Jump to content
Tom K

Butelkowanie? Cicha? Przedłużenie burzliwej?

Recommended Posts

Witam,

 

Uwarzyłem dipa.

2 saszetki drożdży danstar nottingham.

Start drożdży szybki. Czapa wysoka ładna. Za kilka dni rurka uspokoiła się, czapa spadła.

2017-05-14 19.2 plato

2017-05-22 5.1 plato

2017-05-29 4.6 plato

Temperatura otoczenia podczas fermentacji:

1dzień 22c

2-5dzień 15c

5-15dzień (do dzisiaj) 22c.

 

Piwo jest 15 dni z drożdżami. Rurka puszcza jeszcze czas od czasu pojedyncze dźwięki, lecz plato bardzo powolnie spada.

 

Co poradzicie?

 

- Przedłużyć burzliwą jeszcze na tydzień?

- Może mogę to butelkować bez dodatku naprzykład cukru?

- Czy muszę lać na cichą? (Sprawa w tym że drugi fermentator jest zajęty, a zakup 3go to koszty, których całkiem chciałbym ominąć.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymaj jeszcze co najmniej tydzień - w sumie to do czasu aż blg nie będzie schodzić. Dofermentuj do końca i przeprowadź standardową refermentację a nie jakieś eksperymenty z butelkowaniem bez cukru...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak z osadem drożdżowym nad którym piwo jest już 15 dni, czy nie zepsuje to piwo? Jest to moje pierwsze mocniejsze i pierwszy raz mam tak długą fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, nic się nie stanie.

 

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak z osadem drożdżowym nad którym piwo jest już 15 dni, czy nie zepsuje to piwo? Jest to moje pierwsze mocniejsze i pierwszy raz mam tak długą fermentację.

Przez forum przewija się dużo opinii, że domowe piwo do  miesiąca na drożdżach jest całkowicie bezpieczne. Autoliza w ogóle podobno dość rzadko pojawia się w domowych piwach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krążą legendy o fermentorze,odnalezionym po roku na strychu.Dało się wypić to piwo :D podobno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

- Przedłużyć burzliwą jeszcze na tydzień?

Miałeś dość duże wahania temperatury oraz dość wysoką temperaturę. Drożdże naprodukowały Ci sporo tego czego nie chcesz mieć w tym piwie. Miałeś również prawie 20°P, daj temu piwu czas, odwdzięczy Ci się mniejszym aldehydem/diacetylem/siarką, kto wie może nawet go nie wyczujesz. Jak masz chłodniejsze miejsce, to zostaw je jeszcze przynajmniej na 2 tygodnie w spokoju.

 

 

 

- Może mogę to butelkować bez dodatku naprzykład cukru?

Nie. Nie masz pewności to poczekaj. Inaczej, może Ci porozrywać butelki, w najlepszym przypadku przegazować piwo (gejzery po otwarciu, zalany sufit, czy warto? ;) ). 

 

 

 

- Czy muszę lać na cichą? (Sprawa w tym że drugi fermentator jest zajęty, a zakup 3go to koszty, których całkiem chciałbym ominąć.)

Nie nie musisz. Duże grono piwowarów domowych nie bawi się w przelewanie. Ma to swoje plusy, mniej dezynfekcji, mniej kontaktu z tlenem, więcej czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daniel,

 

Czy te wachania mają tak zły wpływ? Sprawa w tym że to świadomie, na czas bardzo aktywnego bulkotania rurki,fermentator spuściłem do piwniczki. Myśl miałem taką, że jak otoczenie ma 15C w piwniczce, to fermentacja będzie przychodziła o jakich 3-5C wiecej i będzie w sam raz, a jak wrócę do 22C, to dofermentuje się, a teraz to mam to że ślimaczy się fermentacja, chociaż ten szczep drożdży miałby szybciej działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Zostawiam narazie tak jak jest. Za 3dni będę miał wolny fermentator i przeleję wtedy na tydzień na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daniel,

 

Czy te wachania mają tak zły wpływ? Sprawa w tym że to świadomie, na czas bardzo aktywnego bulkotania rurki,fermentator spuściłem do piwniczki. Myśl miałem taką, że jak otoczenie ma 15C w piwniczce, to fermentacja będzie przychodziła o jakich 3-5C wiecej i będzie w sam raz, a jak wrócę do 22C, to dofermentuje się, a teraz to mam to że ślimaczy się fermentacja, chociaż ten szczep drożdży miałby szybciej działać.

 

Jak drożdże pracują to nie zbija im się temperatury o 5st, w sumie to w ogóle się tego nie powinno robić, mówi się o dozwolonych wahaniach rzędu 1st/dobę. Idealnie byś przeprowadził fermentację gdybyś najpierw schłodził brzeczkę do 15st, dopiero zadał drożdże i trzymał tak w temperaturze otoczenia 15st i ewentualnie po kilkunastu dniach przeniósł do cieplejszego. Natomiast gdy drożdże już pracują i nagle im robisz zimniej o 5st to mogą przestać pracować, niedofermentują piwa, naprodukują syfu itd itp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Daniel,

 

Czy te wachania mają tak zły wpływ? Sprawa w tym że to świadomie, na czas bardzo aktywnego bulkotania rurki,fermentator spuściłem do piwniczki. Myśl miałem taką, że jak otoczenie ma 15C w piwniczce, to fermentacja będzie przychodziła o jakich 3-5C wiecej i będzie w sam raz, a jak wrócę do 22C, to dofermentuje się, a teraz to mam to że ślimaczy się fermentacja, chociaż ten szczep drożdży miałby szybciej działać.

Jak drożdże pracują to nie zbija im się temperatury o 5st, w sumie to w ogóle się tego nie powinno robić, mówi się o dozwolonych wahaniach rzędu 1st/dobę. Idealnie byś przeprowadził fermentację gdybyś najpierw schłodził brzeczkę do 15st, dopiero zadał drożdże i trzymał tak w temperaturze otoczenia 15st i ewentualnie po kilkunastu dniach przeniósł do cieplejszego. Natomiast gdy drożdże już pracują i nagle im robisz zimniej o 5st to mogą przestać pracować, niedofermentują piwa, naprodukują syfu itd itp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wytłumaczenie. To objaśnia dlaczego miałem problemy i z innymi piwami, które nosiłem do piwniczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.