Jump to content
Wisz

Baza pod Single Hop - do oceny

Recommended Posts

Cześć

Chciałbym zrobić serię piw Single hop (kolejno: Nelson Sauvin, Simcoe, Iunga, Mandarina Bavaria)

Baza pod chmiele miałaby być lekka, niezbyt mocna, leciutko karmelowo-słodowa, barwy złoto-pomarańczowej. Przy mojej wydajności ok 65% na 25 litrów gotowego piwa planuję zasyp (wyliczony wg brewness):

 

- pilzneński - 4,8 kg

- wiedeński - 0,6 kg

- pszeniczny - 0,6 kg

- karmelowy 30 - 0,2 kg

- crystal 160 - 0,1 kg

 

Ma to ręce i nogi? Czegoś zbyt dużo/mało? W sumie pierwsza warka układana przeze mnie, dotychczas zacierałem gotowe zestawy.

Chmielić planuję w 4 dawkach, 12,5g 60', 12,5g 45', 25 g 10' i 50g po wyłączeniu.

 

Pozdrawiam

Witek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp trochę przekombinowany - ale poprawny. Ja bym na twoim miejscu robił smash - czyli na jednym słodzie i na jednym chmielu.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że ma być to IPA?

do jakiego IBU chcesz chmielić?

 

Na twoim miejscu wyrzuciłbym słód wiedeński i crystal 160.

Karmelowy 30 możesz zostawić dla kontry dla goryczki.

Iunga i Mandarin Bavaria nie są tak intensywnymi chmielami jak chmiele z USA czy NZ, dlatego wiedeński i crystal 160 przykryją ich obecność.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dziś śrutowałem słód na SMaSHa EKG,dałem 4,5 kg Pale Ale na 23l. IBU 35, stosunek IBU/SG 0,7. Myślę, że jak się chce posmakować jakiś chmiel to nie ma co kombinować za bardzo.

 

Edit: A mój ulubiony ostatnio zasyp na 23L to:

 

3,2 Pale Ale

0,6 Monach

0,2 Karmel 40-60

Edited by Puzii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz poznać chmiel to maksymalnie zetnij słodowość, 100% pilzneński będzie ok.

Jak chcesz po prostu piwa do picia to zasyp ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dziękuję za odpowiedzi.

Właśnie chciałbym uwydatnić chmiele, stąd pytanie, czy czegoś nie za dużo w zasypie. Sugerowałem się ostatnio robionym Summer ale, które zapowiada się dość ciekawie i na jego podstawie ułożyłem tą recepturą. Ale może faktycznie nie kombinować i dać prosty zasyp.

 

@DonBeer - chciałbym dostać około 35-40 IBU.

 

@Puzii, kantor - w sumie racja. Pewnie w takim razie zrobię z pilzneńskiego z małym dodatkiem jakiegoś karmelowego. Zależy mi też na kolorze piwa - jak wspomniałem, chciałbym, żeby było takie "słoneczne" - kojarzące się z letnim popołudniem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.