jka.kawa 3 Posted June 1, 2017 (edited) Witam, planuję uwarzyć 50l porteru bałtyckiego. Tak wiem że sezon na dolniaki już się skończył ale dostałem od kolegi 2 fiolki drożdży FM 30 Bohemska rapsodia z datą do 8.06.2017r, a utrzymanie temperatury nie będzie dla mnie problemem. Pytanie jest inne, czy mogę zrobić 2 litrowy starter z 2 fiolek FM i zadać po 1 litrze do każdego fermentora z 25 litrami piwa ok 20 blg? Niestety kolbę mam tylko jedną więc stąd ten pomysł. Edited June 1, 2017 by jka.kawa Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted June 1, 2017 (edited) Witam, Za mało drożdży, tylko na 1 wiadro wychodzi 5l starter, i to zakładając że dasz do startera 2 fiolki. Edited June 1, 2017 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted June 1, 2017 (edited) Ja zrobiłbym to tak: dwulitrowy starter, do 20-25 litrów pilsa 10-11BLG a zebraną gęstwę do porteru. edit: Mr. Malty pokazuje jednak mniejszy starter, niemniej ja bym zrobił właśnie tak. Edited June 1, 2017 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
jka.kawa 3 Posted June 1, 2017 Niestety nie mam możliwości zrobienia słabszego piwa i zebrania gęstwy. Czy waszym zdaniem zrobienie 2 litrowego startera z 1 fiolki i zadanie do 25 litrów piwa da radę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted June 2, 2017 Fermentacja ruszy choć z dłuższą fazą lag. Problemem jest raczej to co otrzymasz. Z mojego doświadczenia z fermentacją lagerów - za mało drożdży = kiepskie piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted June 2, 2017 Wpisz sobie w kalkulator, np. Brewersfriend. Starter 2l na mieszadle to dla mocniejszych ale wychodzi, a nie do lagera, gdzie tych drożdży trzeba ponad 2x więcej Quote Share this post Link to post Share on other sites