Jump to content
INTseed

Czy ksylitol jest tak samo słodki jak cukier?

Recommended Posts

Pierwszy raz robie cydr z soku 100% i podczas mierzenia blg stwierdziłem że za kwaśny jest.

Zakupiłem ksylitor aby go dosłodzić.

Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle?

 

Ile dodajecie tak z ciekawości ksylitolu do soków tłoczonych na litr?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle?

Literatura podaje, aby stosować go w proporcji 1:1 (tak też go używałem). W moim subiektywnym odczuciu jest trochę mniej słodki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imho to ksylitol niezbyt się nadaje. Jak ktoś go nigdy nie jadł to po paru butelkach cydru będzie miał sraczke

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imho to ksylitol niezbyt się nadaje. Jak ktoś go nigdy nie jadł to po paru butelkach cydru będzie miał sraczke

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Kiedyś musi być ten pierwszy raz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem - co potwierdzają moje odczucia organoleptyczne - jego slodkosc wynosi 3/4 słodkości cukru.

 

Jeśli cydr jest mocno kwaśny, proponuję dawkę 8-10g/0,5l cydru, żeby uzyskać balans.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moje doświadczenia z robieniem cydru kartonikowego wskazują że przy 12 g/but cydr robi się wyraźnie słodki, przy dawkach 4-8 g robił się półwytrawny-półsłodki (w moim odczuciu). Przy czym swoje najlepsze kartoniki wówczas robiłem na Rivivie z Biedry, dość nijakiej, nie oszukujmy się, i drożdżach cydrowych marki NoName :)


 

 

No i smak układa się z czasem - po kilku tygodniach w butelkach nawet niedosłodzona wersja łagodniała na tyle, by była smaczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego doświadczenia, Cydr z ok 6g ksyllitolu w pól litrowej butelce raptem przecina lekko wytrawność. Wyczuwalny jest tylko jeżeli ma się porównanie z tym samym cydrem bez ksylitolu. Jeżeli nie, spokojnie można stwierdzić, że to cydr wytrawny bez dodatku cukru niefermentowalnego. Przy czym należy zaznaczyć, że mowa tu o cydrze świeżym, otwartym dwa tygodnie po butelkowaniu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...