Wisz 1 Posted May 24, 2017 Cześć Chciałbym zrobić serię piw Single hop (kolejno: Nelson Sauvin, Simcoe, Iunga, Mandarina Bavaria) Baza pod chmiele miałaby być lekka, niezbyt mocna, leciutko karmelowo-słodowa, barwy złoto-pomarańczowej. Przy mojej wydajności ok 65% na 25 litrów gotowego piwa planuję zasyp (wyliczony wg brewness): - pilzneński - 4,8 kg - wiedeński - 0,6 kg - pszeniczny - 0,6 kg - karmelowy 30 - 0,2 kg - crystal 160 - 0,1 kg Ma to ręce i nogi? Czegoś zbyt dużo/mało? W sumie pierwsza warka układana przeze mnie, dotychczas zacierałem gotowe zestawy. Chmielić planuję w 4 dawkach, 12,5g 60', 12,5g 45', 25 g 10' i 50g po wyłączeniu. Pozdrawiam Witek Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 24, 2017 Zasyp trochę przekombinowany - ale poprawny. Ja bym na twoim miejscu robił smash - czyli na jednym słodzie i na jednym chmielu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted May 24, 2017 (edited) Rozumiem, że ma być to IPA? do jakiego IBU chcesz chmielić? Na twoim miejscu wyrzuciłbym słód wiedeński i crystal 160. Karmelowy 30 możesz zostawić dla kontry dla goryczki. Iunga i Mandarin Bavaria nie są tak intensywnymi chmielami jak chmiele z USA czy NZ, dlatego wiedeński i crystal 160 przykryją ich obecność. Edited May 24, 2017 by DonBeer Quote Share this post Link to post Share on other sites
Puzii 11 Posted May 24, 2017 (edited) Ja dziś śrutowałem słód na SMaSHa EKG,dałem 4,5 kg Pale Ale na 23l. IBU 35, stosunek IBU/SG 0,7. Myślę, że jak się chce posmakować jakiś chmiel to nie ma co kombinować za bardzo. Edit: A mój ulubiony ostatnio zasyp na 23L to: 3,2 Pale Ale 0,6 Monach 0,2 Karmel 40-60 Edited May 24, 2017 by Puzii Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted May 24, 2017 Jak chcesz poznać chmiel to maksymalnie zetnij słodowość, 100% pilzneński będzie ok. Jak chcesz po prostu piwa do picia to zasyp ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wisz 1 Posted May 24, 2017 Ok, dziękuję za odpowiedzi. Właśnie chciałbym uwydatnić chmiele, stąd pytanie, czy czegoś nie za dużo w zasypie. Sugerowałem się ostatnio robionym Summer ale, które zapowiada się dość ciekawie i na jego podstawie ułożyłem tą recepturą. Ale może faktycznie nie kombinować i dać prosty zasyp. @DonBeer - chciałbym dostać około 35-40 IBU. @Puzii, kantor - w sumie racja. Pewnie w takim razie zrobię z pilzneńskiego z małym dodatkiem jakiegoś karmelowego. Zależy mi też na kolorze piwa - jak wspomniałem, chciałbym, żeby było takie "słoneczne" - kojarzące się z letnim popołudniem Quote Share this post Link to post Share on other sites