Skocz do zawartości

Drożdże szampańskie a temperatura fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

Ahoj!

 

Planuję uwarzenie piwa na drożdżach szampańskich, mam nawet składniki i sucharki - Kitzinger Champange. Czy możecie mi podpowiedzieć w jakiej temperaturze prowadzić fermentację? 16-18 stopni czy na przykład w 10 stopniach dadzą radę? :)

 

Pozdrawiam,

MK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 stopni to bardzo przyzwoita temperatura dla takich drożdży, co potwierdza Korsarskie nr 3, natomiast 15 i wyżej jak najbardziej. Niższe też im nie są straszne, w takich temperaturach fermentuje np. cava i niektóre francuskie musujące. Tak, z czapy teraz nie znajdę, ale rzuciło mi się to w oczy.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.