Skocz do zawartości

VII Warszawski Konkurs Piw Domowych 2017 im. Wojciecha Trześniowskiego 20-22.10.2017


Rekomendowane odpowiedzi

W piątek oraz w sobotę w eliminacjach #wkpd2017 Wasze piwa oceniało grono sędziów w składach:
 

Wędzony Porter Bałtycki – 24 piwa (1 komisja)
Michał Krzysztofik
Tomasz Szołno
Marek Kamiński
Przemysław Szczepańczyk

 

Hoppy Sour Ale – 27 piw (1 komisja)
Andrzej Piątek
Tomasz Piszczelski
Michał Kliszcz
Marta Sznajder
Piotr Świerzko

Weizenbock – 26 piw (1 komisja)
Jan Gadomski
Dariusz Chachulski
Rajmund Komosiński
Marcin Kwil
Sebastian Pawłowski
 

Milk Stout z owocami – 59 piw (2 komisje)
Artur Kamiński
Artur Napiórkowski
Przemysław Iwanek
Michał Kliszcz
Paweł Masłowski
Przemysław Szczepańczyk
Sebastian Baranowski
Bartosz Markowski
Michał Kopik
Piotr Świerzko
 

Belgian Blond – 51 piw (2 komisje)
Przemysław Iwanek
Andrzej Piątek
Dawid Pożoga
Adam Szewczyk
Jerzy Mitczuk
Marek Kamiński
Michał Krzysztofik
Łukasz Kojro
 

West Coast IPA – 93 piwa (4 komisje)
Artur Kamiński
Michał Jaskólski
Paweł Masłowski
Paweł Leszczyński
Filip Mazur
Dawid Kulbicki
Marta Sznajder
Łukasz Kojro
Bartosz Markowski
Michał Kopik
Sebastian Baranowski
Michał Bartosik
Krzysztof Kumoch
 

Bardzo serdecznie dziękujemy za pomoc.

Wyniki eliminacji podamy dziś wieczorem. W niedzielę sędziujemy finały, a wyniki Konkursu ogłosimy podczas Gala ogłoszenia wyników 7. Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 1f642.png:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prezentujemy pełne wyniki eliminacji VII Warszawskiego KPD im. Wojtka Trześniowskiego.
Piwa poniższych piwowarów zakwalifikowały się do finału. Kolejność nazwisk przypadkowa.

Hoppy Sour Ale:
Mateusz Wąsowski
Łukasz Kryśkiewicz
Marek Waluś
Artur Lesiak

Wędzony Porter Bałtycki:
Jan Gadomski
František Sýkora
Janusz Švach
Łukasz Kryśkiewicz
Adam Chrostek

West Coast IPA:
Miłosz Jenarzewski
Andrzej Bielski
Maciej Osiński
Paweł Kowalewski
Rafal Krzywicki
Jan Gadomski
Julian Ćwirko
Mateusz Bilski
Andrzej Czapski

Weizenbock:
Piotr Antolik
Piotr Brzeziński
Marcin Senderski

Belgian Blond:
Sebastian Makowski
Dominik Murawa
Dawid Bobryk
Jan Gadomski
Maciej Osiński
Marcin Senderski

Mink Stout z owocami:
Julian Ćwirko
Paweł Ginter
Łukasz Śledziński
Damian Wadas
Helena Podjaska-Ginter
Rafał Mortka
Wojciech Kossecki
Łukasz Kryśkiewicz
Piotr Brzeziński
Jonatan Młodziński
Maciej Palusiński

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowni Piwowarzy.

 

Metryczki eliminacyjne z #wkpd2017 są już dla  Was dostępne po zalogowaniu się do systemy http://wkpd.pspd.org.pl.

 

Za zgodą Komisji Sędziowskiej PSPD oraz Zarządu PSPD użyliśmy do eliminacji piw zaproponowaną przez nas metryczkę. Została ona wykorzystana TESTOWO i tylko na nasz konkurs. Po Konkursie wraz z sędziami przeanalizujemy, jak się sprawowały.

 

Prosimy też o opinię Was, czyli osoby zgłaszające piwa - co sądzicie o zaproponowanym modelu? Czy otrzymaliście większy feedback o piwie, czy nie? Czy coś byście zmienili? Czy jest dla Was czytelna?

 

Wielu z Was zgłaszając piwo na konkursy oczekuje jakiejkolwiek zwroki jakie ono było. Taką informację otrzymywali jednak tylko piwowarzy, których piwo zakwalifikowalo się do finalu - na rozbudowanej metrycze finałowej.

 

Metryczka eliminacyjna WKPD, którą teraz otrzymaliście jest przygotowana specjalnie pod każdy ze stylów sedziowanych na konkursie. Zbudowana jest każdorazowo na podstawie opisu stylu, np. Belgian Blond czy West Coast IPA. Każda cecha wymieniona w opisie ma też odzwierciedlenie w metryczce. Zaznaczenie punktu w 6 stopniowej skali oznacza konkretne natężenie cechy, którą sędziowie danego eliminacyjnego stolika wspólnie wyczuli. Odpowienio to poziomy:
0 - brak
1 - niski
2 - średnio-niski
3 - średni
4 - srednio-wysoki
5 - wysoki

Przedział odpowiedni dla danego stylu jest oznaczony kropkami na szarym polu. Jeśli dany poziom był niestylowy dla Twojego piwa, kropka znajduje się poza szarym polem. To oznacza, ze ten aspekt receptury piwa powinieneś poprawić przy następnym warzeniu, aby piwo było stylowe.

 

Zasadnym jest więc analiza otrzymanej metryczki wraz z opisem stylu.

 

Metryczki zawierają także przyczyny odrzucenia oraz dodatkowe uwagi dla piwowara - czyli pola standardowe dla wczesniejszego modelu metryczek.

Jeśli macie jakiekolwiek spostrzeżenia lub uwagi chętnie je przyjmiemy. Piszcie w wiadomości prywatnej na fanpagu lub na mail mazowiecki@pspd.org.pl

 

Metryczki finałowe zbiorcze dostępne będą do 2 tygodni po ogłoszeniu wyników, czyli do 12 listopada.

 

Organizatorzy WKPD

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jeszcze dodam coś od siebie. W kategorii Weizenbock, na metryczce macie cechy "Estrowość" i "Fenolowość" - ale charakter tych cech, musi być zgodny z opisem stylu. Zdarzą się metryczki eliminacyjne, w których estrowość będzie zaznaczona na 0-1, a w rubryce "przyczyny odrzucenia" będzie napisane, że podwyższone estry o charakterze niezgodny z opisem stylu. Jest to pewna sprzeczność, która przy następnych metryczkach eliminacyjnych, jeżeli oczywiście wejdą one w życie, zostanie skorygowana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Marq napisał:

Mam pytanie, nie daje mi to spokoju :P Co oznacza kolumna "wynik" w systemie? 

Zrzut ekranu 2017-10-23 o 08.58.21.png

To jest system BJCP, który my przerobiliśmy. Ale nie usuwaliśmy wszystkich pozostałości. W przypadku piwa, które odpadło w eliminacjach nic nie znaczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Mateusz Puślecki napisał:

To jest system BJCP, który my przerobiliśmy. Ale nie usuwaliśmy wszystkich pozostałości. W przypadku piwa, które odpadło w eliminacjach nic nie znaczy.

Przy piwach które mi odpadły w eliminacjach mam puste komórki, za to przy piwie finałowym pojawiła się dość ciekawa cyfra i zastanawiam się co ona może znaczyć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, Marq napisał:

Przy piwach które mi odpadły w eliminacjach mam puste komórki, za to przy piwie finałowym pojawiła się dość ciekawa cyfra i zastanawiam się co ona może znaczyć :)

Tylko tyle, że piwo przeszło do finału :) Wszyscy mają jedynki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Marq napisał:

Przy piwach które mi odpadły w eliminacjach mam puste komórki, za to przy piwie finałowym pojawiła się dość ciekawa cyfra i zastanawiam się co ona może znaczyć :)

 

Teraz, Mateusz Puślecki napisał:

Dokładnie tak. Piwa, które odpadły w eliminacjach powinny mieć "0" lub puste, a finałowe "1"

 

Dzięki za odpowiedź, myślałem że może ktoś gdzieś źle kliknął i przypadkiem poufne informacje zostały ujawnione :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypominamy, że jutro (sobota 28.10) odbędzie się gala wręczenia nagród WKPD 2017! Jest to wydarzenie otwarte - każdy może przyjść ze znajomymi i rodziną.
Ok. 15:30 rozpocznie się Bitwa Piwowarów Domowych
Ok godziny 18:30 rozpoczniemy transmisję z wykładu Radka Kotarskiego a potem z ogłoszenia wyników. Obserwujcie fan page https://www.facebook.com/PolskieStowarzyszeniePiwowarowDomowych/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tych, którzy nie mogą być z nami dziś w The Taps, zapraszamy do oglądania relacji live z dzisiejszego ogłoszenia wyników #wkpd2017.

Od ok. 18:00 zapraszamy na fan page Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych! 1f642.png:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podajemy pełne wyniki finałowe VII Warszawskiego KPD 2017 im. Wojciecha Trześniowskiego.
 

Serdeczne gratulacje dla wszystkich finalistów, a zwłaszcza dla zwycięzców Grand Prix 2017 za piwo Milk Stout z pieczonym bananem autorstwa Joanny Mitek i Macieja Palusińskiego 1f642.png:-) Wspólnie uwarzą z Browar PINTA piwo wg domowej receptury, które będzie dostępne komercyjnie w całej Polsce 1f642.png:-)
 

Belgian Blond
Maciej Osiński 38,40
Jan Gadomski 37,60
Dominik Murawa 36,80
Marcin Senderski 36,40
Sebastian Makowski 36,20
Dawid Bobryk 27,60

 

West Coast India Pale Ale
Andrzej Bielski 38,40
Andrzej Czapski 35,20
Paweł Kowalewski 34,20
Julian Ćwirko 28,60
Miłosz Jenarzewski 28,20
Maciej Osiński 27,00
Rafał Krzywicki 24,80
Mateusz Bilski 23,40
Jan Gadomski 23,20
 

Milk Stout z owocami
Maciej Palusiński i Joanna Mitek 44,80
Piotr Brzeziński 43,60
Jonatan Młodziński 39,00
Łukasz Śledziński 38,80
Rafał Mortka 37,40
Helena Podjaska – Ginter 36,60
Paweł Ginter 29,00 – decydowały miejsca u sędziów
Julian Ćwirko 29,00
Łukasz Kryśkiewicz 25,80
Damian Wadas 22,20
Wojciech Kossecki 22,00
 

Wędzony Porter Bałtycki
Janusz Švach 40,20
František Sýkora 36,80
Adam Chrostek 33,80
Łukasz Kryśkiewicz 28,80
Jan Gadomski 27,60
 

Hoppy Sour Ale
Artur Lesiak i Iwona Gruszka 43,75
Łukasz Kryśkiewicz 41,25
Mateusz Wąsowski 35,25
Marek Waluś 33,00
 

Weizenbock
Piotr Antolik 42,20
Marcin Senderski 38,80
Piotr Brzeziński 23,20
 

Wszystkie metryczki finałowe będą opublikowane w systemie WKDP do 10 listopada. Poinformujemy Was o dostępności.

Do zobaczenia za rok na #wkpd2018! 1f642.png:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#wkpd2017 już za nami. Przyszedł czas na podsumowania i podziękowania dla sponsorów oraz osób zaangażowanych w organizację Konkursu.
 
Browar PINTA – główny sponsor konkursu, bez którego nasz Konkurs nie mógłby się odbyć na wysokim poziomie.
 
The Taps – gospodarz gali ogłoszenia wyników oraz miejsce recepcji piw
Marxam Brewing – sklep internetowy dla piwowarów domowych
Fermentum Mobile – producent płynnych drożdży piwowarskich
PolishHops – polski producent chmielu
Viking Malt – producent słodu
BREWNESS – producent aplikacji dla Piwowarów
 
Bardzo dziękuję też Państwu Trześniowskim za udział i wsparcie w Konkursie.
 
Dziękuję wszystkim sędziom oceniającym piwa podczas 3 dni Konkursu.
 
Przy projekcie pt. WKPD 2017 brało udział wiele osób. Chciałbym Wam wszystkim podziękować. Mam nadzieję, że nie pominę kogoś, jeśli tak - wybaczcie.
 
Zarząd Mazowiecki Oddział PSPD: Michał Grabowski, Miłosz Ostrowski, Aleksander Hurko
Stewardzi: Magdalena Hurko, Magdalena Szczygieł, Marek Piątek, Paweł Bucholtz, Michał Jarosiński, Piotr Kleczyński, Jakub Kalinowski, Łukasz Wasyl Wasilewski
 
Nowy lokal PSPD. Tu szczególne podziękowania dla Dawida Kulbickiego oraz Przemka Iwanka, z którymi do ostatnich dni przed konkursem walczyliśmy, aby lokal mógł przyjąć sędziów na konkurs
 
Konsultacja dot. przeprowadzenia konkursu: Michał Jaskólski, Artur Kamiński, Czesław Dziełak, Janek Gadomski, Artur Napiórkowski.
 
Radek z Mazowiecka Duma za logo i wsparcie graficzne.
 
Dziękuję także wszystkim piwowarom za uczestnictwo w Bitwie Specjalnej, która odbyła się tuż przed galą.
 
Dziękuję wszystkim obecnym na Gali ogłoszenia wyników, w tak ważnym i uroczystym dniu dla nas i przede wszystkim dla laureatów!
 
W konkursie wzięło 220 piwowarów, którzy przysłali 282 piwa. W sumie dało to 1200 butelek. Konkurs odbywał się przez 3 dni. W sumie sędziowie oraz obsługa poświęcili 720 godzin!
Najwięcej piw sędziowaliśmy w kategorii West Coast IPA - 93!
 
Do zobaczenia na #wkpd2018! :-)
 
Mateusz Puślecki
szef jury

prezes Mazowiecki Oddział PSPD

 

 DSC_1072-300x166.jpg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za profesjonalne przeprowadzenie konkursu. Nowe metryczki są super i moim zdaniem powinny stać się standardem. Dają bardzo dużo informacji dla piwowara co poprawić albo co poszło nie tak. Aż nie mogę się doczekać metryczki finałowej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzięki naszym laureatom publikujemy receptury najlepszych piw #wkpd2017!

 

Część z nich jest już dostępna, resztę będziemy publikowali sukcesywnie! 1f642.png:-) Udanego warzenia!

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Mibor napisał:

link prowadzi do "twarzoksiążki"

 

Edycja: skopiowany do cytatu jest już ok

Hashtag prowadzi do fejsa. link już jest w porządku. podmieniłem https://wkpd.waw.pl/receptury-zwycieskich-piw/ image.thumb.png.ca2d37c8da0401a19faabf9e115a6d9f.png

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.