Jump to content
Sign in to follow this  
łysy ĄĘ

Czerwone wheat wine

Recommended Posts

Cześć,

Przymierzam się do receptury czyszczącej magazyn słodów w mojej wiosennej sesji piwowarzenia. Wychodzi mi coś na kształt wheat wine'a 22Blg. PPPP liczy mi ze wstępnej receptury kolor brzeczki na 15EBC. Wymarzyłem sobie głęboką czerwień i trochę teraz brakuje koloru. Widziałem gdzieś na forum, że dobry efekt daje użycie jęczmienia palonego. Jak dołożę w arkuszu 200g prażonego jęczmienia z Optimy, to pokazuje mi kolor 43EBC. Przyjmijmy, że jest to jakaś baza. Planuję to piwo leżakować potem z owocami typu wiśnia, jagoda macerowanymi w "domowej whisky". One powinny dodać coś od siebie, aby czerwień poszła w kierunku burgunda.

Teraz pytanie: W jaki sposób ekstrahować kolor z jęczmienia unikając przejścia do piwa paloności?

Edited by łysy ĄĘ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy założyć słabszą utylizację koloru niż przy zaparzaniu w wodzie do wysładzania?

Użyć więcej jęczmienia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

40g jęczmienia palonego na 15 minut dało mi piękną czerwień z refleksami oranżu, paloności minimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.