INTseed 93 Posted May 23, 2017 Pierwszy raz robie cydr z soku 100% i podczas mierzenia blg stwierdziłem że za kwaśny jest. Zakupiłem ksylitor aby go dosłodzić. Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle? Ile dodajecie tak z ciekawości ksylitolu do soków tłoczonych na litr? Quote Share this post Link to post Share on other sites
DanielN 1137 Posted May 23, 2017 Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle? Literatura podaje, aby stosować go w proporcji 1:1 (tak też go używałem). W moim subiektywnym odczuciu jest trochę mniej słodki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 23, 2017 Imho to ksylitol niezbyt się nadaje. Jak ktoś go nigdy nie jadł to po paru butelkach cydru będzie miał sraczke Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Puzii 11 Posted May 23, 2017 Imho to ksylitol niezbyt się nadaje. Jak ktoś go nigdy nie jadł to po paru butelkach cydru będzie miał sraczke Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Kiedyś musi być ten pierwszy raz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piwer 2 Posted May 23, 2017 Z tego co czytałem - co potwierdzają moje odczucia organoleptyczne - jego slodkosc wynosi 3/4 słodkości cukru. Jeśli cydr jest mocno kwaśny, proponuję dawkę 8-10g/0,5l cydru, żeby uzyskać balans. Quote Share this post Link to post Share on other sites
paradox 16 Posted May 24, 2017 moje doświadczenia z robieniem cydru kartonikowego wskazują że przy 12 g/but cydr robi się wyraźnie słodki, przy dawkach 4-8 g robił się półwytrawny-półsłodki (w moim odczuciu). Przy czym swoje najlepsze kartoniki wówczas robiłem na Rivivie z Biedry, dość nijakiej, nie oszukujmy się, i drożdżach cydrowych marki NoName No i smak układa się z czasem - po kilku tygodniach w butelkach nawet niedosłodzona wersja łagodniała na tyle, by była smaczna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek Polak 1 Posted September 16, 2017 Z mojego doświadczenia, Cydr z ok 6g ksyllitolu w pól litrowej butelce raptem przecina lekko wytrawność. Wyczuwalny jest tylko jeżeli ma się porównanie z tym samym cydrem bez ksylitolu. Jeżeli nie, spokojnie można stwierdzić, że to cydr wytrawny bez dodatku cukru niefermentowalnego. Przy czym należy zaznaczyć, że mowa tu o cydrze świeżym, otwartym dwa tygodnie po butelkowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites