Skocz do zawartości
vieviur.b

Receptury do oceny (EarlGrey APA & RIS)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

 

Chciałbym Was poprosić o ocenę receptury na dwa piwka, które chcę warzyć w najbiższych dniach.

 

Pierwsze to APA z dodatkiem EarlGrey i bergamotki:

 

Słody:
Pale Ale 4kg
Pilzneński 2kg
Monachijski 0,5kg (opcjonalne)

Chmiele:
Zeus-Columbus 40g
Equinox 35g

Drożdże:
gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?)

Zacieranie:
ilość wody: 15L
65°C – 60min
72°C – 15min
75°C – wygrzew 1min

Chmielenie:
Zeus-Columbus 20g – 60min
Zeus-Columbus 20g – 15min
Equinox 15g – 0min
Equinox 20g – cicha (4dni przed rozlewem)

Fermentacja:
burzliwa 5dni

cicha 14dni (dodatki na 2dni przed rozlewem: EarlGrey 80g, bergamotka 20g)

 

 

Drugie to RIS :-) 

 

Słody:
Pale Ale 4kg
Pilzneński 2kg
Monachijski 1kg
Karmelowy 0,5kg
Carafa I 0,4kg
Carafa III 0,4kg
płatki owsiane 0,4kg

Chmiele:
Magnum 60g
Lubelski 30g

Drożdże:
gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?)

Zacieranie:
ilość wody: 25 – 27L
66°C – 75min
75°C – 15min
78°C – wygrzew 1min

Chmielenie:
Magnum 60g – 60min
Lubelski 30g – 10min

Fermentacja:
burzliwa 5dni
cicha 90dni z płatkami dębu sherry 

 

Czekam na Wasze opinie !

Edytowane przez vieviur.b

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim!

 

Chciałbym Was poprosić o ocenę receptury na dwa piwka, które chcę warzyć w najbiższych dniach.

 

Pierwsze to APA z dodatkiem EarlGrey i bergamotki:

 

Słody:

Pale Ale 4kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 0,5kg (opcjonalne)

Chmiele:

Zeus-Columbus 40g

Equinox 35g

Drożdże:

gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?)

Zacieranie:

ilość wody: 15L

65°C – 60min

72°C – 15min

75°C – wygrzew 1min

Chmielenie:

Zeus-Columbus 20g – 60min

Zeus-Columbus 20g – 15min

Equinox 15g – 0min

Equinox 20g – cicha (4dni przed rozlewem)

Fermentacja:

burzliwa 5dni

cicha 14dni (dodatki na 2dni przed rozlewem: EarlGrey 80g, bergamotka 20g)

 

 

Drugie to RIS :-) 

 

Słody:

Pale Ale 4kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 1kg

Karmelowy 0,5kg

Carafa I 0,4kg

Carafa III 0,4kg

płatki owsiane 0,4kg

Chmiele:

Magnum 60g

Lubelski 30g

Drożdże:

gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?)

Zacieranie:

ilość wody: 25 – 27L

66°C – 75min

75°C – 15min

78°C – wygrzew 1min

Chmielenie:

Magnum 60g – 60min

Lubelski 30g – 10min

Fermentacja:

burzliwa 5dni

cicha 90dni z płatkami dębu sherry 

 

Czekam na Wasze opinie !

Gdzieś już to pisałem, ale mogę powtórzyć. 

100 gram earlgreya na 2 dni dało mocną taninową gorycz, jak bym miał powtórzyć to albo 24 godziny przed rozlewem albo połowa tej ilości. 

Nie wiem czemu trzymasz się tych 5 dni burzliwej. To duży błąd przelewać piwo tak wcześnie, szczególnie RIS'a. 

Daj drożdżom zrobić swoje. Ja nie ruszam piw co najmniej 3 tygodnie i sądzę, że wychodzi to piwom na dobre. 

Ps. Drożdże nazywają się US-05 i S-04

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim!

 

Chciałbym Was poprosić o ocenę receptury na dwa piwka, które chcę warzyć w najbiższych dniach.

 

Pierwsze to APA z dodatkiem EarlGrey i bergamotki:

 

Słody:

Pale Ale 4kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 0,5kg (opcjonalne)

Chmiele:

Zeus-Columbus 40g

Equinox 35g

Drożdże:

gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?)

Zacieranie:

ilość wody: 15L

65°C – 60min

72°C – 15min

75°C – wygrzew 1min

Chmielenie:

Zeus-Columbus 20g – 60min

Zeus-Columbus 20g – 15min

Equinox 15g – 0min

Equinox 20g – cicha (4dni przed rozlewem)

Fermentacja:

burzliwa 5dni

cicha 14dni (dodatki na 2dni przed rozlewem: EarlGrey 80g, bergamotka 20g)

 

 

Drugie to RIS :-) 

 

Słody:

Pale Ale 4kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 1kg

Karmelowy 0,5kg

Carafa I 0,4kg

Carafa III 0,4kg

płatki owsiane 0,4kg

Chmiele:

Magnum 60g

Lubelski 30g

Drożdże:

gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?)

Zacieranie:

ilość wody: 25 – 27L

66°C – 75min

75°C – 15min

78°C – wygrzew 1min

Chmielenie:

Magnum 60g – 60min

Lubelski 30g – 10min

Fermentacja:

burzliwa 5dni

cicha 90dni z płatkami dębu sherry 

 

Czekam na Wasze opinie !

Burzliwa w RiS-ie 5 dni? I po takim czasie chcesz "zdjąć" piwo znad drożdży? Zaciekawiłeś mnie swoją wizją fermentacji ale ni ch....a jej nie rozumiem. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

nie do końca kumam po co dawać earl grey i bergamotkę? tzn nie testowałem tego rozwiązania, ale testowałem 100g herbaty na 24h na 20l piwa i efekt jest idealny - nic bym nie zmieniał. jak już wyżej koledzy napisali, nie trzymałbym tego przez dwie doby.

 

co do burzliwej na RISie - chyba zjadł cyferkę i miało być 25 dni? ;). z płatkami bym skrócił czas do 30 dni - jak je zmacerujesz to ten czas wystarczy na spokojnie. no i z lubelskiego bym zrezygnował - jak dla mnie to nie wniesie to za wiele. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem earl greya korzystając ze wskazówek zwycięskiego piwa z kuźni piwowarów. 13 blg, zacierane w 67 stopniach, 15% biscuit, płatki owsiane 10%  i słód podstawowy, chmielenie na około 30 ibu, i garść na smak na 10 minut, bez amerykańców. Na zimno poszło opakowanie 100 gramów herbaty earl grey na 7 dni. Być może firma, producent ma znaczenie, zastosowałem Ahmad Tea (mała warka około 15 litrów). Wyszło zajefajne piwo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem earl greya korzystając ze wskazówek zwycięskiego piwa z kuźni piwowarów. 13 blg, zacierane w 67 stopniach, 15% biscuit, płatki owsiane 10% i słód podstawowy, chmielenie na około 30 ibu, i garść na smak na 10 minut, bez amerykańców. Na zimno poszło opakowanie 100 gramów herbaty earl grey na 7 dni. Być może firma, producent ma znaczenie, zastosowałem Ahmad Tea (mała warka około 15 litrów). Wyszło zajefajne piwo.

Gdzie można znaleźć te wskazówki?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na zimno poszło opakowanie 100 gramów herbaty earl grey na 7 dni

 

W jakiej temperaturze?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Robiłem z Earl Grey'em i jak dla mnie 100g na 12 godzin to dość. I tak dominuje sakramencko, ale mam w domu amatorów tego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakiej temperaturze?

 

Większość czasu z tych 7 dni przebywało w lodówce mniej więcej w okolicach 6 - 8 stopni. Niestety dokładnie nie pamiętam czy przez cały okres cichej czy przeniosłem fermentor np. po 2 dniach do zimnego, nie robię tak dokładnych zapisków. Herbata nie robi żadnych problemów przy filtracji po cichej, wszystko ładnie opada na dno, .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×