, a rura nie bulka.

Piwo mam dochmielić podczas cichej fermentacji.

I tu mam problem,bo nie wiem jak określić kiedy burzliwa się kończy. Może kotś z was ma jakiś pomysł?

 

Od razu mówię że na cichą nie przelewam, a zostawiam w tym samym fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdolność wróżenia nie jest moją mocną stroną, więc nie odpowiem na tak postawione pytanie. 

 

Natomiast chodzi przede wszystkim o moment, kiedy blg przestanie spadać. Jeśli przez 3 dni nie będziesz obserwował spadków, to można przyjąć, ze brzeczka przefermentowała. 

Edited by Wania

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją

1. do czego Ci ta wiedza?

2. podział na fermentację burzliwą i cichą jest raczej sztucznym tworem :(

3. http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji

4. raczej chmiel na zimno (po zakończeniu całej fermentacji) niż w trakcie fermentacji cichej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przestaje spadać kończy się burzliwa. Oczywiście może się zdarzyć, że na cichej coś tam jeszcze doje, zwłaszcza jeśli się przelewa i natleni przy okazji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją

 

Nie do końca to jest prawdą. Żarcie cukrów to nie jedyna praca jaką wykonują drożdże ;)

Musisz dać im dodatkowy czas na usunięcie niekorzystnych związków po fermentacji - drożdże wtedy po sobie "sprzątają". Wtedy wydziela się mniej dwutlenku węgla, blg spada bardzo nieznacznie, albo w ogóle już nie spada. Dużo osób robi wtedy błąd butelkując już piwo, bo myślą, że fermentacja się zakończyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej.

A ja sądzę że Dr dla zasady bije pianę o nazewnictwo zamiast przejść do meritum i wytłumaczyć łopatologicznie chlopakowi co ma zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja myślę, że przeczytałeś 2 pierwsze punkty wypowiedzi Dr.

Wiedza o końcu burzliwej i początku cichej nic piwowarowi nie daje, a chmielenie na zimno powinno być po fermentacji.

Powielanie na forum wpisu z wiki mija się z celem, więc wszystko się zgadza ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...