Skocz do zawartości

Quadrupel


kondro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do uwarzenia quadrupla i chciałem poprosić o ocenę receptury :

Pilzneński 5kg

Monachijski ll 1kg

Red x 1kg

Specjal B 0,5kg

Aromatic 0,25kg

Biscuit 0,25kg

Żytni 0,5kg

Cukier muscovado 0,5kg

Cukier kandyzowany brązowy 1kg

 

Dodatkowo tylko że ten słód żytni to opcjonalnie rozważam zamiast niego zwiększenie pilzneńskiego

Zakładam 25blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kluczowe pytanie o drożdże? temperatura? Zasypy na belgi konstruuję z założeniem, że cukier to ok. 10 proc, podstawowe 70 proc., 10 proc typowe belgijskie i 10 proc. pszenica . Cukru dałbym więc nieco mniej. Rozumiem, że czytałeś wątek http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian%20Dark%20Strong%20Ale.pdf
Patrząc na to opracowanie, wydaje się, że zasyp z lekka przekombinowany.

BDSA

vs.
Pilzneński 5 50,00%
Monachijski ll 1 10,00%
Red x 1 10,00%
Specjal B 0,5 5,00%
Aromatic 0,25 2,50%
Biscuit 0,25 2,50%
Żytni 0,5 5,00%
Cukier muscovado 0,5 5,00%
Cukier kandyzowany brązowy 1 10,00%

 

Osobiście wyrzuciłbym Red X i zwiększył udział bazowego pilzna.
Albo znalazł jakiś wypróbowany przepis na piwo w stylu i ten pierwszy raz się jego trzymał.
Tak zrobiłem przy ubiegłorocznym klonie Gulden Draak - wyszło całkiem blisko oryginału i mam bazę pod modyfikacje/ wariacje.
Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.