Jump to content
Sign in to follow this  
redachtor

Bezpieczny poziom blg w refermentacji?

Recommended Posts

Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie?

Chłopie naucz się, że w takim wypadku odpowiedź brzmi "to zależy". :lol:

 

Butelkowałem ostatnio 3 piwa. Pierwsze miało 4,5°Blg, drugie 6°Blg a trzecie 8°Blg i granatów się nie spodziewam. A możesz zabutelkować przy 3°Blg i Ci butelki porozrywa.

 

Za mało danych. Jakie drożdże, ekstrakt początkowy, czas i temp. fermentacji itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja teraz zlałem IPA które miało 4°Blg ale też granatów się nie spodziewam. Jeśli leżało na cichej i przestało bąbelkować możesz spokojnie lać w butle i wsypać normalnie cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alt, na wyjściu 12 blg, tydzień burzliwej i 5 blg, dwa tygodnie cichej i taj ka pisałem coś między 4,5 a 4 blg, fermentowane od początku do końca w jakiś 16-17 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

rurka ani drgnie od tygodnia. Ale na powierzchni są pojedyńcze, maleńkie skupienia bąbelków. Może ze dwa na cały baniak, takie o średnicy 2-3 mm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja bym butelkował. Te 120g glukozy powinno być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.