Skocz do zawartości

VII Warszawski Konkurs Piw Domowych 2017 im. Wojciecha Trześniowskiego 20-22.10.2017


Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w 7. edycji Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, który jest drugim co do wielkości, profesjonalnym konkursem piw domowych w Polsce. Staramy się, aby kategorie były połączeniem nowych, ciekawych z tymi tradycyjnymi. Tak, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Życzymy powodzenia i zapraszamy do udziału w naszym konkursie.
 

WKPD odbędzie się w dniach 20-22 października 2017.
 

Gala ogłoszenia wyników odbędzie się 28 października w multitapie The Taps w Warszawie, ul. Sienkiewicza 4. Poznamy zwycięzców i laureatów poszczególnych kategorii oraz zdobywcę tytuły Grand Prix, którego piwo zostanie uwarzone przez Browar Pinta. Zapraszamy: https://www.facebook.com/events/253931831773374Z gali przeprowadzimy także relację live na fan pageu Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
 

Konkurs jest poświęcony pamięci naszego tragicznie zmarłego Kolegi Wojtka Trześniowskiego. Dla niego poświęcona jest jedna z kategorii: Belgian Blond. W ten sposób chcielibyśmy uhonorować osobę Wojtka, jak i jego wkład w rozwój piwowarstwa domowego.

 

Kategoriami w naszym konkursie są (opisy po kliknięciu w nazwę stylu):

1. Belgian Blond
2. West Coast India Pale Ale
3. Milk Stout z dodatkiem owoców (piwowar musi ujawnić jakich owoców użył)
4. Wędzony Porter Bałtycki
5. Hoppy Sour Ale *
6. Weizenbock

 

Opisy stylów są dostępne na naszej stronie internetowej: http://wkpd.waw.pl/ oraz fan pageu: https://www.facebook.com/warszawskikpd/notes

 

Uwarzenie piwa według własnego pomysłu nie jest trudne, dzięki czemu nawet początkujący piwowar domowy może się cieszyć owocami swojej pracy. Jednak uwarzenie piwa wyjątkowego, spełniającego rygor stylu, może być wyzwaniem nawet dla doświadczonego rzemieślnika. To właśnie konkursy piw domowych pozwalają podjąć wyzwanie w walce o tytuł najlepszego piwowara a także dowiedzieć się, jakie ewentualne błędy piwowar domowy mógł popełnić podczas warzenia.


Poziom i jakość konkursu nie mierzy się jedynie ilością nadesłanych piw, lecz przede wszystkim doświadczeniem sędziów firmujących obiektywną ocenę własnym nazwiskiem. Nie bez znaczenia są również wysiłki organizatora, aby zapewnić warunki niezbędne do sędziowania. Przygotowując Warszawski Konkurs Piw Domowych opieramy się na, uznanych już w Polsce, Zasadach Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych określonych przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów DomowychW naszym konkursie sędziują jedni z najlepszych, certyfikowanych sędziów piwnych.

 

zapraszamy do uczestnictwa
Zarząd Mazowieckiego OT
Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

 

* wcześniejsza nazwa "Sour Ale" zmieniona na "Hoppy Sour Ale" za porozumieniem z Komisją Techniczną PSPD

 

post-11073-0-97039400-1496177885_thumb.jpg

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Pragniemy przekazać informację, iż 7. Warszawski KPD odbędzie się w dniach 20-22 października 2017.
 

Gala ogłoszenia wyników odbędzie się 28 października w multitapie The Taps w Warszawie, ul. Sienkiewicza 4.

 

Poznamy zwycięzców i laureatów poszczególnych kategorii oraz zdobywcę tytuły Grand Prix, którego piwo zostanie uwarzone przez Browar Pinta. Zapraszamy: https://www.facebook.com/events/253931831773374Z gali przeprowadzimy także relację live na fan pageu Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pytanie odnośnie kategorii 3 Milk Stout z owocami. Ogólne pojęcia owoców jest jasno wyjaśnione, natomiast czy do piwa można dodać owoce suszone lub w jakiś sposób przetworzone ?  

Dozwolony jest dodatek owoców suszonych. Niedozwolony jest dodatek owoców wędzonych.

Co kryje się w sformułowaniu "w jakiś sposób przetworzone"? :-)

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pytanie odnośnie kategorii 3 Milk Stout z owocami. Ogólne pojęcia owoców jest jasno wyjaśnione, natomiast czy do piwa można dodać owoce suszone lub w jakiś sposób przetworzone ?  

Dozwolony jest dodatek owoców suszonych. Niedozwolony jest dodatek owoców wędzonych.

Co kryje się w sformułowaniu "w jakiś sposób przetworzone"? :-)

 

Chodziło mi o różnego rodzaju pure, kandyzowanych czy puszkowych a nawet liofilizowane. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie odnośnie kategorii 3 Milk Stout z owocami. Ogólne pojęcia owoców jest jasno wyjaśnione, natomiast czy do piwa można dodać owoce suszone lub w jakiś sposób przetworzone ?  

Dozwolony jest dodatek owoców suszonych. Niedozwolony jest dodatek owoców wędzonych.

Co kryje się w sformułowaniu "w jakiś sposób przetworzone"? :-)

 

Chodziło mi o różnego rodzaju pure, kandyzowanych czy puszkowych a nawet liofilizowane. 

 

 

 

Owoce maja być jak najbliżej świeżości. Puree i liofilizowane będą dopuszczone, ale kandyzowane oraz puszkowe nie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Puree i liofilizowane będą dopuszczone, ale kandyzowane oraz puszkowe nie.

No to gratuluję oceniającym zdolności w gradacji doznań.

Zwłaszcza w klasyfikacji co jest "Puree", a co ni m nie jest :polew:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Puree i liofilizowane będą dopuszczone, ale kandyzowane oraz puszkowe nie.

No to gratuluję oceniającym zdolności w gradacji doznań.

Zwłaszcza w klasyfikacji co jest "Puree", a co ni m nie jest :polew:

 

 

To jest Twoja deklaracja jako piwowar i autor piwa. Zależy to więc od Twojej uczciwości, ale i umiejętności i doświadczenia w warzeniu z takimi niestandardowymi dodatkami.

 

Jeśli takich dodatków użyjesz, to być może sędziowie na konkursie wyczują, a być może nie. Nic nie jest zero-jedynkowe. Zwłaszcza w piwie.

Puree czy pulpa owocowa nie ma wielkiej różnicy w piwie. Zwał jak zwał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W opisie milk stoutu nic nie ma o zakazie uzywania owocow np. z puchy, skad wiec to zastrzezenie dopiero teraz, gdy piwa juz dawno moga byc zabutelkowane?

Zasadniczo piwowarzy domowi przy użyciu owoców w piwie stosują owoce świeże. Z takim założeniem wyszyliśmy tez my - organizatorzy konkursu. Konkurs jest w październiku, więc teraz jest idealny czas na skorzystanie z sezonu i użycie owoców świeżych lub ew. mrożonych czy suszonych. Bo są praktycznie nieprzetworzone.

1. Owoce w puszcze są zazwyczaj przetworzone oraz pływają w syropie z cukru - czego chcemy uniknąć. Stawiamy na świeżość.

2. Proszę doczytać opis stylu, chociażby na naszej www, gdzie na początku jest napisane http://wkpd.waw.pl/wkdp-2017: "Wszelkie uwagi i pytania prosimy przesyłać na adres: mazowiecki@pspd.org.pl" oraz dalej "W razie wątpliwości, czy dany owoc może zostać użyty, prosimy pytać organizatora konkursu przed zgłoszeniem piwa – od decyzji o niezakwalifikowaniu piwa ze względu na niedozwolony dodatek nie ma odwołania."

 

Jeśli były wątpliwości należało je skonsultować przed warzeniem. Ponadto jest jeszcze sporo czasu, aby milk stouta z owocami uwarzyć na jesienne WKPD :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co robią zasadniczo piwowarzy domowi, to jest i pozostanie kwestią sporną, gdyż ja np. nie wysuwałbym tak odważnej tezy, że najczęściej używają owoców prosto z krzaczka. Ale to jest zupełnie nieistotne - ważny jest dla mnie opis stylu (opublikowany zresztą wg mnie bardzo późno), gdzie ani razu nie pada określenie "świeży", a co więcej, nie daje on najmniejszych podstaw ku temu, by twierdzić, że owoce jakkolwiek przetworzone nie są dopuszczalne. To przetworzenie też jest moim zdaniem dyskusyjne - czy owoce obrane, pokrojone, umieszczone w delikatnym syropie cukrowym i spasteryzowane są tak wielce przetworzone? Syropie, który można w dużej mierze wypłukać, nie mówiąc już o tym, że i tak drożdże nie pozostawią po nim śladu, a cukier w nim zawarty jest śladową komponentą ekstraktu początkowego piwa. 

Zapis o kierowaniu do Was pytań uważam za stosowny w przypadku używania owoców nietypowych, orzechów itp., ale jak wspomniałem wyżej - opis stylu nie skłania do wątpliwości, czy jakikolwiek sposób obróbki owocu jest zabroniony. Więc nie - wątpliwości nie było.

Moje stouty już są zabutelkowane, uwarzyłem (zgodnie z opisem stylu) kilka wersji (w tym z owocami z puszki) i zamierzam wybrać tę, która będzie wg mnie najsmaczniejsza. Takie dodawanie ograniczeń - na nieoficjalnym forum, po ustaleniu zasad, dawno po ogłoszeniu opisu stylu, wynikające wyłącznie z tego, że ktoś zadał pytanie - uważam za co najmniej niepoważne.

Rady, by uwarzyć piwo ponownie, gdyż jest "sporo czasu", również nie mogę przemilczeć. Termin konkursu został ogłoszony późno, przedtem raczej większość piwowarów zakładała, iż odbędzie się on podczas WFP w drugiej połowie września. Zresztą pamiętając, iż piwo jest stoutem + wymaga więcej czasu na fermentację ze względu na dodatek owoców, i tak nie porywałbym się w tej chwili na ponowne warzenie. Myślę, że w ten sposób prosisz się o piwa niedoleżakowane, zbyt świeże, a jeśli faktycznie czasu jest "sporo" to nawet niedofermentowane albo i granaty - ale co kto lubi.

Edytowane przez NervGal
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rady, by uwarzyć piwo ponownie, gdyż jest "sporo czasu", również nie mogę przemilczeć. Termin konkursu został ogłoszony późno, przedtem raczej większość piwowarów zakładała, iż odbędzie się on podczas WFP w drugiej połowie września. Zresztą pamiętając, iż piwo jest stoutem + wymaga więcej czasu na fermentację ze względu na dodatek owoców, i tak nie porywałbym się w tej chwili na ponowne warzenie. Myślę, że w ten sposób prosisz się o piwa niedoleżakowane, zbyt świeże, a jeśli faktycznie czasu jest "sporo" to nawet niedofermentowane albo i granaty - ale co kto lubi.

 

Troszeczkę się rozpędziłeś :) Do konkursu zostały prawie 3 miesiące. Milk Stouta, tym bardziej z owocami, powinno się wysłać raczej świeższego niż starszego, także czas jest. Dopieprzać organizatorowi, ale w ramach rozsądku ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co robią zasadniczo piwowarzy domowi, to jest i pozostanie kwestią sporną, gdyż ja np. nie wysuwałbym tak odważnej tezy, że najczęściej używają owoców prosto z krzaczka. Ale to jest zupełnie nieistotne - ważny jest dla mnie opis stylu (opublikowany zresztą wg mnie bardzo późno), gdzie ani razu nie pada określenie "świeży", a co więcej, nie daje on najmniejszych podstaw ku temu, by twierdzić, że owoce jakkolwiek przetworzone nie są dopuszczalne. To przetworzenie też jest moim zdaniem dyskusyjne - czy owoce obrane, pokrojone, umieszczone w delikatnym syropie cukrowym i spasteryzowane są tak wielce przetworzone? Syropie, który można w dużej mierze wypłukać, nie mówiąc już o tym, że i tak drożdże nie pozostawią po nim śladu, a cukier w nim zawarty jest śladową komponentą ekstraktu początkowego piwa. 

Zapis o kierowaniu do Was pytań uważam za stosowny w przypadku używania owoców nietypowych, orzechów itp., ale jak wspomniałem wyżej - opis stylu nie skłania do wątpliwości, czy jakikolwiek sposób obróbki owocu jest zabroniony. Więc nie - wątpliwości nie było.

Moje stouty już są zabutelkowane, uwarzyłem (zgodnie z opisem stylu) kilka wersji (w tym z owocami z puszki) i zamierzam wybrać tę, która będzie wg mnie najsmaczniejsza. Takie dodawanie ograniczeń - na nieoficjalnym forum, po ustaleniu zasad, dawno po ogłoszeniu opisu stylu, wynikające wyłącznie z tego, że ktoś zadał pytanie - uważam za co najmniej niepoważne.

 

Rady, by uwarzyć piwo ponownie, gdyż jest "sporo czasu", również nie mogę przemilczeć. Termin konkursu został ogłoszony późno, przedtem raczej większość piwowarów zakładała, iż odbędzie się on podczas WFP w drugiej połowie września. Zresztą pamiętając, iż piwo jest stoutem + wymaga więcej czasu na fermentację ze względu na dodatek owoców, i tak nie porywałbym się w tej chwili na ponowne warzenie. Myślę, że w ten sposób prosisz się o piwa niedoleżakowane, zbyt świeże, a jeśli faktycznie czasu jest "sporo" to nawet niedofermentowane albo i granaty - ale co kto lubi.

 

Ok. Mea culpa. Nasza intencja była taka, żeby stout był ze świeżymi owocami Faktycznie nie przelaliśmy jej na papier w postaci opisu stylu.

 

Wobec tego zdecydowaliśmy się dopuścić dodatek w postaci kandyzowanych owoców i owoców z puszki w cukrowej zalewie w stylu Milk Stout z owocami.

 

Podtrzymujemy jednak, że nadal uda się uwarzyć piwo w tym stylu bez granatów, niedoleżaowania i niedofermentowania. 

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może inaczej pojmujemy pojęcie "sporo czasu" - dla mnie to jest ostatni dzwonek dla spóźnialskich by warzyć, a później modlić się, by piwo przez ten lekko ponad miesiąc w butelkach zdążyło się przyzwoicie ułożyć. Wszak słynny opis stylu twierdzi, że ma to być głównie fajny stout, a owoce to tylko tło :-P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Startuję pierwszy raz i chciałbym zapytać o to, czy będzie możliwość wysłania piw w kilku kategoriach , np dwóch? Co wtedy z opłatą za udział, czy trzeba ją uiścić podwójnie? pozdrawiam

Tak jak napisał Kordas. Każda kategoria jest płatna. Będziesz mógł oczywiście każdą wystawioną kategorię opłacić jednym przelewem. Dane rejestracyjne podamy na przełomie sierpnia i września.

Piwa też będziesz mógł wysłać jedną przesyłką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.