Gawon 147 Posted May 29, 2017 Witam, na WFP próbowałem stouta toffi, nie pamiętam ani nazwy ani browaru bo nie ja kupowałem, ale smak toffi był bardzo mocny, wyraźny jak cukierki krówki albo kajmaku, więc to raczej nie od słodu, jak coś takiego uzyskać w piwie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BretBeermann 74 Posted May 29, 2017 (edited) Darker crystal and caramel malts will give toffee flavors, as well as some candi syrups. If you need a bit of butter, diacetyl might do the trick. They could even intentionally dose it with diacetyl. Going to take some experimentation for sure. They do sell "Toffee flavor extract" tinctures. Low hopping to produce some sweetness maybe. Edited May 29, 2017 by BretBeermann Quote Share this post Link to post Share on other sites
the_doctor 20 Posted May 29, 2017 (edited) Najprościej chyba uderzyć do browaru Waszczukowe. Podejrzewam, że piłeś ich Toffee Stout (Barbara Cwaniara). EDIT: Rzeczywiście, to mogła być Graża Sprężyna Edited May 29, 2017 by the_doctor Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 29, 2017 A nie Grażyna sprężyna? Mi toffee kojarzy się z laktozą. Te piwo też jest z laktoza i dodatkowo z wanilia Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted May 29, 2017 tak jak pisałem, nie mam pojęcia skąd było ale toffi było bardzo mocne, tak jak by nalał takiego syropu co jest do kawy nie rozczulałem się nad tym piwem bo mi zupełnie nie podeszło ale jednak chciał bym takie zrobić, jakieś podpowiedzi ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted May 29, 2017 (edited) Nie mam pojęcia jak w tym piwie, ale butelkowałem właśnie milda na takim zasypie https://brewness.com/pl/recipe/mild-5/viewi dla mnie zdecydowanie pachniał toffi (ale nie wydaje mi się żeby był tam diacetyl). Oczywiście nie mam pojęcia czy się ten zapach utrzyma, a w smaku nie jest taki ewidentny. Płatki owsiane prażyłem na patelni tydzień przed warzeniem, karmel 333 to "karmelowy ciemny Litovel". Pewnie któreś z nich dały ten zapach, albo zagrały razem. Edited May 29, 2017 by koval_blazej Quote Share this post Link to post Share on other sites