Jump to content

Recommended Posts

Drożdże dedykowane do modnego ostatnio stylu Vermont/New England IPA pochodzącego z północno-wschodniej części USA.

 

[Ze strony producenta]

 

Bardzo pylisty szczep do piw w stylu New England IPA, daje przyjemny, zbalansowany profil owocowych estrów, podkreślając jednocześnie mocne chmielenie aromatycznymi odmianami chmielu.

 

 

Typ fermentacji : górna

 

Zakres temperatur fermentacji : 18-22 st.C

 

Stopień odfermentowania : 75-83%

 

Flokulacja  : niska

 

Tolerancja alkoholu w piwie : 9% ABV

 

Szczep polecany do piw w stylach : New England IPA

 

Profil szczepu zbliżony do : Yeast Bay Vermont Ale

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem na drożdżach FM55 Zielone Wzgórze dwa poniżej wymienione piwa;

1. Session New England IPA, 11 Blg, 30 IBU, zrobiony 1 litro starter, zacierane w 67 °C, fermentowane w temperaturze otoczenia 18-20 stopni narastająco, fermentacja burzliwa 9 dni, odfermentowało do 4 Blg. Fermentacja cicha 8 dni, na ostatnie 5 dni dodane chmiele na zimno, odfermentowało do 3,6 Blg. Wyszło jak powinno nie klarowne, czuć owocowość, ale chyba chmielenie na zimno podbiło goryczkę i w smaku nie jest już takie soczkowate jakbym chciał. Kolor ma taki brudny ( jak kolor soku wyciśniętego ze świeżych jabłek ) a nie ładny pomarańczowny.... W smaku jest takie jakieś ostre, nie wiem z czego to wynika...

2. New Englad IPA, 17 Blg, 38 IBU, na gęstwie po session neipa, zacierany w 67 °C, fermentowane w temperaturze otoczenia 18-20 °C narastająco fermentacja burzliwa 10 dni, odfermentowało do 5,5 Blg. Fermentacja cicha 8 dni, odfermentowało do 5 Blg. Nie wiem o co chodzi ale wyszło całkowicie klarowne...

Edited by rayavaldek

Share this post


Link to post
Share on other sites

@rayavaldek

Pamiętasz ile ruszały Ci te drożdże?

Jak na razie fm52 wystartowały i piana na 2cm,  a w tym samym czasie na fm55 żadnych oznak fermentacji. Drożdże zadane bezpośrednio do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.01.2019 o 21:02, maciek1221 napisał:

@rayavaldek

Pamiętasz ile ruszały Ci te drożdże?

Jak na razie fm52 wystartowały i piana na 2cm,  a w tym samym czasie na fm55 żadnych oznak fermentacji. Drożdże zadane bezpośrednio do fermentora.

Sprawdziłem moje notatki i wynika z nich, że:

- ze startera po około 18-20 godzinach od zadania już bardzo bulgotało z rurki.

- z dwudniowej gęstwy po 9 godzinach od zadania także bardzo bulgotało z rurki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. U mnie prosto z fiołki ruszyły z pianą po około 35 godzinach. W 5 dni wszystko zjedzone j nie ma śladu po pianie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Mam gęstwę po wykonaniu Vermont IPA ok. 15 BLG z użyciem FM-55. Mój plan warzenia przewiduje double West Coast IPA ok. 17 BLG. Oczywiście zacieranie będzie na wytrawnie, nie będzie płatków, nie będzie chmielenia na etapie burzliwej fermentacji. I tutaj mam pytanie, czy uważacie, że te drożdże FM-55 w postaci gęstwy nie zepsują stylu west coast? Alternatywnie mogę tę gęstwę wykorzystać do barley wine ok. 23 BLG. Takie barley wine i tak musi poleżeć przed spożyciem, więc nawet jakby zmętniało od tych drożdży, to pewnie zdąży się wyklarować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.