Jump to content

Bezpieczny poziom blg w refermentacji?


redachtor
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie?

Chłopie naucz się, że w takim wypadku odpowiedź brzmi "to zależy". :lol:

 

Butelkowałem ostatnio 3 piwa. Pierwsze miało 4,5°Blg, drugie 6°Blg a trzecie 8°Blg i granatów się nie spodziewam. A możesz zabutelkować przy 3°Blg i Ci butelki porozrywa.

 

Za mało danych. Jakie drożdże, ekstrakt początkowy, czas i temp. fermentacji itp.

Link to comment
Share on other sites

ja teraz zlałem IPA które miało 4°Blg ale też granatów się nie spodziewam. Jeśli leżało na cichej i przestało bąbelkować możesz spokojnie lać w butle i wsypać normalnie cukru.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.