Jump to content
KubaMik

Korekta ph kwasem mlekowym

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zrobić korektę ph zacieru kwasem mlekowym. Rozumiem, że kwas mlekowy spożywczy 80% (można taki dostać na popularnym serwisie aukcyjnym) się do tego celu jak najbardziej nada? Niestety nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi ile kwasu dodać. Czy jest jakiś uproszczony wzór, ewentualnie kalkulator którym możemy policzyć ile kwasu mlekowego dodać, żeby np. uzyskać zmianę ph w 20l zacieru z 6 na 5,4? Wiem, że już kilka wątków o tym było a nigdzie nie jest napisane ile konkretnie dodać. Wydaje mi się że ph zależy od tego jaką mam wodę i jaki jest zasyp dlatego proszę jakieś wskazówki, czym się kierujecie i na jakiej podstawie szacujecie ilość kwasu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, już zabieram się do lektury :) krzysiek9999 - ph metr już doszedł, po prostu chciałem wiedzieć w jakich ilościach dodawać kwas :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam taką wodę że paski są do 7 i skali mi brakuje :)

zazwyczaj daję 3 ml sprawdzam i później dodaję 1-3 zależy, bo z wyliczanek jakoś mi nie wychodziło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do piwowarstwa dokładność wystarczająca. 

 

Dzięki, już zabieram się do lektury :) krzysiek9999 - ph metr już doszedł, po prostu chciałem wiedzieć w jakich ilościach dodawać kwas :)

U mnie wychodzi jakieś 1,5 łyżeczki na 16 litrów wody do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są opinie piwowarów z forum że nie ma sensu dodawanie kwasu na etapie zacierania ale dopiero na etapie wysładzania. Ja używam pH meter made in china i obniżam pH wody do wysładzania do ok 5,4

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Kurt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zakwaszam tylko wode do wysladzania. Na okolo 22litry, wode w kranie mam kolo 7ph ostatnio dodalem 6.5ml kwasu i zeszlo do 5.6ph

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie tak jak pisałem paski do 7 a kolor ucieka dalej za skalę , pomiar robię po ok 15 min zacierania i koryguję , różnica w wydajności jest znaczna w moim przypadku

Share this post


Link to post
Share on other sites

teoretycznie tak, czasami są zestawy buforem czy wzorcem do kalibracji http://allegro.pl/bufor-bufory-do-kalibracji-ph-metru-ph-4-i-6-86-i6755897289.html

 

ale gdzieś,kiedyś,ktoś mi mówił że słyszał od wujka kolegi któremu powiedział szwagier znajomego z syna pracy że przez to że brzeczka jest dość gęsta może przekłamywać wynik taki elektroniczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

teoretycznie tak, czasami są zestawy buforem czy wzorcem do kalibracji http://allegro.pl/bufor-bufory-do-kalibracji-ph-metru-ph-4-i-6-86-i6755897289.html

 

ale gdzieś,kiedyś,ktoś mi mówił że słyszał od wujka kolegi któremu powiedział szwagier znajomego z syna pracy że przez to że brzeczka jest dość gęsta może przekłamywać wynik taki elektroniczny

Też gdzieś tam kiedyś na jakimś grillu ktoś coś opowiadał, że tak może być. Kurcze ale paski są w większości 3.8 do 5.4 i od 5.4 do 7. Czy kupno obydwu załatwia sprawę? A jakich Ty używasz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.