Skocz do zawartości

Czerwone wheat wine


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przymierzam się do receptury czyszczącej magazyn słodów w mojej wiosennej sesji piwowarzenia. Wychodzi mi coś na kształt wheat wine'a 22Blg. PPPP liczy mi ze wstępnej receptury kolor brzeczki na 15EBC. Wymarzyłem sobie głęboką czerwień i trochę teraz brakuje koloru. Widziałem gdzieś na forum, że dobry efekt daje użycie jęczmienia palonego. Jak dołożę w arkuszu 200g prażonego jęczmienia z Optimy, to pokazuje mi kolor 43EBC. Przyjmijmy, że jest to jakaś baza. Planuję to piwo leżakować potem z owocami typu wiśnia, jagoda macerowanymi w "domowej whisky". One powinny dodać coś od siebie, aby czerwień poszła w kierunku burgunda.

Teraz pytanie: W jaki sposób ekstrahować kolor z jęczmienia unikając przejścia do piwa paloności?

Edytowane przez łysy ĄĘ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.