Jump to content
kondro

Quadrupel

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do uwarzenia quadrupla i chciałem poprosić o ocenę receptury :

Pilzneński 5kg

Monachijski ll 1kg

Red x 1kg

Specjal B 0,5kg

Aromatic 0,25kg

Biscuit 0,25kg

Żytni 0,5kg

Cukier muscovado 0,5kg

Cukier kandyzowany brązowy 1kg

 

Dodatkowo tylko że ten słód żytni to opcjonalnie rozważam zamiast niego zwiększenie pilzneńskiego

Zakładam 25blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

kluczowe pytanie o drożdże? temperatura? Zasypy na belgi konstruuję z założeniem, że cukier to ok. 10 proc, podstawowe 70 proc., 10 proc typowe belgijskie i 10 proc. pszenica . Cukru dałbym więc nieco mniej. Rozumiem, że czytałeś wątek http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wątek już dawno przestudiowany :) mi właśnie wychodzi ogółem 21proc.karmelowych chyba troszku zadużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian%20Dark%20Strong%20Ale.pdf
Patrząc na to opracowanie, wydaje się, że zasyp z lekka przekombinowany.

BDSA

vs.
Pilzneński 5 50,00%
Monachijski ll 1 10,00%
Red x 1 10,00%
Specjal B 0,5 5,00%
Aromatic 0,25 2,50%
Biscuit 0,25 2,50%
Żytni 0,5 5,00%
Cukier muscovado 0,5 5,00%
Cukier kandyzowany brązowy 1 10,00%

 

Osobiście wyrzuciłbym Red X i zwiększył udział bazowego pilzna.
Albo znalazł jakiś wypróbowany przepis na piwo w stylu i ten pierwszy raz się jego trzymał.
Tak zrobiłem przy ubiegłorocznym klonie Gulden Draak - wyszło całkiem blisko oryginału i mam bazę pod modyfikacje/ wariacje.
Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.